Uusimmat

Diablo III – eeppinen ennakko, osa 2 (PC)

06.07.2008 14:00 Miikka Lehtonen

Kesäkuun viimeinen lauantai oli luultavasti useille PC-pelaajille kuin toinen joulu. Vuosikausia odotettu, toivottu ja rukoiltu Diablo III muuttui vihdoin fiktiosta faktaksi, kun Blizzard julkisti pelin Pariisissa.

Komeat kuvakaappaukset ja pelivideot ovat jo levinneet netin joka kolkkaan, mutta siinä ei suinkaan ollut tapahtuman koko anti, vaan Blizzard puheli pelistään ja sen taustoista avoimesti. Mitä kaikkea löytyykään paholaisen takaa? Eeppisen ennakkojuttumme toinen osa jatkaa siitä, mihin eilen jäätiin.

Eilisessä osassa tutustuimme Diablo III:n maailmaan ja pelin perusfilosofioihin. Tätä kautta kävi nopeasti selväksi, että tiimin tarkoituksena on ollut antaa pelaajille mielikuvitukselliset aseet, joille piestä väkivaltaisesti suunnattomia hirviölaumoja. Kuulostaa hyvältä, joten pureudutaan yksityiskohtiin.

Diablon ytimessä

Vaikka rikas maailma, komeat varusteet ja kehittyvät hahmot ovat toki osa Diablo-kokemusta, se oleellisin pala pelikokonaisuutta on toki demonien mättäminen. Tuottaja Keith Lee kertoi paikalla olleille toimittajille, että hänen tiiminsä oli onnistunut jo varhaisessa vaiheessa lyömään lukkoon ne palat, jotka tekevät Diablosta Diablon. Näin kehitysaika on voitu käyttää ideoiden virittelyyn ja hienosäätämiseen sen sijaan, että he olisivat joutuneet vuoden verran pohtimaan, mitä pelissä lopulta tehdään.

Pohjimmiltaan Diablo III on edelleen sitä klassisinta Diabloa. Pelaaja sukeltaa goottisiin luolastoihin pistämään kuonoon tuhansia demoneita joko yksin tai kaveriensa kanssa. Leen mukaan peli tukee tällä hetkellä kahdeksan pelaajan co-op-peliä, mutta luku voi ennen julkaisua kasvaa tai kutistua, jotta peli tarjoaisi mahdollisimman sujuvan kokemuksen. Trendikkäästi co-op on mallia drop in / drop out, eli pelaajat voivat vapaasti liittyä kaveriensa peleihin ja lähteä pois kun kyllästyttää, ilman uusien pelien aloittelua tai serverien pystyttämistä.

Leen mukaan Diablo III on suunniteltu alusta saakka co-op-peliksi, tai oikeammin co-op on kiedottu oleelliseksi osaksi pelikokemusta. Tiimi ei ajattelekaan yksin- ja moninpeliä erillisinä tiloina. Lee totesi, että co-op on vain yksinpeli kaverin kanssa ja yksinpeli on co-op ilman kavereita.

Moinen moninpelipainotus tarkoittaa sitä, että peruspelattavuuteen on täytynyt tehdä hienosäätöjä. Näitä ideoita on lainailtu huoletta mainiosta Mythos-nettiroolipelistä. Tuntuvin muutos kohdistuu hirviöiden pudottamiin varusteisiin. Aiemmissa peleissä maahan kilahtava sormus aloitti hirveän kilpajuoksun kun jokainen paikalla ollut yritti lipastaa sen ennen kavereitaan.

Nyt jokainen näkee vain itselleen putoavat kamat, joten sen maassa olevan kultapinon tai taikamiekan voi poimia huoletta mukaansa. Ratkaisu on osoittautunut Mythoksessa erittäin toimivaksi, joten sen lainaus on ison peukun arvoinen päätös.

Toinen uudistus on siirtyminen armottomasta pullo-dopingista sujuvampaan pelattavuuteen. Aiemmissa peleissä pelaajat paransivat haavojaan pääasiassa kiskomalla vyöltään parannuspulloja, mutta tämäkin on ainakin jossain määrin taaksejäänyttä elämää. Hirviöt pudottavat joskus kuollessaan punaisia ja sinisiä palluroita, joita keräämällä koko ryhmä saa takaisin kestopisteitä tai manaa.

Hyvien ideoiden ohella tiimin kantavana ohjenuorana on ollut ”suurempaa, komeampaa, eeppisempää”. He huomasivat, että kehittynyt teknologia antaa heille mahdollisuuden tehdä Diablon luolastoista ja taisteluista aiempaa monimutkaisempia ja mukaansatempaavampia.

Siinä missä aiemmin hirviöt vain lampsivat pelaajaa vastaan, nyt ne voivat vaikka nousta syvyyksistä rotkon seinämiä pitkin tai kaivautua esiin maan alta. Pikkujuttu paperilla, mutta käytännössä loputon hirviölauma ryömimässä ylös seinää näyttää todella tyylikkäältä ja tuo peliin reilusti lisää tunnelmaa.

Samaista tunnelmaa haetaan myös parantuneesta animaatiosysteemistä. Hirviöt eivät enää vain lässähdä geneerisesti, vaan niillä on lukuisia kuolinanimaatioita, riippuen pelaajan aseista ja tyylistä. Tulipallot polttavat hirviöt tuhkaksi, jättimäinen nuija murskaa raajoja ja kirves katkaisee vihollisen kahtia.

