UUSIMMAT

Destiny: Rise of Iron DLC lähinnä paikkaa jatko-osan myöhästymistä (PS4, Xbox One)

26.09.2016 11:18 | Miikka Lehtonen

Destiny: Rise of IronTekijä: Bungie
Julkaisija: Activision
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PlayStation 4, Xbox One
Pelaajia: 1-3 (striket, tarinatila), 6 (raidi)
Muuta: Ladattava DLC-laajennus, vaatii alkuperäisen Destinyn ja The Taken King -laajennuksen. . Hinta 30 euroa.
Pelin kotisivu: https://www.destinythegame.com/rise-of-iron
Arvostelija: Miikka Lehtonen

destinyriseofirondlc_0enostaisi-24

 

Rise of Iron ei ole sitä, mitä Destiny-fanit halusivat syksyltä 2016. Bungien suunnitelmien mukaan meidän olisi pitänyt parhaillaan pelata Destiny II:ta, mutta suunnitelmat muuttuivat ja peli siirtyi. Niinpä piti julkaista jotain, joka pitäisi Destiny-fanien ruokahalut kurissa edes hetken.

destinyriseofirondlc_0m4Se ”jotain” on Rise of Iron, joka valitettavasti tuntuu välimallin lisälevyltä.

Bungien ja Activisionin alkuperäisten suunnitelmien mukaan Destiny II:n piti ilmestyä tänä syksynä. Jotain on kuitenkin mennyt mönkään ja jatko-osa siirtyi ensi vuodelle. Destiny-faneja ei voinut jättää ilman lisäsisältöä, joten jotain piti julkaista.

Kun viime vuoden The Taken King -lisälevy oli monellakin tavalla parasta Destinyä ja tarpeellinen palikka, joka sai pelin vihdoin tuntumaan kokonaiselta peliltä, Rise of Ironin niskassa olleet paineet eivät olleet aivan pienet. Valitettavasti tiimin itsensäkin tunnustama välimallin lisälevy ei pääse lähellekään niiden lunastamista. Mutta onko siitä edes johonkin?

Destiny: Rise of Iron

destinyriseofirondlc_02

Rauta nousee

destinyriseofirondlc_0m1Rise of Ironin tarinallinen sisältö on onnettoman vähäistä ja muutenkin pliisua. Se kertoo tarinan Destinyn sankareina häärivien Guardianien edeltäjistä, jotka aikanaan kävivät oman taistelunsa muinaista pahuutta vastaan ja kuolivat yhtä lukuun ottamatta siinä sivussa. Tämä yksinäinen viimeinen rautasusi on sittemmin istunut luostarissaan odottamassa tilaisuutta tasata tilit, ja se myös saadaan. Muinainen paha kun murtautuu uudelleen kahleistaan ja pitää pysäyttää, tällä kertaa lopullisesti.

Tarinatilan suurin ongelma on, että sitä on niin kamalan vähän. Kun viiden tehtävän aikana pitäisi esitellä pino uusia käsitteitä, hahmoja ja tapahtumia, saada pelaaja välittämään niistä ja sitten ratkaista tapahtumat jotenkin tyydyttävällä tavalla, sen kertoo ihan maalaisjärkikin, ettei homma tule onnistumaan.

Tuntuu siltä kuin nyt tarjoiltu tarinatila olisi se prologi, jonka perään se todellinen tarina koetaan. Paitsi että ei sellaista ole. Destinyn tapaan viiden tarinatehtävän jälkeen pelattavaa kyllä riittää enemmänkin, mutta tarinaa ei.

destinyriseofirondlc_04

destinyriseofirondlc_0m3Ikävästi se uusi tekeminen ei myöskään varsinaisesti ole uutta, vaan sitä saman vanhan Destiny-endgamen toisintoa. Maahan aukeaa uusi alue, muinaisen pahan korruptoima versio venäläisestä Cosmodrome-alueesta, jossa sitten partioidaan suorittamassa ”tapa 10 vihollista” -henkisiä toistuvia tehtäviä paremman lootin ja sinänsä mukavien, mutta vähälukuisten salaisuuksien jäljillä.

