UUSIMMAT

Disney Universe (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

21.11.2011 19:00 | Juho Anttila

Tekijä: Eurocom
Julkaisija: Disney
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Wii, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla konsolilla)
Pelin kotisivu: http://disney.co.uk/universe
Arvostelija: Juho Anttila

Kuvitelkaapa peli, jossa esiintyvät kaikki Disneyn rakastetuimmat hahmot elokuvista tutuissa maisemissa. Peli, jossa pääsee elämään uudestaan suosikkielokuviensa hauskimmat kohtaukset. Disney Universe ei ole se peli.

Hieman harhaanjohtavasti nimetty peli liikkuu silti yllä mainitun unelman hämärämmillä rajamailla. Pelin nimen kuvaama Disney Universe on nimittäin eräänlainen virtuaalinen huvipuisto. Ja tässä huvipuistossa ei ole kaikki kunnossa.

Puiston esiintyjät, eri hahmoja esittävät tietokoneohjelmat, ovat menneet sekaisin. Pelaajan, tai pelaajien, tehtäväksi jääkin pelastaa tilanne juoksemalla läpi kuuden rakastetun Disney-elokuvan maisemiin sijoitetun maailman. Löytyihän se linkki leffoihin sieltä kuitenkin lopulta.

Tuttujen ympäristöjen lisäksi pelin lisenssi näkyy myös pelaajan valittavissa hahmoissa. Tavallaan. Emme pääse ohjaamaan Aku Ankkaa, Ihmemaan Liisaa tai Aladdinia. Sen sijaan sankarin virkaa toimittavat virtuaalihuvipuiston työntekijät, jotka ovat pukeutuneet Disney-hahmoja esittäviin asuihin, aivan kuten oikeissakin huvipuistoissa. Mutta mistä ihmeestä tässä kaikessa mahtaakaan olla kyse?

Legopeli ilman legoja

Otsikko kertoo jo olennaisimman. Disney-universumin syvin olemus on lainattu maanmainioilta legopeleiltä. Tarkoitus on raivata tie kunkin kentän, joita muuten löytyy muhkeat 54 kappaletta, loppuun saakka etsien samalla salaisuuksia ja rikkoen kaikki se, mikä vain on rikottavissa.

Matkan varrella taistellaan myös kapinallisia tietokoneohjelmia vastaan ja kerätään Mikki Hiiren korvien muotoisia krediittejä. Välillä pysähdytään ratkomaan pulmia, joiden haastavuus liikkuu tasolla ”kisko tykinputki tykin jalustan luo seuraamalla oikean suunnan näyttävää nuolta”. Tätä peliä osaavat vanhemmatkin siis pelata, mikä on tärkeää, sillä Disney Universe tarjoaa mainion mahdollisuuden lapsi-vanhempi-laatuajan viettämiseen.

Toisin kuin legolepejä, Disney Universeä mahtuu pelaamaan yhtä aikaa neljä pelaajaa, samalla konsolilla toki. Moninpeli on sekoitus kilpailua ja yhteistyötä. Maaliin pääseminen vaatii yhteispeliä, mutta parhaan pistepotin kerää se, joka osaa kampittaa kaveria sopivalla hetkellä. Yhdessä pelaaminen on varsinkin täydellä pelaajaluvulla hieman liiankin kaoottista hupia. Tämä johtuu osaltaan kovin ahtaista kentistä.

Vaikka pelattavaa onkin lukumäärällisesti paljon, eivät yksittäiset kentät vakuuta pituudellaan. Liikesuunta on tyypillisesti vain vasemmalta oikealle päin ja maali häämöttää yleensä jo parin ruudullisen takana. Kolmen kentän kokonaisuuksiksi niputettujen haasteiden läpäisemiseen kuluu lopulta karkeasti arvioiden yhtä kauan kuin keskimääräisen legopelin selättämiseen.

Kuusi tuttua maisemaa

Kentät itsessään sijoittuvat kuuteen eri maailmaan. Karibian piraatit toimivat lähtöpisteenä kaikille, mutta siitä eteenpäin etenemisjärjestyksen saa valita vapaasti. Uuden maailman voi ostaa tutkittavakseen pelin aikana kerättävillä kolikoilla. Kilisevää jaetaan sen verran avokätisesti, ettei samoja kenttiä tarvitse tahkota uudestaan, ellei välttämättä tahdo.

Jo mainitun piraattiteeman lisäksi pelaajat pääsevät tutustumaan niin monstereihin, Liisan tutuksi tekemään Ihmemaahan, Aladdinin itämaiseen maailmaan, Leijonakuninkaan afrikkalaisiin maisemiin kuin myös WALL-E:n karuun tulevaisuuteen. Vaikka graafinen tyyli muuttuukin maailmasta toiseen siirryttäessä, pysyy peruspelattavuus samanlaisena läpi koko seikkailun.

Tämä on myös pelin suurin ongelma. 54 kenttää sitä samaa puuduttaa tehokkaasti. Esikuvien kekseliäisyyden tasolle ei päästä millään. Eikä se mainittu visuaalisuuskaan yllä kovin huikealle tasolle. Grafiikka on ajoittain häiritsevän suttuista ja efektit laimeita. Äänimaailmakin on täysin mitäänsanomaton.

Tasapainottelua lisenssin rajamailla

Jotta pelin pariin jaksaisi palata kerta toisensa jälkeen, olisi kentät täytettävä erilaisilla salaisuuksilla  ja bonuksilla. Onhan näitä Disney Universessäkin, mutta kovin vähän. Valtaosa tarttuu osaavan pelaajan haaviin jo kertaläpäisyllä. Motivaatio palata takaisin tutkimaan tuttuja kenttiä jää puuttumaan, sillä etsittävillä bonuksilla ei edes tee juuri mitään. Avattavat hahmot ovat pelillisesti identtisiä eikä useaan kertaan mainituista legopeleistä tuttuja muita palkintoja juuri tunneta.

Mielikuvituksen puute on harmin paikka jo muutenkin, mutta erityisen kipeästi se kirpaisee, kun puhutaan näinkin näkyvästä lisenssistä. Kuudesta maailmasta luulisi irtoavan loputtomasti sisältöä, riittihän jo pelkästä Pirates of the Caribbean -teemasta pureskeltavaa kokonaisen legopelin tarpeiksi.

Disney Universe tuntuu kuitenkin hukkaavan valtaosan lisenssistään. Taustatarina tuntuu halvalta kopiolta aidon asian rinnalla. Pelaisitteko mieluummin oikeilla Disney-hahmoilla vai naamioihin pukeutuneilla tusinataaveilla? Sitähän minäkin. Jo pelkkä nimi Disney Universe antaa odottaa niin paljon enemmän.

Sääli sinällään, sillä lastenpeliksi Disney Universe on kaikista puutteistaankin huolimatta ihan pätevä suoritus. Sen sisältö ei vain yllä etiketin luomien mielikuvien tasolle. Disney Universe kelpaa korvikkeeksi seuraavaa legopeliä odotellessa, mutta oma paikka pelitaivaalta jää valtaamatta.

 

 

Lue myös

Assassins Creed Revelations (PC, PS3, Xbox 360)

Call of Duty: Modern Warfare 3 (PC, PlayStation 3, Xbox 360)

Child of Eden (PS3)

Dead Rising 2: Off the Record (PC, PS3, Xbox 360)

Elder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, Xbox 360)

Gunstringer (Xbox 360)

Mario Kart 7 -ennakko (3DS)

Medieval Moves: Deadmund’s Quest (PS3)

Xenoblade Chronicles (Wii)

 

Muropaketin uusimmat