UUSIMMAT

Dragon Quest Heroes tarjoaa hauskaa ja toimivaa toimintaropeilua pitkäksi aikaa (PC, PS4)

24.09.2016 18:00 | Miikka Lehtonen

Dragon Quest HeroesKehittäjä: Omega Force
Julkaisija: Square Enix
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PC, PlayStation 4
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://dragonquest-game.com/heroes/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Dragon Quest Heroes

 

Kuten Domen arvosteluja seuranneet ovat ehkä huomanneet, meikäläisen Dynasty Warriors -kiintiö on tullut täyteen aikaa sitten, eivätkä uudet saman kaavan pelit ole napostelleet aivan hetkeen.

Kun edes Zelda-lisenssillä varustettu Hyrule Warriors ei saanut viisaria värähtämään, voiko Dragon Quest -lisenssin päälle rakennetulla Dragon Quest Heroes: The World Trees Woe and the Blight Below -seikkailulla olla mitään mahdollisuutta?

Vaikka pelin nimessä ei Warriors-sanaa nähdäkään, Dragon Quest Heroes on kyllä ihan ehta Dynasty Warriorsin henkinen perillinen. Pelaaja on sankari, jonka eteen heitetään jokaisessa kentässä kymmeniä, ellei satoja vihollisia kerrallaan. Niitä sitten niitetään kumoon mielettömillä megahyökkäyksillä.

Ilahduttavasti ja Dragon Quest Heroesin eduksi siihen ne yhtäläisyydet Dynasty Warriorsin kanssa loppuvatkin.

dragonquestheroes_arv_01

Voi hirviöitä!

 Kun Dragon Quest Heroesin tarina alkaa, ihmiset ja hirviöt ovat eläneet ties miten pitkään sulassa sovussa. Lepakot, luurangot ja kaiken maailman menninkäiset jeesailevat ihmisiä kaikenlaisissa asioissa ja kaikilla on kivaa. Niin kivaa, että sopua juhlistetaan oikein suurella festivaalilla. Ironisesti juuri tämän rauhafestarin aikana tapahtuu kamalia, kun hirviöt nousevat kapinaan ihmistovereitaan vastaan.

Lukemattoman kokoiset hirviölaumat ottavat haltuunsa kadut ja kujat ja toivo näyttää menetetyltä. Näin ei kuitenkaan ole, sillä valtakunnan kehonrakentajakuningas yhdessä henkivartiokaartinsa komentajien — sanavalmiin neidin ja liian virkaintoisen nuorukaisen — kanssa lähtee pistämään monsuja ruotuun ja selvittämään, miksi ne yleensäkään riehuvat.

Matkan varrella kööriin tarttuu jos jonkinlaista onnenonkijaa ja seikkailijaa, kukin omalla persoonallisuudellaan ja pelityylillään varustettuna. Monet hahmoista ovat tuttuja aiemmista Dragon Quest -sarjan peleistä, mikä miellyttää varmasti sarjan lukuisia faneja. Itseänikin tutut kasvot hymilyttivät.

dragonquestheroes_arv_02

dragonquestheroes_arv_06

Kuten Dynasty Warriors -peleissäkin, sankarit heitetään kerran toisensa jälkeen erilaisiin koitoksiin, joissa on aina jonkinlainen tarinaan liittyvä tavoite. Joskus vaikka listitään hirviöitä maailmaan laskevia portteja vartioivia hirmuja, toisinaan saatetaan lentävän linnan moottoria tai vaikka vain taistellaan pomoa vastaan. Oli tavoite mikä tahansa, vastaan säntää suunnaton hirviöjoukko, jota sitten lanataan kumoon yksinkertaisen hyökkäyssysteemin avulla.

Kullakin sankarilla on oma tyylinsä. Joku hutkii hitaasti mutta kovaa kahden käden aseilla, toinen kombottelee kauempaa bumerangeja heittelemällä ja niin edelleen. Yhteistä kaikille on, että käytössä on kaksi perushyökkäystä — nopea ja vahva — joita voi sitten kombotella erikoishyökkäyksiksi. Nämä ovatkin sitten näyttävämpiä, kun suuret räjähdykset, jääpilvet ja muut taikaefektit pistävät kerralla pakettiin useamman kymmenen hirviötä.

