Uusimmat

Duck Game (PC)

04.11.2015 17:00 Timo Turja

duck_game_arv_0kansiTekijä: Landon Podbielski
Julkaisija: Adult Swim Games
Testattu: PC Windows XP, Q6600, 4 Gt muistia, GeForce 560GTX)
Saatavilla: PC, Ouya
Laitevaatimukset: Windows 7, 150 megatavua kiintolevytilaa
Pelaajia:  1, 2-4 (samalla koneella ja internetissä)
Pelin kotisivu: Duck Game
Arvostelija: Timo Turja

duck_game_arv_04

 

Taiteliija Ferdinand von Wright loi aikoinaan klassisen taulun taistelevista metsoista. Adult Swim Gamesin modernisoitu ankkaversio aiheesta on bilepelaamista parhaimmillaan. Tarjolla olisi siis katkenneita kaverisuhteita, rikkoutuneita ohjaimia ja mustia silmiä.

Jämptisti nimetty Duck Game julkaistiin alkujaan Kickstarter-lahjoitusrahat tehokkaasti imuroineelle, mutta sukaksi osoittautuneelle OUYA-konsolille. Peli on nyt käännetty myös PC:lle, alkuperäisen julkaisijan Adult Swim Gamesin toimesta.

Firman portfoliosta löytyy lukemattomien mobiilipelien lisäksi myös muutamia laadukkaita PC julkaisuja, kuten Westerado, Super House of Dead Ninjas & Volgarr the Viking. Ne myös kantavat kunniakkaasti retropelaamisen soihtua. Firman pelitarjontaan tutustuminen onkin siis ehdottomasti suositeltavaa!

duck_game_arv_01

Illan menu: Grillattua ankkaa lyijykastikkeella!

Duck Gamen pelityyppinä toimii maksimissaan neljän pelaajan samanaikainen deathmatch-areenataisto, ripauksella Wario Ware -pelisarjan arvaamattomuutta. Tavoitteena on yksinkertaisesti tappaa muut vaakkujat lähimmällä käteen sattuvalla aseella, mielellään vielä mahdollisimman nopeasti.

Ankat kuolevat kertalaakista yhdellä osumalla, joten homma hoituu välillä liiankin helposti. Pelin intensiivinen tempo takaa näet sen, että viikatemies korjaa satoaan välillä sen kuuluisan silmäniskun nopeudella. Välillä taas matseista tulee tiukkoja vääntöjä, joissa pelaajien tähtäys- ja väistelytaidot joutuvat puntariin.

Tarjolla on myös yksinpeli, joka on kuitenkin melko rajoittunut. Se onkin tarkoitettu lähinnä liikkeiden oppimiseen ja hattujen ostamiseen moninpeliä varten.

Allekirjoittaneelle Duck Game tuo mieleen vanhan puolalaisen ilmaisklassikon Soldatin, jota tuli aikoinaan pelattua urakalla.

duck_game_arv_02

Soldat – tuo wanha muusamme

Metsästyskautta helpottamaan tarjolla on monipuolinen valikoima erilaista kättä pidempää, singosta aina viholliset omalle puolelle käännyttävään raamattuun. Osa aseista on valmiina paikoillaan kentän alussa, ja osan saa esiin selvästikin sienivaltakunnan sisustuskuvastosta lainatuista kysymysmerkkiblokeista. Aseiden suhteen osa kentistä on myös ikään kuin temaattisia, eli niistä löytyvät lähes aina samat aseet.

Toisaalta välillä peli yllättää ja tuttu kenttä onkin varustettu täysin eri aseilla kun yleensä. Esimerkiksi epätarkoilla ensimmäisen maailmansodan aikaisilla kivääreillä varustettu kenttä saa takuuvarmaa vauhtia kun areenalla onkin laserkivääreitä. Osa aseista, kuten väärin päin käännetty revolveri tai tulipalloja sattumanvaraiseen suuntaan ammuskeleva hätäraketti, on vaarallisia myös käyttäjälle.

Kentät sisältävät maanisten ankkojen lisäksi myös muita vaaroja, kuten piikikkäitä lattioita, laavaa ja vuotavia bensakanistereita. Näiden kekseliäällä käytöllä saakin aikaan hyvin kaoottisia tilanteita. Osa kentistä sisältää myös huumoria: eräskin kenttä on musiikkiteemainen ja sieltä löytyy jos jonkinlaisia äänekkäitä soittimia. Mutta kyllä se soitanto loppuu, kun liekinheittimellä vähän kärventää!

Maaniset taistot ovat loogisesti hauskimmillaan kavereiden kanssa samalta sohvalta pelattuna, jolloin palaute on välitöntä ja usein myös fyysisesti tuntuvaa. Yksinäisille, rumille ankanpoikaisille tarjolla on sentään erittäin toimiva verkkopeli.

Jos Duck Game pitäisi tiivistää yhteen lauseeseen, se olisi ”mikään ei ole varmaa ja kaikki on mahdollista!”

 

duck_game_arv_03

duck_game_arv_04

Kuin vesi ankan selästä…

Duck Gamen tekninen toteutus on indiepeleille ominaisesti varsin retrohenkinen. Taustalla soi SID-henkinen musiikki ja grafiikka on klassista pikselöintiä. Peli pyörii sutjakasti, kuvakulman zoomailleissa toimintaa villisti ja hyvinkin hektisesti. Tästä aiheutuu välillä pienimuotoisia ongelmia, kun kamera viilettää epämääräisellä etäisyydellä pelin tapahtumista. Fysiikkamoottori yllättää myös monipuolisuudellaan ja mahdollistaa monimutkaiset ketjureaktiot Wormsin malliin.

Peliohjaus on lähes täydellinen, mikä onkin elinehto hektiselle teurastukselle. Suositeltava ohjain tällaiseen hetkiseen toimintaan on tietenkin jokin konsolipädi, vaikka näppäimistölläkin pärjää hyvin. Hauskana yksityiskohtana yksi napeista on omistettu pelkälle vaakkumiselle, jolla muiden pelaajien trollaaminen hoituu luontevasti.

Ei iloa ilman pientä itkua, sillä varsinkin yksin pelattuna Duck Gamea vaivaa tavoiteköyhyys. Pelissä ei ole minkäänlaisia tilastoja, joiden puitteissa voisi seurata omia suorituksiaan. Moninpelimatsien voittamisesta ei saa hetkellisen voitontunteen lisäksi mitään muuta palkkiota. Vaikka tosi ankat eivät tutkitusti porkkanoista piittaa, olisi pienikin pelaamiseen kannustava suupala mieleen.

Kaoottinen toteutus aiheuttaa myös yllättävän helposti klassisen rage quit -ilmiön. Jos kaveripiiristäsi löytyy lyhytpinnaisia henkilöitä, suosittelen pehmustamaan ohjaimet ympäristövahinkojen minimoimiseksi.

Duck Game on rehellinen pelaajien peli. Poissa ovat bugiset pistetaulukot, Facebook/Twitter-kehotteet ja äitiäsi solvaavat Jonnet. Tarjolla on sen sijaan kunnon höyhenpöllyä ja maanista kaakatusta!

Aika ottaa siis yhdet ankkapelit!

A winner is you!

 

duck_game_arv_05

 

Lisää aiheesta

Fran Bow (Linux, Mac, PC)

I Am Bread (iOS, PC, PS4)

Mulkaisu: Keep Talking and Nobody Explodes

Running With Rifles (Mac, PC)

Soma (Linux, Mac, PC, PS4)

Sproggiwood (Android, iOS, Mac, PC)

Trine 3 The Artifacts of Power (PC)