UUSIMMAT

Duke Nukem 3D: Megaton Edition (Mac, PC)

05.04.2013 14:00 | Jukka O. Kauppinen

Tekijä: General Arcade / 3D Realms
Julkaisija: Devolver Digital
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX285
Saatavilla: Mac, PC
Laitevaatimukset: PC, Windows XP tai uudempi, 1,5 GHz prosessori, 512 Mt muistia, 256 Mt näytönohjain, 400 Mt levytilaa
Pelaajia: 1, 2-?
Muuta: Ladattava peli, hinta 9,99 euroa
Pelin kotisivu: Duke Nukem 3D: Megaton Edition
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

Duke Nukem on todellinen toimintasankari. Ehkä nykyään vähän maineeltaan rähjääntynyt, pikkuisen pilkattukin. Kerran hän oli kuitenkin pelimaailman suurin sankari, joka pisti tasamittaisesti mötöjä pinoon Quakeiden avaruusmariinin kanssa. Duke oli kuitenkin tyypeistä siistimpi, hänhän jakoi rahaa strippareillekin. Sittemmin Duke katosi peliruuduilta ja se iänikuisen pitkään työstetty Duke Nukem Foreverikään ei nostanut takaisin sankarivaloihin.

Minun muistoissani Duke on silti kovin jäbä. Siksi loikkasin innoissani mukaan, kun dukettelun historiaan palataan äijän legendaarisimman seikkailun uudelleenjulkaisussa.

Duke Nukem 3D: Megaton Edition on viiden pelin kokoelma. Tai jos vähän tarkempia ollaan, niin tarjolla on Duke Nukem 3D alkuperäisenä versiona, kolme Duken laajennusta ja tärkeimpänä alkuperäispeli hurjasti päivitettynä, remasteroituna versiona.

 I´ve got balls of steel.

Damn, you’re ugly.

Ensin huonot uutiset. Duken lisärit ovat kamalia. Niin kamalia, että niitä voi pitää huvittavinakin. Hyvällä ja huonolla tavalla huvittavina. Caribbean Life: Life’s a Beachissä Duke on kaikkien rantatyttöjen ihastelema ja himoitsema pyssysankari, joka saapuu pelastamaan paratiisilomakohdetta paratiisisikojen invaasiolta. Ja voi hyvät hyssykät. Julmetun karkeita ja käpyisiä pimumalleja, naurettavia holasikoja ja aseina supersoakereita, joiden ääniä ei ole silti viitsitty vaihtaa. Karttojen 3D-suunnitteluun on käytetty varmasti vähintään viisi minuuttia. Yhteensä. Ja totta kai luksushotellin alla on valtava vedenalainen luolasto, jossa uiskeltelee haita.

Duken Karibia-lisäri on niiiiin kamala, niiiiiin hirveä, niin järkyttävä, että pakko myöntää – se on masokistisen herkullinen kalkkuna.

Muut lisärit ovat vähän parempia, tosin hieman huonolla tavalla. Niissä on jo vähän yritystä, mikä tekee lisäreistä yksinomaan kamalia. Suhaistujen lisälevyjen kömpelö arkkitehtuuri ja nykysilmin katsottuna ratakiskomaisen jäykkä design eivät enää peity Ö-luokan modailujen alle. Lopputulos masentaa. Tosin Nuclear Winterin robottireellä kiitävä raketteja ampuva lumiukko on koomisuudessaan erikoinen, etenkin kun tyyppi tulee rekineen pokkana sisätiloihin Dukea jahtaamaan. Biljardipöytää vasten tökkivä robottijoulupukkireki on… Outo.

Duke Nukem 3D:n lisärit ovat siis parhaimmillaan kalkkunaa, mutta enimmäkseen roskaa. Niitä ei ole myöskään mitenkään remasteroitu, eli takaan silmienne vuotavan verta. Sitä vuolaammin, mitä suuremmalla näytöllä pelaatte.

