Donkey Kong Country Returns 3D (3DS)

04.07.2013 17:00 | Miikka Lehtonen

Tekijä: Monster Games Inc
Julkaisija: Nintendo
Testattu: 3DS
Saatavilla: 3DS
Tulossa:
Laitevaatimukset:
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu:Donkey Kong Country Returns 3D
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Muutaman vuoden takainen Donkey Kong Country Returns todisti, että Retro Studios osaa tehdä muutakin kuin Metroideja. Se oli harvinaisen laadukas, mutta vaikea tasohyppelypeli, joka pokkasi Domeltakin suosituspeukun.

Nyt Donkey Kong tulee taas, tällä kertaa aivan uudella alustalla. 3DS:stä huolimatta seikkailu ei ole uusi, vaan lähinnä vain hieman tuunattu versio kolmen vuoden takaisesta Wii-originaalista.

Nintendo ei mitenkään salaillut sitä, että Donkey Kong Country Returns 3D on uusintaversio Wii-pelistä, lukeehan se jo pelin nimessäkin. On silti hyvä tiedostaa, että kyse todellakin on samasta pelistä, eikä vain hassusta nimeämiskäytännöstä: sisältö on versioiden välillä suurilta osin identtistä, mitä nyt 3DS-versio lisää peliin muutamia käsikonsolin suuntaan tehtyjä myönnytyksiä sekä pari uutta kenttää.

Mutta eihän se uusi sisältö nyt olekaan se houkutus, vaan tämä: Donkey Kong Country Returns taskussa. Ihan samanlaisena kuin Wiillä aikanaan. Tai no, ainakin melkein.

D.K., Donkey Kong…

Donkey Kong Country Returns oli mainio peli, joka yhdisti erinomaisesti SNES-aikakauden retrotunnelmia uudempiin ideoihin. Donkey Kong yhdessä eläinystäviensä ja apinaserkkujensa kanssa kulki läpi vaarojen täyttämän paratiisisaaren yrittäessään palauttaa rauhaa banaanivaltioonsa. Ja kulkee muuten edelleen, sillä onhan kyseessä yhä se sama peli.

Edessä on yhdeksän maailmaa käsittävä seikkailu, jonka aikana hypitään, läpsitään ja ajellaan kaivoskärryillä koko rahan edestä. Peli on yhä kuvattu niin sanotulla 2,5D-tyylillä, eli komeat 3D-hahmot on sidottu yhdelle syvyystasolle kuin wanhoissa tasohyppelypeleissä konsanaan.

Alkuperäisen pelin kehittänyt Retro Studios on ammentanut seikkailuun aimo annoksen mielikuvitusta. Miltei jokaisesta kentästä löytyy joku hauska jippo, joka saa pelin tuntumaan alati tuoreelta ja kiinnostavalta. Välillä pelimaailma on kuvattu vain laskevaa aurinkoa vasten näkyvinä varjoina, toisinaan lennetään tynnyrillä aaltojen yläpuolella väistellen merirosvolaivan tulitusta ja joskus otetaan matsia jättimäisen sarvikuonon kanssa pienellä areenalla.

Wanhojen tasohyppelypelien tyylille uskollisesti mukana on myös älyttömät määrät kerättäviä esineitä ja löydettäviä salaisuuksia. Jokaiseen kenttään on kätketty K-O-N-G-sanan muodostavia kirjaimia, palapelinpalasia ja ties mitä muuta.

Donkey Kong ei ole myöskään matkallaan yksin, vaan saa usein apua joko pieniltä apinaserkuiltaan, jotka selässään kaveri kestää enemmän osumia ja voi vaikka leijua rotkojen yli, tai viidakon villieläimiltä itseltään. Miten komeaa onkaan hypätä sarvikuonon selkään ja puhaltaa täyttä höyryä kaikkien aiemmin haastavalta tuntuneiden esteiden läpi? Tai sitten suoraan rotkoon, kuten touhussa usein käy.

Joka tapauksessa alkuperäinen Donkey Kong Country Returns oli sisällöltään rautaa, eikä 3DS-versio jää siitä piiruakaan jälkeen.

… the leader of the bunch, you know him well

Alkuperäinen Donkey Kong Country Returns sai laajalti ylistystä monista piirteistään. Peli näytti kohtalaisen hyvältä ja oli pääasiassa myös hauska pelata. Suurin kysymysmerkki oli pelin vaikeustaso, joka oli kauniisti sanottuna haastava. Tarkemmin sanottuna Donkey Kong Country Returns oli useasti jopa turhankin vaikea peli ja vaikeustaso livahti suorastaan turhautumisen puolelle. Se ei ole koskaan hyvä juttu.

