UUSIMMAT

Donkey Kong Country Returns (Wii) 

27.12.2010 16:00 | Petteri Kaakinen

Tekijä: Retro Studios
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Wii
Saatavilla: Wii
Pelaajia: 1-2 (jaettu ruutu)
Pelin kotisivu:http://donkeykong.nintendo.com/ 
Arvostelija: Petteri Kaakinen 

Nintendolla on tapahtunut paljon muutoksia sitten edellisten Donkey Kong Country -pelien. SNES- ja N64:n kulta-aikojen jälkeen Raren asema heikkeni Nintendon länsimaisena luottotähtenä, mikä johti lopulta Raren myymiseen.  

Samalla Retro Studios on nostanut asemaansa pelaajien silmissä. Erinomaisen Metroid Prime -trilogian jälkeen Nintendo päästi heidät käsiksi toiseen rakastettuun Nintendo-nimikkeeseen, Raren entiseen Donkey Kong Country -sarjaan. Jälkeenpäin ajateltuna se oli yksi Nintendon fiksuimmista ideoista pitkään aikaan. 

Donkey Kong Country Returns on paluu juurille. Se muistuttaa monin tavoin enemmän sarjan ensimmäistä osaa kuin sitä seuranneita pelejä. Viholliset ovat vaihtuneet aikaisempien pelien kremlingseistä muut viidakon eläimet hypnotisoiviin Tiki-heimon jäseniin, mutta muuten pelin lähtökohta on pysynyt samanlaisena. Tällä erää vain Donkey Kongin mittavat banaanivarastot on varastettu, joten iso tyhmä apina lähtee hakemaan niitä takaisin yhdessä Diddy-apinan kanssa. 

Uutta ja vanhaa 

Donkey Kong Returns tuntuu alusta asti tutulta, muttei kuitenkaan vain alkuperäisten pelien kopiolta. Jokaista vanhaa kopioitua elementtiä kohden Retro on keksinyt joko kokonaan uusia jippoja, tai sitten hyödyntää vanhoja tuttuja asioita uusin tavoin. Jokaista pyörähdyshyppyä ja kaivoskärryajelua kohden on tarjolla siluettikenttien ja rakettiratsastuksen kaltaisia uutuuksia, jotka istuvat erittäin hyvin DKC:n maailmaan.  

Ainoa suurempi pettymys on eläinkumppanien vähäinen käyttö koko pelin aikana. Returnsissa esiintyy vain Rambi-sarvikuono ja Squawks-papukaija, jota ei edes käytetä liikkumiseen, vaan se on vain auttaa löytämään kerättäviä esineitä. Lisäksi Diddy Kongia ei pääse käyttämään erikseen yksin pelatessa, vaan Diddy toimii Donkey Kongin rakettireppuna.  

Kenttäsuunnittelu on nerokasta useammallakin tasolla. Toisaalta kentistä löytyy mukavasti haastetta, vaikka yrittäisi vain mennä ne läpi. Kenttiin on piilotettu tuttuun tapaan myös salaisia nurkkauksia tai muuten vain vaikeammin saavutettavia paikkoja, joista löytää yleensä palapelinpalasia tai KONG-kirjaimia. Kaiken kerääminen tuo oman mukavan lisähaasteensa kenttien läpäisyyn, sillä ne voivat olla vaikeastikin piilotettuja ja kuolemaa uhmaavien hyppyjen takana.

Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä Retro Studios on lisännyt kaikkiin kenttiin aikahaasteet. Kenttien ja pelimekaniikan nerokkuuden huomaa parhaiten siinä vaiheessa, kun yrittää kiitää kenttien läpi mahdollisimman nopeasti, jolloin pelaajan täytyy käyttää hyväkseen kaikenlaisia jippoja yltääkseen kultamitalille. Returns tarjoaa myös mahdollisuuden pelata kentät mirror mode -tilassa, joka lisää haastetta entisestään. 

Ainoa pieni valituksen aihe löytyy ohjauksesta. Retro Studios olisi saanut lisätä tuen Classic Controllerille ja GameCuben ohjaimelle, sillä niin hyvin kuin Wiimoten heilautus pyörähdyksen tekemisessä toimiikin, se vaatii totuttelua eikä tunnu toimivan aivan niin täydellisesti kuin muistan vanhojen pelien napilla toimivan vastikkeen toimineen. Se on varsin pieni ongelma ja ongelma rajoittuu yksittäistapauksiin, mutta silti, vaihtoehdot olisivat aina hyvästä. 

Retro retroilee onnistuneesti 

Retro Studios hallitsee tietenkin myös graafisen puolen. DKC Returns on erittäin hyvännäköinen peli, jossa ei vain tunnu vaan myös näkyy Retron panostus yksityiskohtiin. Tekijät eivät ole panostaneet pelkästään pelin etualaan, vaan myös taustalla tapahtuu lähes koko ajan jotain. Mitään ei koskaan kuitenkaan huku yksityiskohtien joukkoon, vaan pelaajalle on koko ajan selvillä mihin voi ja mihin ei voi hypätä. 

Pienoisena pettymyksenä musiikki on ajoittain oudon lattean kuuloista ja se myös kierrättää liikaakin vanhoja sävelmiä, jotka eivät välttämättä ole edes yhtä hyviä kuin alkuperäiset versiot. Retron omatkin sävellykset ovat hyviä, joten olisi ollut mukavampi kuulla niitä enemmän.  

Donkey Kong Country Returns on juuri niin hyvä peli kuin sen toivoi olevan, ehkä vielä vähän parempikin. Se on loppuun asti hiottu pakkaus, jonka jokainen yksityiskohta tuntuu tarkkaan mietityltä. Wiin omistajat ovat olleet tänä vuonna onnekkaassa asemassa päästessään nauttimaan niinkin täydellisyyttä hipovasta pelistä kuin Super Mario Galaxy 2.

Nyt Donkey Kong Country Returns liittyy sen joukkoon yhtenä kaikkien aikojen parhaista tasohyppelypeleistä. Tässä vaiheessa on vielä vaikea sanoa yltääkö se sarjan suosikkini eli Donkey Kong Country 2:n tasolle, mutta läheltä ainakin liippaa.

 

Lue myös

Majin and the Forsaken Kingdom (PS3, Xbox 360)

Gray Matter (PC, Xbox 360)

Raving Rabbids Travel in Time (DS, Wii)

Splatterhouse (PS3, Xbox 360)