Diablo III: Reaper of Souls –ennakko (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

05.12.2013 16:15 | Miikka Lehtonen

Tekijä: Blizzard
Julkaisija: Activision Blizzard
Testattu: PC
Tulossa: Mac, PC, PlayStation 3, Xbox 360 – maaliskuu 2014
Pelaajia: 1, 2-
Pelin kotisivu: http://eu.battle.net/d3/en/reaper-of-souls/
Testaaja: Miikka Lehtonen

 

Kuten Domen vuoden pelit –juttuja viime vuonna seuranneet muistanevat, minä pidin Diablo III:sta. Helvetisti (heh). Se päätyi vuoden pelit –listallani korkealle ja pokkasi aimo tukun pisteitäkin. Mutta oli siinä ongelmiakin. Sellaisia, jotka tulivat ilmi vasta kun peliä pelasi paljon kauemmin kuin arvostelusykli antoi periksi.

Mitäs niille ongelmille sitten tehtiin? No tietenkin whinettiin Internetissä koko rahan edestä, että eikö Bli$$ard välitä?! Välittää se. Reagointi kesti hetken, mutta Reaper of Souls korjaa kaiken sen, mikä Diablo III:ssa meni pieleen.

Kerrataan heti alkuun, miksi pidin Diablo III:sta niin pirusti (heh). Blizzard uudisti rohkeasti ja innokkaasti vanhaa ja legendaarista pelisarjaansa. Tuloksena oli todella sujuva, palkitseva ja tyydyttävä kokemus, jossa jo ensimmäisellä kokemustasolla tunsi olevansa suuri sankari. Tarina oli vähän hölmö, mutta meno oli niin hyvää, että sen kyllä kesti.

Mutta oli siinä ongelmiakin. Mitä enemmän pelasin, sitä enemmän loottisysteemi ärsytti. Ettäkö taas noitatohtorilleni barbaarimiekka? 50. kertaa? Mitä paskaa nyt taas, saatanan (heh) loottisysteemi?! Ai niin – minähän tietenkin myyn sen huutokaupassa ja saan kolme Blizzard Bucksia siitä, voin sitten ostaa sillä itselleni noitahatun joltain toiselta poloiselta, joka kiroilee niin maan perkeleesti (hoh) samaa omalla tahollaan.

Loottisysteemi oli todellakin suunniteltu tukemaan huutokauppaa, omaksi tappiokseen. Blizu tuli vihdoin järkiinsä ja ilmoitti sulkevansa molemmat huutokaupat ensi vuoden alkupuolella. Ja saman tien tarve huonolle lootille poistui, joten Reaper of Souls esittelee loot 2.0:na tunnetun systeemin. Sen ideana on yksinkertaisesti ”vähemmän, mutta parempaa”. Loottia putoilee vähemmän kuin ennen, mutta miltei kaikki on käyttökelpoista.

Harmaa ja valkoinen roska loistaa poissaolollaan miltei kokonaan ja niiden tilalla jaetaan useimmiten suoraan käteistä. Ne harvinaisemmatkin esineet ovat nyt käytännössä aina omalle hahmoluokalle sopivia. Ja oikeasti sopivia! Ei tarvitse enää kiroilla, kun Diablon perkele (hoho) droppaa velhosauvan, jossa on enemmän dexterityä kuin velhostateja. Ehei, nyt esineissä on taatusti hahmoa hyödyttävä statti ja todennäköisesti myös muita kivoja bonuksia.

Itse pelasin sekä ristiritarilla, että vanhalla noitatohtorillani ja molemmat saivat alusta saakka tiheään tahtiin oikein käyttökelpoista ja laadullisesti selvästi vanhaa roskaa parempaa tavaraa. Iso peukku siis jo pelkästään tästä, mutta ei se meno tähän lopu.

Ristiritari taivaasta

Reaper of Souls lisää peliin myös uuden, viidennen aktin, jossa jahdataan itseään Kuolemaa pitkin Diablo-maailman maita ja mantuja. Itse en rehellisesti sanoen tarinatilaan kamalasti tutustunut. Sitä ei voi betassa pelata läpi, joten miksi turhaan? Pelaan arvostelua varten.

Sen sijaan upotin kuin huomaamattani yli 10 tuntia siihen uuteen pelitilaan, adventure modeen. Adventure mode poistaa kokonaan tarinan ja antaa sen tilalle avoimen Diablo-maailman, jossa voi vapaasti juosta tai teleporttailla alueelta toiselle. Kaikki alueet skaalautuvat hahmon kokemustason mukaan ja kaikkialta löytyy jahdattavia pomohirviöitä, suoritettavia minitehtäviä ja kerättäviä palkkioita.