Ja se pääasia. Duke Nukem 3D, HD Remastered? Peli, joka aiheutti aikoinaan valtavia, jättimäisiä otsikoita? Seksismisyytöksiä. Kohuja. Viljeli huonoa huumoria ja syötti populaarikulttuuriin yhtä monta lentävää lausahdusta kuin Schwarzenegger ikinä…

Duke 3D kestää kulutusta odottamaani paremmin. Ja oikealla pelikoneella Duke tuntuu niin paljon paremmin kuin se taannoinen Xbox 360:n latauspeliversio. Perstuntumalta tempaistuna väittäisin, että ihan miellyttävästi remasteroitujen grafiikoiden lisäksi PC-version suurin ansio on nimenomaan kunnon ohjauksessa. Hiiri ja WASD, kiitos.

Tosin samalla tarjolla on kulttuurishokki. Tätäkö pelaaminen oli oikeasti 90-luvulla? Duke liikkuu salamannopeasti. Reagoi naps vain. Kääntyilee kuin häkkärä. Toiminta on niin kiivasta ja nopeatempoista, että vanhat ja kauan sitten unohtuneet räiskintärefleksit piti kaivaa uudestaan esiin. Eihän mitään tämänkaltaista enää julkaista missään. Edes uudet Serious Samit tai online-pelattavat tiimiräiskinnät eivät yllä kuin murto-osaan vanhan koulukunnan reaktioräiskinnästä, jossa mennään selkäydinreatioiden voimalla. Rocketjump!

Hmm, don’t have time to play with myself.

Olihan vanhan Duken kokeminen kiintoisaa pelikokemusten ja -suunnittelun muuttumisen peilaamista muutenkin. Pidin itseäni muka hirveän ovelana, kun ekoissa kentissä muistin ulkoa muutaman salahuoneen ja löysin muutaman ihan vain kokeilemalla. Eli hakkaamalla päätäni seinään ja potkimalla jokaista epäilyttävää nurkkaa. Mutta löysin alle puolet niistä. Salahuoneet, nuo 90-luvun fps-pelien vakiojutut. Milloin ne putosivat muodista? Doomit, Duket ja muut tuon ajan räiskintäpelit, samoin kuin Mariot sun muut, suorastaan vaativat pelaajaa nuohoamaan jokaista kulmaa. Jossain oli aina salahuone täynnä aarteita, namisieniä tai isoja pyssyjä.

Eipä ole enää. Jos joku moderni pelaaja tarttuu Dukeen ja kestää esihistoriallisen kenttäsuunnittelun ja grafiikat, niin eihän hän edes tiedä mitä salahuoneet ovat. En minäkään niitä muista etsiä.

Silti. Duke on muinaisjäänne, jota pelatessaan vanha fanikin vähän järkkyy. Mutta samalla pelin perusta toimii edelleen, mikä todistaa muinaisen maineen olleen oikeutettu – Duke oli rautainen peli, jossa piisasi toimintaa ja aikansa parasta designia.

Shake it babe!

Mutta… Olimmeko me tuolloin vielä noin viattomia? Duken ronskit jutut kun tuntuvat nyt niin kesyiltä. Näistäkö ne kohut ja seksismisyytökset oikeasti aikoinaan revittiin? No, onneksi tissi- ja kakkahuumori toimii yhä. Ja K18-ikäraja…

Tämän parempaa ja toimivampaa matkaa Duke Nukem 3D:n historiaan et löydä mistään muualta. Kannattaa tyypätä, jos historiallinen fps kutkattaa. Ja onpa tarjolla ihan aito ja alkuperäinenkin Dosboxissa pyörivä versio – pelaa jos uskallat!