Rise of Ironin suurin lisä tähän vanhaan ja moneen kertaan nähtyyn kaavaan on, että se yrittää tarjota pelaajalle enemmän tekosyitä tehdä asioita ja paljastaa taustalla olevia Skinner-laatikon nappeja. Kukin pelaaja saa omaa tarinaansa kuvaavan kirjan, jossa on lähinnä hirmuinen pino aluksi tyhjiä mittareita ja palkkeja, sekä ohjeet siitä, miten niitä kasvatetaan. Tapa 10 noita, tee 15 näitä tehtäviä, pelaa 20 tuollaista PVP-matsia ja palkit kasvavat. Näin saa kirjalleen kokemuspisteitä, ja aina tason karttuessa jotain kivaa loottia. Tällä kertaa ei tarvitse edes arvuutella, mitä loottipukki kuusen alle onkaan jemmaamassa, sillä kirja kertoo selväsanaisesti, että kolmostasolla saat tätä, vitostasolla tämän ja kymppitasolla tuon.

Destiny: Rise of Iron

destinyriseofirondlc_05

Ei tarpeeksi

destinyriseofirondlc_0m2Viisi uutta tarinatehtävää, uusi syy tehdä vanhoja juttuja uudelleen, yksi uusi strike ja yksi raidi. Onko tässä tarpeeksi sisältöä 30 eurolle? Se riippuu siitä, miten vakavasti on Destiny-koukussa. Itse olen kasuaalipeluri, joka on palannut aina pelin pariin tahkoamaan lisälevyt ja sitten pelailemaan viikon tai pari. En raidaa, joten se suuri porkkana pelata enempää puuttuu. Niinpä huomasinkin, että oma peli-intoni lopahti Rise of Ironin myötä jo muutaman päivän jälkeen. Mutta entäs ne raidaajat?

Voisin kuvitella – ja olen vierestä seuraamalla havinnutkin että näin on – että nämä HC-jampat saavat Rise of Ironista ainakin pienen hitin vieroitusoireitaan paikkaamaan. Tavallinen kansa voi aika rauhallisin mielin ohittaa koko Rise of Ironin, tai odotella ainakin, että joulualet tarjoavat mahdollisuuden ostaa sen vaikka kympillä. Sen verran voisin jo paketista maksaa, mutta en paljon enempää.

Oli lähtökohta mikä tahansa, Rise of Iron tuntuu väliinputoajalta. Varsinkin mainion The Taken Kingin seuraajana jopa pettymykseltä. Toivottavasti seuraava Destiny-pläjäys, oli se sitten DLC:tä tai jatko-osa, on paljon suurempi paketti.

 

Lisää aiheesta

Bungien Destiny on niin Bungien näköinen peli kuin olla voi. Henkisesti ja kirjaimellisesti. Yrmyt ja panssaroidut avaruusmariinit käyvät futuristista tieteissotaansa avaruuden örmyjä vastaan. Tarina vilisee uskonnollisia elementtejä ja eksoottisia termejä lentää pelaaja kasvoille kuin luennolla konsanaan. Pistoolit ovat todella tehokkaita ja kaikki on ah-niin-sujuvaa.

Destiny (PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

The Taken King yrittääkin sitten olla paljon. Sen kylkäisenä julkaistiin suunnaton päivitys, joka tuunasi peliä uudelleen monilla tavoilla. Alkuperäisessä pelissä pelaajan kaverina kulkeneen lentävän tekoälyn äänenä kuultu Peter Dinklage korvattiin Nolan Northilla, levelöintiprosessia tuunailtiin ja paljon porua aiheuttanut light level olevinaan tungettiin roskikseen. ”Destinyssä levelöidään taas oikeilla kokemuspisteillä”, hehkutti Bungie. Tämä on tavallaan totta, mutta ei koko totuus.

Destiny: The Taken King – vuotta myöhemmin, vuoden myöhässä?