UUSIMMAT

Division Cell (Android, iOS)

07.01.2014 15:30 | Antti Mutta

Tekijä: Hyperspace Yard
Julkaisija: Hyperspace Yard
Testattu: iPad 4 Gen, iPod Touch 4 Gen
Saatavilla: Android , iOS
Laitevaatimukset: Android 2.3+, iOS 4.3+
Pelaajia: 1
Muuta: Hinta 1,79
Pelin kotisivu: http://cell.hyperspaceyard.com
Arvostelija: Antti Mutta

Harmoniaa tasapainosta. Slogan tuo mieleen matematiikan, mutta myös new age -liikkeen. Molempien vaikutuksen voi nähdä ja kuulla mielenkiintoisesti mielennystyröitä koettelevassa kotimaisessa pulmapelissä, jossa jaetaan omaperäisellä tavalla geometrisia muotoja symmetrisiin alueisiin.

Division Cell on sanaleikki solujen jakautumisesta, ja ehkä jopa Pink Floydin viimeisestä levystä, mutta kumpikaan ei ole vaikuttanut suoraan pelin hämmästyttävän omaperäiseen pulmamekaniikkaan. Hämmästyttävän siksi, että nykypäivänä tuhansien saman lajityypin edustajien joukossa bongaa harvoin oikeasti uusia ideoita. Suurin osa varioi olemassa olevia mekaniikoita tai yksinkertaisesti ampaisee aidan ali yhdistä kolme samaa palikkaa -laarille.

Kahden pelintekijän luoman Division Cellin inspiraationa ovat olleet muiden pulmapelien sijaan origamit ja digitaalitaide. Ruudulle ilmestyvät geometriset alueet ovat neli- tai kolmikulmaisia tai piirakkakuvioita.  Tehtävänä on muokata alueista tasakokoisia niiden reunoja koskettamalla. Kolmesta erikokoisesta nelikulmiosta tehdään neliöitä, kolmikulmioista tasasivuisia ja piirakassa alueet jaetaan saman kokoisiksi. Luodaan siis harmoniaa tasapainosta, aivan kuten pelin slogani lupaa ja kehottaa.

Tasapainon saavuttaminen on haastavaa, koska yhden kuvion muokkaaminen vaikuttaa myös naapureihin. Paitsi haastavaa tämä on myös turhauttavaa, sillä ainakaan omat avaruudellisen ja geometrisen tilan hahmottamisen kykyni eivät tuntuneet riittävän pulmien ratkomiseen tyydyttävällä tavalla. Aivan liian usein tuntui, että satunnainen yrittäminen johti samaan tai parempaan tulokseen kuin harmaan aivomassan hyväksikäyttö. Tämä siitäkin huolimatta, että pelissä on varsin pätevä ohjattu johdatusosio. Haluaisin uskoa, että kyse on todellakin taitamattomuudestani, mutta pelkästään sitä se taida olla.

Turhautuminen on sääli, sillä Division Cell on peli, josta todella haluaisi pitää. Eikä sinänsä sen pitäisikään olla vaikeaa, jos katsoo pelkästään ulkokuorta ja ominaisuuksia. Kenttiä on tällä hetkellä 140, niitä voi jakaa kaverien kesken sosiaalisessa mediassa ja pelitilojakin on muutama. Visuaalinen ilme on ihastuttavan minimalistinen ja sopii peliin täydellisesti. Kuvioiden liikehdintä, taustagrafiikat ja pienet yksityiskohdat ovat viimeiseen asti hiottuja. Vain söpöksi suunniteltu pikkuinen olio on laskelmoitu lisuke. Äänimaailma on latteampi kokemus. Taustalla soivan sieluttoman hissimusiikin saa onneksi pois päältä.

Omaperäisessä Division Cellissä on todellakin paljon potentiaalia. Niin paljon, että sen soisi saavan päivityksiä, jotka muuttaisivat pelitapaa lähestyttävämmäksi ja selkeämmäksi suuremmallekin yleisölle. Siihen asti harmonian luontia voi suositella vain varauksella. Onneksi pelin virallisilla sivuilla voi kokeilla pulmamekaniikkaa täysin ilmaiseksi.

 

 

 

Lisää aiheesta

Poker Night 2 (iOS, PC, PS3, Xbox 360)

Spelunky (PSV)

Storm (PC, PS3, Xbox 360)

Worms 3 (iOS)

Lue myös

Bravely Default (3DS)

Lego Marvel Super Heroes (3DS, DS, PC, PS3, PS4, PSV, Wii U, Xbox 360, Xbox One)

The Raven: Legacy of a Master Thief (PC)

The Walking Dead Season 2 Episode 1: All That Remains (Mac, PC, PS3, Xbox 360)