Uusimmat

Down in Flames: Eastern Front (PC)

30.01.2007 16:12 Jukka O. Kauppinen

Down in Flames on erilainen peli. Kuka olisi osannut kuvitellakaan, että kiihkeitä ilmataisteluja voidaan kuvata myös vuoropohjaisen korttipelin muodossa? Sen sijaan että upeat 3d-lentokoneet kiitävät ruudulla savuvanojen ja räjähdysten sävyttäminä, pelaaja lätkiikin ruudulle erilaisia manööverikortteja.

Yhdysvaltalaisen indie-pelijulkaisijan luoma peli on käännös pienen piirin diggaamasta lautapelistä. Erikoisesta lähtökohdasta on voitu rakentaa peli, joka on taatusti yksi omituisimmista pc-peleistä kuunaan.

Alkuperäinen lautapeli on kokonaisuutena melkoinen eepos. Siihen on julkaistu lisäkorttipakkoja ja laajennuksia kasoittain, joita on kätevästi yhdistetty tietokoneversioon. Kaikkea ei silti tietenkään tarjottu kerralla, joten peliin on julkaistu Eastern Front –laajennus. Se tuo aikaisemmin ennen kaikkea länsirintaman ja Keski-Euroopan ilmasotaan keskittyneeseen peliin myös itärintaman sotaa 1939-1945 väliseltä ajalta.

Eastern Front tuo muassaan kiitettävän annoksen pelattavaa. Uusia lentokoneita on kaikkiaan 29 kappaletta. Uusia kampanjoita löytyy niin idästä kuin lännestä, aina Kaukoitää myöten Japanin ja Neuvostoliiton taisteluista.

Outo pakkaus

Tänä jatko-osien ja toisiaan muistuttavien kloonipelien aikakaudella on harvinaista nähdä peli, joka tarjoaa jotain oikeasti uutta. Sitä Down in Flamesissa on toden totta tarjolla. Periaatteessa pelin konsepti on selkeä. Kaksi tai useampi pelaajaa loikkaa taivaalle toisen maailmansodan ilmataisteluja etsien.

Koneita ei kuitenkaan ohjata joystickillä, vaan niille annetaan komentoja hiirellä klikkailemalla. Ilmataistelun aikana koneet liikuskelevat, hyökkäilevät ja väistelevät. Aikarajan täytyttyä tulos voi olla jokunen pudonnut tai vaurioitunut lentokone, maaliinsa päässyt pommikone tai jonkinsortin voitto jommallekummalle osapuolelle.

Käytännön toteutus tosin pistää hieromaan silmiään. Pitkän linjan strategistikin on ihmeissään. Käskyt eli lentokoneiden liikkeet ovat näet pelaajille satunnaisesti jaettuja manööverikortteja.

Manööverit ovat erilaisia lentoliikkeitä, yleensä hyökkääviä tai puolustavia, ja niillä voi yrittää parantaa koneensa asemaa viholliskoneisiin nähden, nousta tai laskeutua sekä tietysti tulittaa. Harvinaisemmat kortit voivat olla kuin hattutemppuja, joilla ohjaaja voi yrittää kääntää tilanteen päälaelleen.

Manööverejä ei lätkitä pöydälle miten päin tahansa. Pelaaminen on kuin miekkailua – jokaista liikettä ja tointa varten on vastaliike, mutta löytyykö kaivattua korttia kädestä? Tilanteesta riippuu mitä kortteja voi käyttää – mutta kannattaako sitä käyttää juuri nyt?

Pelaaminen ei noudata tyypillisiä pelien kaavoja. Silti se ei ole myöskään aivan tyystin toisesta ulottuvuudesta, vaan pelimekaniikasta tunnistaa myös taktiikka- tai korttipeleistä tuttuja elementtejä. Ehkä ripauksen Magicia, toisen pokeria. Ja tietenkin himoittavasti lentokoneilla varustettuna.

Roolipelaamistakin löytyy. Koneiden ohjaajat ovat eritaitoisia. Kyvykkäämmät voivat hyödyntää koneitaan tehokkaammin ja tehdä asioita joihin huonommat eivät taivu.

Kevyttä strategiaa tarjoavissa kampanjoissa pelaajan on myös mietittävä resurssejaan ja varottava tappioita.  Niissä käytettävissä on tietty määrä koneita, joilla täytyy kampanjan tavoitteiden mukaan hyökätä tai puolustaa. Ohjaajat väsyvät, menetetyt koneet eivät palaa riveihin ja niin edelleen. Yksinkertaista, selkeää ja omalla tavallaan mielenkiintoista.

Pelaaminen sujuu hyvin niin yksin- kuin moninpelinä. Peliin on saatavilla mukavasti uutta ilmaista sisältöä ja verkossa pelataan tasaiseen tahtiin pieniä verkkokampanjoita ja yksittäisiä yhteenottoja.

Kaikkineen Down in Flamesia on pieni helmi. Se on outo tapaus, joka ei koreile grafiikalla tai selkeästi ensisilmäyksellä ymmärrettävällä pelimekaniikalla. Suuri yleisö ohittaa sen olankohautuksella. Mutta ilmasodasta ja strategiasta diggaaville se on erikoinen ja virkistävä tapaus, joka tarjoaa reilun annoksen jotain todella erilaista pelattavaa.

Verkkoturnauksista ja tarjolla olevista kampanjoista lisätietoja osoitteesta http://www.downinflamesonline.com.

Pelin voi tilata vain julkaisijan verkkokaupasta. Se on saatavilla sekä DVD-painoksena että 35 dollarilla digitaalisena, netistä ladattavana versiona.

 

Tekijä: Dan Verssen Games / Battlefront.com
Julkaisija: Battlefront.com
Testattu: PC, Windows XP, Athlon 64 X2 3800+, 2 Gt muistia, GeForce 7900GT
Saatavilla: PC
Pelaajia: 1-4
Laitevaatimukset: Windows 98 tai uudempi, Pentium 3, 128 Mt muistia
Pelin kotisivu: http://www.battlefront.com/products/eastern_front/index.html

Mieluiten lentäisin...

Katso tilanne vastaamatta