Ehkä osittain sen takia, että 3DS on helpompi heittää seinään kuin Wii, Nintendo on pureutunut juuri pelin vaikeustasoon 3DS-käännöstä tehdessään. Tarjolla on toki myös se originaali pelikokemus juuri sellaisena kuin se Wiillä koettiin, mutta meidän kasuaalinen iloksi pelistä löytyy myös uusittu New Mode –pelitila, jossa Donkey Kong kestää enemmän osumia kuin Wii-originaalissa. Lisäksi matkan varrelle ripotelluista kaupoista voi ostella pelaamista entisestään helpottavia esineitä, kuten vaikka ilmapalloja, jotka pelastavat kukin yhdeltä putoamiskuolemalta, tai kaivoskärryn hetkeksi haavoittumattomaksi muuttavia helpottimia.

Itse en esineitä juuri käytellyt, mutta kyllä ne ihan tarpeeseen olisivat tulleet, sillä New Mode –pelitilassakin Donkey Kong Country Returns 3D on yhä todella haastava peli. Ei sen takia, että peli olisi epäreilu, vaan koska se odottaa pelaajaltaan paljon. Täten onnistumisen hetket ovat aitoja, mutta toisaalta kun 10. kertaa putkeen syöksyy kaivoskärryllään tyhjyyteen, myös niin kovin kaukana.

Pari muutakin 3DS-kädenojennusta on tehty. Alkuperäisessä versiossa Donkey Kongin pari usein käytettyä liikettä tehtiin Wii-kapulaa heiluttelemalla, mikä ei tuntunut hyvältä. Nyt kaikki kontrollit onnistuvat suoraan 3DS:n painikkeilla, eikä vehjettä itseään tarvitse liikutella.

Tämä on toki hyvä juttu, sillä yksi pelin suurista myyntivalteista on sen 3D-grafiikka. Kuten jokainen 3DS-omistaja tietää, 3DS:n 3D-efekti toimii vain yhdestä kulmasta katsottuna, joten liikeohjauspelit ovat laitteella myrkkyä. Donkey Kong selviää tästä testistä puhtain paperein ja 3D toimii muutenkin mainiosti. Kehitystiimi on hyödyntänyt syvyystasoja mainiosti ja useista kentistä löytyy hauskasti Donkey Kongin ja pelaajan välistä kulkevia koristeita tai vain taustalta kimppuun syöksyviä vaaroja.

3DS-versio toimii muutenkin mainiosti. Itse pelasin 3DS XL:llä, mutta grafiikka ei silti ollut häiritsevän rosoista. Sarjakuvamainen tyyli auttaa paikkaamaan ongelmakohtia ja peli näyttääkin hemaisevan nätiltä. Ainoa audiovisuaalinen valituksen aihe on, että ruudunpäivitysnopeus takeltelee. Ei aina häiritsevästi, mutta joskus kylläkin.

He’s the first member of the D.K. crew

Nintendon 3DS-käsikonsoli on tehnyt niin sanotut Nintendot. Kun laite julkaistiin, se pölyttyi kauppojen hyllyillä ja yleisesti ivattiin Nintendon tappiota. Hinnanleikkausta ja hillitöntä pelitykitystä myöhemmin 3DS on selvä voittaja. Itse osoittaisin sormella hinnanleikkauksen sijaan nimenomaan peleihin, sillä laitteelta löytyy erinomaista pelattavaa jokaiseen pelimakuun.

Ja voi pojat, jos joku vuosi on ollut tästä elävä todiste niin vuosi 2013: kevään varrelle on mahtunut helposti puoli tusinaa erinomaista peliä ja kesän aikana on tulossa kiinnostavia julkaisuja vielä lisää. Donkey Kong Country Returns 3D onkin se tuorein jalokivi laitteen pelivalikoimassa. Sujuvaa, hauskaa ja erinomaisen koukuttavaa tasohyppelyä, jossa on annos sitä puhdasta Nintendo-magiaa. Sitä, joka saa parrakkaan miehenkin hymyilemään kuin lapsi. Vaikeustaso on helpotuksista huolimatta yhä sen verran kova, että että Donkey Kong ei ole ihan kaikkien peli, mutta kyseessä on silti erinomainen tasohyppelypeli.