Adventure mode oli yksinkin aivan tautisen addiktiivista kamaa, koska se tiivistää Diablo III:n siihen sen parhaaseen pelilooppiin: tapa hirviöitä hauskoilla skilleillä, kerää kovaa loottia ja paranna hahmoasi. Niin hauskaa, niin tyydyttävää!

Mainitsin ohimennen myös skaalautumisen, mistä otetaan kaikki hyöty irti. Vaikeustasoja kun ei ole enää sidottu läpipeluukertoihin. Normaalin vaikeustason voi ohittaa kokonaan vaikka suoraan asennuksen jälkeen ja muutkin vaikeustasot on sidottu tilikohtaisesti hahmojen kokemustasoihin. Jos tilillä on yksikin 70. tason hahmo, voi hypätä suoraan vaikeimmalle tasolle kaikilla muilla hahmoillaan. Hirviöt skaalautuvat kokemustasoissa, mutta haaste on aina korkea, kuten Diablossa pitäisi, piru vieköön (thoho), ollakin!

Tämä kaikki on tietenkin mitä oivallisin tekosyy levuttaa itselleen uusi hahmo. Miten olisi vaikka kokonaan uusi hahmoluokka? Ristiritari on kuin World of Warcraftin paladin: meleen ja casterin yhdistelmä juoksee raskaassa panssarissa mätkimässä hirviöitä piikkinuijallaan, buffaamassa kavereitaan ja polttamassa vihollisia taivaallisilla voimillaan. Miten olisi vaikka alkupään kyky, jonka avulla ristiritari teleporttaa taivaaseen ja putoaa sieltä alas kuin pyhä kranaattikeskitys vihollistensa niskaan? Siistiä, vai mitä?

”Siisti” on muutenkin erinomaisen hyvä termi kuvailemaan Reaper of Soulsia, sillä se teki minuun välittömästi suuren vaikutuksen. Blizzard kuunteli sittenkin! Tuntuu siltä, kuin kaikki alkuperäisen pelin ongelmat olisi korjattu – mukana on vielä helvetinmoinen (hihihi) lista pienempiäkni korjauksia ja muutoksia – ja tuloksena näyttäisi olevan vielä Diablo III:a mukavampi pelikokemus.

Palaamme arvostelun myötä asiaan maaliskuussa, mutta Reaper of Souls kannattaa pistää jo nyt hankintalistalle.

 

Toinen mielipide

Diablo III: Reaper of Soulsin päätavoitteena tuntuu todellakin olevan kaiken sen korjaaminen, mikä alkuperäisessä pelissä pissi. Loottia ongelmana ei aivan täysin ole vielä korjattu, sillä pelaaja saa vieläkin ämpärikaupalla täysin hyödytöntä tai suorastaan roskaloottia. Mutta pääasiassa ennakkoversiota pelaa huulet ylöspäin osoittaen, sillä on aina hienoa tietää, että palaute on mennyt oikeaan osoitteeseen.

Ehdottomasti paras ominaisuus on vaikeustason valinta suoraan. Diablo III:n ehkä tylsin juttu oli se, että haastetta haluavat joutuivat pelaamaan pelinsä useita kertoja läpi ennen kuin peli alkoi pistämään pelaajia oikeasti tiukille. Mikäli näin ei olisi ollut, olisi uuden hahmoluokan kokeilu jäänyt omalla kohtaa täysin kokeilematta.

Reaper of Souls lupaa hyvää ja parantaa peliä paljon jo nyt. Vielä, kun loottijärjestelmää käydään paremmin läpi, voitaisiin puhua Lord of Destructionin tasoisesta lisäristä. Odotus on silti suhteellisen kova pala.

Eric Hartin

 

Lisää aiheesta

Diablo 3 – pahuksen hauskaa luolarymistelyä 

Diablo III (Mac, PC) 

Lue myös

New Beginning: Final Cut (PC)

Rayman Fiesta Run (iOS)

Rocksmith 2014 (PC, PS3, Xbox 360)

Sports Champions 2 (PS3)

Trials Evolution: Gold Edition (PC)

Turbo: Super Stunt Squad (3DS, DS, PS3,Wii, Wii U, Xbox 360)

 

Muropaketin uusimmat