Taistelukentällä ei myöskään tarvitse olla yksin, vaan aktiivisessa ryhmässä voi olla kerrallaan pelaajan lisäksi kolme sankaria ja taistelussa voi vaihdella vapaasti nelikon kesken. Merkittävänä erona Dynasty Warriorsiin taistelut on myös pidetty kohtalaisen tiiviinä paketteina. Pisimmätkin keikat kestivät vartin verran, mikä on suunnaton ja tervetullut muutos Dynasty Warriorsin lähemmäs tunnin mittaisiin eepoksiin verrattuna.

Piristävistä hahmoista ja värikkäästä menosta huolimatta taistelusta ei löydy hirvittävän paljon syvyyttä, vaan se alkaa nopeasti toistaa itseään. Suunnattomien hirviölaumojen lanaaminen kumoon on ihan viihdyttävää puuhaa, mutta ei mitään pelaamisen tähtihetkiä. Kehitystiimi on yrittänyt pulttailla tätä paikkailemaan reunoille jos jonkinlaisia ideoita.

dragonquestheroes_arv_03

dragonquestheroes_arv_05

 Craftaa ja kerää

Aloitetaan perustason kamasta. Hahmot keräävät tietenkin kokemuspisteitä ja niiden avulla sitten saavat tasoja ja avaavat uusia kykyjä tai bonuksia suuresta ja kullekin hahmolle yksilöllisestä paletista. Varusteitakin pelistä löytyy ja niitä voi paitsi ostella, myös craftailla yhdistelemällä kentältä keräämiään roippeita velhon taikapadassa.

Erikoisempaa kamaa onkin sitten se, että taistelukentällä voi värvätä apuunsa erilaisia hirviöitä. Pelaaja on usein kauheassa myllytyksessä kaikista ilmansuunnista ja jos tavoitteena olisi vaikka suojella jotain kohdetta, kaikkialle ei vain ehdi kerralla. Niinpä kannattaakin nakittaa hommaan hirviö!

Pelaajalla on käytössään paletti, johon voi kerätä kuolleiden hirviöiden jälkeensä jättämiä kortteja periaatteella “mitä tylympi hirviö, sitä enemmän ruutuja se vie”. Kun hirviö sitten on kerätty palettiin, sen voi heittää halutessaan peliin. Jotkut hirviöt heittelevät hetken loitsuja ja sitten livistävät, toiset vartioivat annettua paikkaa kuolemaansa saakka ja kolmannet käyvät heittämässä pelaajalle parannusta tai buffia.

dragonquestheroes_arv_04

Idea on hauska ja tuo peliin kaivattua syvyyttä. Eihän se toki Dragon Questista mitään innovaation riemuvoittoa tee, mutta hirviöiden värvääminen, oikea-aikainen käyttö ja levelöinti tehtävien sisällä on lystiä puuhaa.

Samaa voi sanoa koko pelistä muutenkin. Dragon Quest Heroes The World Trees Woe and the Blight Belowin värikäs grafiikka, hauska huumori ja reipas tempo tekevät pelistä mukavan tuttavuuden ja nostavat sen selvästi Dynasty Warriorsin liian vakavan, pitkän ja kankean hutun yläpuolelle. Itse olin aluksi pelistä aivan lääpälläni, mutta pelin edetessä pitkän tarinatilan myötä kaavaa tuulettavat uudistukset jäivät liian harvalle. Mutta ei Dragon Quest Heroes silti huono peli ole. Varsinkin pienestä alesta mukaan napattuna se tarjoaa hauskaa ja toimivaa toimintaropeilua pitkäksi aikaa.

 

dragonquestheroes_arv_07

 

Lisää aiheesta

Dragon Quest Monsters: Joker 2 (DS)

Dragon Quest VI: Realms of Reverie (DS)

Dragon Quest: Sentinels of Starry Skies (DS)

Dragon Quest: Hand of the Heavenly Bride (DS)

Dragon Quest: Journey of the Cursed King (PS2)