Sama toimii myös toisin päin, kuten Diablo III -esittelyvideoita katsoneet tietänevät. Videon päätteeksi jättimäinen hirviö nimittäin ottaa ja repäisee pelaajaparan pään irti. Se suurin yllätys olikin, että kyseinen örmy ei ole edes pomo, vaan tavallinen rivihirviö. Tässä vaiheessa kukaan tuskin yllättyy kuullessaan, että tiimi tähtää vakaasti 18+-ikärajaan.

Pomoista puheenollen Lee lupasi myös, että pomotaistelut tulevat olemaan reilusti aiempaa monipuolisempia. Vaikutteita on lainattu Zeldan ja World of Warcraftin kaltaisista peleistä, joissa pomotaistelut ovat monipuolisia ja -mutkaisia vääntöjä, joissa pelkkä miekan heiluttelu ei aina takaa voittoa. Mitä kaikkea tältä osin on tiedossa, sen näyttää tulevaisuus. Lee ei vielä suostunut puhumaan pomoista – tai klassisten hirviöiden mukanaolosta – mutta silmäniskut ja pirulliset hymyt kertoivat, että tulossa on jotain todella helvetillistä.

Peli tiimin omaan makuun

Tapahtuman useimmin toisteltu fraasi oli idea siitä, että tiimin jäsenet ovat itse kaikki pitkän linjan Diablo-faneja, joille pelit ja niiden maailma ovat todella rakkaita. Peliä tehdessään he ovatkin keskittyneet tekemään peliä, jota he itse haluaisivat pelata ja uskovat, että samalla pelaajat saavat myös sitä haluamaansa karkkia. Lehdistö ei vielä päässyt peliä käpistelemään, joten meidän on vain uskottava Leen sanaan, kun tämä väittää pelin olevan jo nyt pahuksen hauska ja addiktiivinen kokemus. Videoiden perusteella tämä on myös helppo uskoa.

Blizzardin tyylille uskollisesti pelin julkaisupäivästä ei puhuta vielä mitään, sillä se tuskin on heidän tiedossaan. Leen mukaan olisi mahdoton kertoa mitään prosenttilukuja pelin valmiudesta, sillä Blizzardin kehityskulttuurissa viimeisen 25% virittely voi hyvinkin viedä vaikka 60% kehitysajasta. Julkaisuajankohta onkin siis se klassinen ”kun se on valmis”.

Moni esitti myös kysymyksiä sen suhteen, pelkääkö Blizzard Diablo III:n syövän World of Warcraftin pelaajakantaa. Internetissähän tiedetään, että monet Diablo II:n pelaajista vaihtoivat aikanaan Warcraftin piiriin. Vastaus on yksiselitteinen ei. Blizzard ei usko, että monikaan lopettaa Warcraftin pelaamista Diablon vuoksi ja vaikka lopettaisikin, huoli ei ole suuri: pelaavathan he yhä Blizzardin pelejä.

Tätä taustaa vastaan voisi olettaa, että Diablossa nähdään myös jonkinlainen mahdollisuus maksulliseen moninpeliin. Vastausta moiseen kysymykseen ei annettu, mutta Lee totesi, että kaikki rahoitusmallit ja -vaihtoehdot ovat vielä avoimia.

Konsolimiesten kannattaa jo nyt totuttautua siihen ajatukseen, etteivät he ole pelaamassa Diabloa omilla vehkeillään. Lee totesi suoraan, että vaikka konsolipelien kehitys kiinnostaa Blizzardia, moista ei ole tällä hetkellä tekeillä. Blizzard muistaa kuitenkin, että monet heidän faneistaan ovat Mac-pelaajia, joten Diablo III nähdään myös Applen koneilla.

Vaikka voisi helposti kuvitella, että pelkät seminaarit ja kyselytilaisuudet eivät antaisi kovin hyvää kuvaa pelistä, todellisuus on toinen. Minä olen myyty. Diablo III näytti videoiden, demosessioiden ja esittelyjen perusteella jo nyt niin huikealta peliltä, että en millään malttaisi odottaa sen valmistumista. Pakko kuitenkin on, koska Blizzardilla hommat tehdään rauhassa loppuun.

Tulemme varmasti kuulemaan ja näkemään Diablosta reilusti lisää jo verrattain pian, sillä tiimi ei omien sanojensa mukaan malta odottaa pelinsä tarkempaa esittelyä. Emme mekään.

Lisää aiheesta

Diablo III – eeppinen ennakko, osa 1

Myös Diablo-fanit pettyivät Diablo III:een

Fallout 3:n kehittäjä pettyi Diablo III:een

Nyt se on virallista: Diablo III tulee!

Blizzard Worldwide Invitational -matkapäiväkirja: 3. päivä

Blizzard Worldwide Invitational -matkapäiväkirja: 2. päivä

Blizzard Worldwide Invitational -matkapäiväkirja: 1. päivä

Lue myös

Arvostelu: Battlefield: Bad Company (360, PS3)

Perjantaikevennys: 360-ohjain DualShockin kuorissa ja päinvastoin

GTA IV ja GameStop – 500 Microsoft-pistettä vanhenivat