Ongelma onkin… Millaiset pojot tälle antaisi? 17 vuotta vanhalle pelille, jonka mekaniikat ovat niin toissapäivää kuin voi vain olla? Joka on ruma. Joka on klassikko. Joka viihdyttää. Mutta viihdyttääkö CoD-jonneja? Voisin arpoa pisteet satunnaisgeneraattorilla 1-5 väliltä, ja jokainen tulos olisi oikea. Lämään siis 3,5 kiittäen onnistuneesta muinaispelin henkiinherättämisestä nykyisen sukupolven koneille – ja myös noista kamalan koomisista lisäreistä…

 

Duke Nukem 3D: Megaton Edition sisältää:

  • Duke Nukem 3D: Megaton Edition
  • Duke Nukem 3D Classic
  • Duke Caribbean: Life’s A Beach (lisälevy)
  • Duke It Out in D.C. (lisälevy)
  • Duke: Nuclear Winter (lisälevy)

 

Lisää aiheesta

Arkistojen aarteita: Vaporwarekuningas Duken Nukem Foreverille povataan jo jatkoa

Duke Nukem Forever (PC, PS3, Xbox 360)

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 6)

Lue myös

Bioshock Infinite (PC, PS3, Xbox 360)

Driftmoon (PC)

Gears of War: Judgment (Xbox 360)

MLB 13: The Show (PS3, PS Vita)

Omerta: City of Gangsters (PC, Xbox 360)

Starcraft 2: Heart of the Swarm (Mac, PC)

Tomb Raider (PC, PS3, Xbox 360)

 

Keskustelu

”Duke Nukem 3D -peliin on nimittäin jo vuodesta 2005 ollut ladattavissa harrastelijoiden tekemä High Resolution Pack”

Kiitos, enpä ole tuollaisesta tiennytkään. Taidanpa uutisoida.

tv,
jok

Olen itsekin HRP:tä kokeillut, mutta tykkään silti mieluummin pelata ihan tavisgraffoilla. Itsellä ei ole edes tuota Steamin remasteroitua versiota vaan GOG:in atomic edition.

Nostalgia se on mikä määrää, ja HRP vie siitä jotain pois.

Nahkiaanen: Olen kyllä ihan samaa mieltä noiden HRP:n haukkujien kanssa siitä, että HRP muuttaa pelikokemusta liikaa. Mielestäni Megaton Editionin tarjoamat remasteroidut tekstuurit on paljon parempi ratkaisu kuin kaikkien objektien muuttaminen oikeasti 3D:ksi.

Joka tapauksessa olisihan se ollut hyvä, jos HRP olisi ollut tässä mukana ihan vaihtoehtona. Moninpeliä jäi myös vähän kaipaamaan. Ei siis mitään dukematchia vaan kenttien läpäisyä coop-merkeissä. Moninpeli on tosin luvattu lisätä myöhemmässä vaiheessa, mutta katsotaan nyt mitä tulee.

@2

Jos ei tosiaan vedä vertoja HRP:lle, niin en näe syytä ostaa.

Sain YouTubessa kunnon tappouhkaukset päälleni, kun haukuin tätä uusittua versiota merkityksettömäksi. Duke Nukem 3D -peliin on nimittäin jo vuodesta 2005 ollut ladattavissa harrastelijoiden tekemä High Resolution Pack, jossa on oikeasti teräväpiirtotarkkuuteen hiotut ja kolmiulotteiset tekstuurit sekä parannetut animaatiot. Megaton Editionin kannattajat sanoivat pelaavansa mieluummin tätä paskan näköistä remakea kuin HRP-modia, jossa ”nykyaikaiset tekstuurit muuttavat liikaa pelikokemusta”. Ja paskat – pelkkää Steamin palvontaa, sanon minä. Mitä mieltä te muut olette?

Tuli ostettua heti kun Steamiin ilmesty ja täytyy myöntää että hauskaahan sitä on vieläkin mättää.

Ainoa haitta on ’Build’ editorin puute, odotin että tulee mukana ja päiviteltynä.

Muropaketin uusimmat