Uusimmat

Digital Combat Simulator: Hawk T.1A (PC)

24.11.2015 15:56 Jukka O. Kauppinen

dcs_hawk_arv_0kansiTekijä: VEAO Simulations
Julkaisija: Eagle Dynamics / The Fighter Collection
Testattu:  PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX 760
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows Vista tai uudempi, Core 2 Duo 2,0 GHz prosessori, 6 Gt muistia, Internet-yhteys
Pelaajia: 1, 2-?
Muuta: Ladattava lisäkone, vaatii ilmaisen DCS World -simulaattoriohjelman. Hinta noin 37 euroa.
Pelin kotisivu: DCS Hawk T.1A
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

dcs_hawk_arv_04

 

Venäläisen Eagle Dynamics -studion sota- ja lentosimulaattorisarja DCS, Digital Combat Simulator, on lähtenyt viime vuosien aikana vahvaan nousukiitoon. Alkujaan yksittäisestä lentosimulaattorista on kasvanut kokonaisuus, jonka päälle rakennetaan yksityiskohtaisia ja ensiluokkaisia lentokonelaajennuksia. Suomenkin sinitaivailta tuttu harjoitushävittäjä BAE Hawk onkin mitä maukkain simukone, jolla on ilo lentää virtuaalisesti.

DCS-simulaattori on siitä erikoinen kokonaisuus, että sen perusversio on täysin ilmainen. DCS World –pääteohjelman voi ladata maksutta, ja se sisältää lento- ja maasotasimulaation karttoineen ja kaksi ilmaista lentokonetta. Neuvostoliittolainen Su-25T-rynnäkkökone ja amerikkalainen, kaksipaikkainen aseistamaton TF-51D-harjoitushävittäjä tarjoavat jo sellaisenaan oivallisen annoksen lentämisen ja sotahommien riemua, vaikka ilmaisversion kampanjat ja tehtävät ovatkin onttoja. Simun vetonaula on ilmaisuuden ohessa maksullisten lisäkoneiden tarjonta.

dcs_hawk_arv_01

Näistä yksi meikäläisittäin kiinnostavammista on Hawk T.1A -lisäkone.  Vuonna 1974 ensilentonsa lentänyt suihkuharjoitushävittäjä tuli Iso-Britanniassa palveluskäyttöön vuonna 1976 ja Suomeen koneita tilattiin 50 kappaletta joulukuussa 1977. Kone on siten tuttu monille suomalaisille lentäjäsukupolville. Suuri yleisö tuntee Hawkin parhaimmin lentonäytösten ja etenkin Midnight Hawks –taitolentoryhmän kautta.

 

 

DCS:n Hawk T.1A on konetyypin toinen malli, joka itse asiassa edelsi Ilmavoimien Hawk 51 –vientimalleja. Samalla koneella lentää myös brittien Red Arrows –taitolentoryhmä.

T.1A on muutoin ensimmäisen tuotantomallin kaltainen harjoituskone, mutta se on mahdollista varustaa Sidewinder-ohjuksilla, raketeilla, pommeilla sekä 30-millimetrin Aden-tykkikasetilla. Aseistettuna sillä voi lentää myös DCS:n sotalentoja.

Sotakoneena Hawk on tosin alkeellinen. Suojalaitteet ovat minimaaliset, eikä suorituskyky pärjää ensilinjan kalustolle. Mutta juuri siksi se onkin niin mukava lentää. Kone tuntuu hyppysissä hyvältä ja lentää vakaasti. Tehoja on tarpeeksi taitolentoon ja temppuiluun, eikä virheliikkeistäkään rangaista liikaa.

dcs_hawk_arv_02

dcs_hawk_arv_03

Sain aikoinaan ilon lentää Kauhavan Ilmasotakoulun Hawk-simulaattorilla, sillä vanhemmalla hydrauliikkaihmeellä. Vaikka kotisimulaattorista puuttuukin sulkeutuva kuomu ja ohjaamoympäristö, tunnen silti olevani tutussa paikassa. Kone odottaa lähtökäskyä kiitoradalla ja virtuaaliohjaamo avautuu ympärillä. Vanhan liiton ohjaamosuunnittelu on täynnä analogisia mittareita ja kytkimiä, jotka kaikki toimivat. Halutessaan kytkimiä voi naksutella hiirellä, mutta toimintoja voi myös säätää omalle lento-ohjaimelleen niin kauan kuin vapaita akseleita ja nappuloita vain riittää.

Sitten ilmaan. Siipimies rullaa jo, kun vasta työnnän kaasua eteen. Moottorien puhina kasvaa ja kone liikkuu. Lopulta nostan sauvaa, nokka nousee ja Hawk harppaa taivaalle. Telineet sisään.

Hawkilla lentäminen on nautinnollista. Kone tottelee kauniisti ja uskottavasti. Järjestelmät toimivat kuten oikeastikin, ja koneeseen on mallinnettu hydrauliikat, sähkö- ja polttoainejärjestelmät, ohjaamon paineistus sekä tietenkin asejärjestelmät. Harjoituskonetta on helpompi lentää kuin DCS:n mukana tulevaa ilmaista Su-25:ttä tai maksullista A-10C Warthogia, mutta kyllä tämänkin järjestelmissä riittää hetkeksi opeteltavaa.

Hawk sopii erittäin hyvin virtuaalilentokoulutukseen, mutta myös stressittömään ilmailun iloista nauttimiseen. Siinä yhdistyvät sopivalla tavalla vakavuus ja turvallisuus riittävään suorituskykyyn ja rajoitettuun taistelukykyyn. Hawkilla voi myös simuloida esimerkiksi suomalaisten harjoituskoneiden teoreettista potentiaalia todellisessa taistelutilanteessa, joten sille löytyy tekemistä ja sodittavaa myös DCS Worldin virtuaalitaistelutantereilla.

DCS: Hawk T.1A onkin erinomainen mallinnus suomalaisille tutusta lentokoneesta, ja sen ohjaimissa viihtyy erinomaisesti. Suosittelen lämpimästi mukavien koneiden ystäville.

Hawk T.1A on julkaisuhetkellä yhä virallisesti betassa. Se on kuitenkin täysin lennettävissä ja pelattavissa.

Yhteistyössä: http:/www.siivet.fi

 

dcs_hawk_arv_04

dcs_hawk_arv_05

 

Lisää aiheesta

DCS World 2 –lentosimulaattori: WOW!

Digital Combat Simulator: A-10C Warthog (PC)

Digital Combat Simulator: Bf 109 K-4 Kurfürst (PC)

Digital Combat Simulator: P-51D Mustang (PC)

Huimaa sotalentämistä: suomalaiskuski Joonas pieksi kanssalentäjänsä P-51D-kaksintaistelukilpailussa

Kuin Syyriassa: vapauta jihadisti tuskastaan