UUSIMMAT

Disgaea 4: A Promise Unforgotten (PS3)

16.05.2012 15:00 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Nippon Ichi Software
Julkaisija: Nippon Ichi Software
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1-?
Pelin kotisivu:http://disgaea.us/d4/
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Nippon Ichin ehkä jo väsyksiin asti kolutuissa taktisissa roolipeleissä pitkäikäisin ja kiistatta menestynein sarja on alamaailmaa asuttaviin demoneihin keskittyvä Disgaea. Disgaea, kuten oikeastaan kaikki muutkin NIS:n pelit, ovat hauskoja ja tarjoavat huimasti sisältöä, mutta toisaalta niistä täysipainoisesti nauttiminen vaatii jonkinasteista grindaamisesta nautintoa saavaa perversiota.

Pelisarjan kolme ensimmäistä osaa ovat sivunneet kaiken muun ohessa demonien keskinäistä politiikkaa lähinnä ohimennen, mutta sarjan neljäs osa A Promise Unforgotten keskittyy puhtaasti alamaailmaan politiittiseen kähmintään. Humoristisin maustein, totta kai.

Pelin päähenkilö on Valvatorez, aikoinaan huiman voimakas ja pelottava demoniherra, joka kauniille naiselle tekemänsä lupauksen vuoksi on tätä nykyä asemaansa nähden melko ala-arvoisissa tehtävissä. Hänen tehtävänsä on kouluttaa Prinnyjä, noita syntisistä ihmisistä alamaailmassa syntyviä pingviiniotuksia, ja koulia näistä ahkeria orjia.

Kun paikallinen poliittinen elin päättää pingviiniorjien joukkotuhosta, Valvatorezin velvollisuudentunto herää. Tuoreimmalle Prinny-kurssille annetun sardiinipalkintolupauksen lunastaminen karkaa niin sanotusti lapasesta, ja pian ollaankin matkalla kohti alamaailman keskustaa tarkoituksena syöstä korruptoitunut hallitus vallasta. Luonnollisesti matka ei suju ihan niin kuin elokuvissa.

Tarina on, kuten sarjan peleissä aina, addiktiivisen kokemusjärjestelmän ohella pelin vahvoja puolia. Se on vähän härö, vähän perverssi, mutta absurdimpienkin juonenkäänteiden kautta hymyä herättävä paketti, jonka seuraamiseksi on valmis jopa hieman jauhamaan ylimääräistä kokemusta, vaikkei touhusta muuten mitään kiksejä muuten saisikaan.

Viimeinkin nykyaikaan

Juonenkuljetuksen ja Hades-linnoituksessa suoritettavien välivaiheiden ulkopuolella Disgaea 4 on edeltäjiensä tavoin vuoropohjainen roolipeli. Pelaaja kontrolloi maksimissaan noin kymmentä osittain juonen pakottamaa, osittain vapaasti valittavaa soturia, jotka tämä saa lähettää kentälle haluamassaan järjestyksessä.

Puhtaan turpaanlätkinnän lisäksi taistelua piristävät erilaisia ominaisuuksia niiden vaikutusalueella aiheuttavat geopalikat ja monet muut temput, jotka voivat pelaajan toimien mukaan joko pilata tai pelastaa päivän. Uutena juttuna ovat fuse- ja magichange-ominaisuudet. Fusella kaksi hirviötä voi yhdistää yhdeksi suureksi voimakkaaksi hirviöksi, ja magichange taasen muuttaa halutun hahmon toisen käytettävissä olevaksi aseeksi. Luonnollisesti Disgaea-henkisen yliampuvuuden turvaamiseksi myös fusetetut jättihirviöt muuttuvat aseiksi, ja tietenkin koolleen uskollisissa mittasuhteissa.

Taistelu on tuttuun tapaan toimivaa, ja uudet ominaisuudet piristävät olematta kuitenkaan liian ahdistavia. Taistelun ulkopuolella pääasiallisin harrastus on politikointi, jota voi harrastaa sekä demoniyhteiskunnan että muiden pelaajien kanssa. Moninpeliominaisuuksiin on muutenkin panostettu, sillä pelaajat voivat esimerkiksi hyökätä toistensa kimppuun tarkoitukseen rakennetuilla merirosvolaivoilla.

PlayStation 3:lle sen alkuaikoina julkaistu Disgaea 3: Absence of Justice oli graafiselta ulkoasultaan vielä täysin PS2-luokkaa, mutta onneksi neljännen osan myötä pelin grafiikka on päivitetty nykyaikaan. Missikisoja ei voiteta vieläkään, mutta nyt peliä sentään katselee mielellään. Musiikin taso sen sijaan vaihtelee erinomaisesta ärsyttävään, mutta audiopuolella päivän pelastaa erinomainen ääninäyttely, joka on saatavissa myös japaninkielisenä.

Disgaea 4: A Promise Unforgotten on hauska ja taatusti riittävästi pelattavaa tarjoavaa taktinen roolipeli. Sen vaatima panostus ja omistautuneisuus eivät tee siitä kaikille sopivaa peliä, mutta lajityypissään se on selkeää kärkikastia. Uudet moninpeliominaisuudet vakuuttavat sitä paitsi siitä, että Nippon Ichillä on vielä ässiä hihassaan, vaikka välillä usko onkin vähän loppunut kesken.

 

Lisää aiheesta

Disgaea: Hour of Darkness (PS2)

Makai Kingdom: Chronicles of the Sacred Tome (PS2)

Suikoden Tactics (PS2)

Valkyria Chronicles (PS3)

Lue myös

Civilization V: Gods & Kings -ennakko (PC, Mac)

Hitman: Sniper Challenge (Xbox 360)

Pandora’s Tower (Wii)

Sesame Street: Once Upon a Monster (Xbox 360)

Silent Hill: Downpour (PS3, Xbox 360)

Sniper Elite V2 (PC, PS3, Xbox 360)

Warp (PC, PS3, Xbox 360)