Uusimmat

Dynasty Warriors 8: Xtreme Legends (PS3, PS4, PSV)

09.05.2014 16:08 Miikka Lehtonen

Tekijä: Omega Force
Julkaisija: Koei
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita
Pelaajia: 1, 2 (jaetulla ruudulla ja internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.tecmokoeiamerica.com/dw8xl/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Dynasty Warriors oli aikanaan pahuksen hauska peli. Elämää suuremmat sankarit Kiinan historiasta niittivät kumoon tuhatmäärin lantsareita. Aivotonta mättöä koko rahan edestä.

Se oli vuonna 1997 se. Sitten Tecmo teki saman pelin uudelleen toistakymmentä kertaa. Ja tässä sitä nyt ollaan.

Dynasty Warriors on pelisarja, joka hämmentää ihmisiä. Vuosien varrella se jakoi mielipiteet jyrkästi kahtia: osa pelaajista rakasti sitä, toiset taas vihasivat. Rakastajat olivat selvästi vähemmistössä ja uskon, että heidän määränsä vain pienenee jatkuvasti, kun Tecmo julkaisee suurimmaksi osaksi samaa peliään uudelleen ja uudelleen vuodesta toiseen.

Itsekin kuuluin aikanaan näihin rakastajiin ja pelasin sarjan ensimmäisiä osia tatti pystyssä. Yllätykseni oli melkoinen, kun Dynasty Warriors 8 – ei siis todellakaan sarjan kahdeksas peli, vaan jotain paljon enemmän – jätti minut täysin kylmäksi. Pelin vai pelaajan vika?

Keltaturbaanit, perkele

Dynasty Warriors –pelit sijoittuvat Kiinan historian kuumiin hetkiin, jolloin kolme kilpailevaa kenraalia joukkoineen kisasi maan hallinnasta. Aiheesta on tehty TV-sarjoja, kirjoja, strategiapelejä ja noin 5,7 miljardia erilaista Dynasty Warriors –peliä, kaikki samaa aihepiiriä kierrättäen.

Keltaturbaanien kapina, Lu-Bu ja lukemattomat muut tutut nimet ovat pyörineet peleissä vuodesta 1997 lähtien, mikä on ehkä osaselitys sille, miksi hiljalleen alkaa jo vähän ahdistaa. Kun peli toisensa jälkeen junnaa samaa, niin onhan taisteluväsymyksen iskeminen jo ihan luonnollista.

Mutta tarina on vain tekosyy. Se on jotain, mitä nähdään tehtävien välissä – ja nyt myös kuullaan, sillä taistelun tauottua voi kävellä leirissään juttelemassa liittolaistensa kanssa – ja mikä tarjoaa tekosyyn sille, että sankarimme tarttuvat kerran toisensa jälkeen aseisiin tehdäkseen kevyttä kansanmurhaa.

Itse peli menee näin: otetaan sokkeloinen kartta, sijoitellaan sinne tuhatmäärin käytännössä tekoälyttömiä vastustajia, pari vihollisen sankaria ja sitten pistetään pelaaja kepittämään kaikkia turpaan.

Peli sujuu todella kevyen kombosysteemin tahtiin, sillä kevyistä ja vahvoista hyökkäyksistä voi ketjutella erilaisia sarjoja. 95% ajasta tosin riittää, kun naputtelee kevyttä hyökkäystä niin kovaa kuin sormesta lähtee.

Kun perusmekaniikkaan ei Japanin pyhässä kansallisurheilulajissa saa koskea, sitä on yritetty tuunata erilaisilla mausteilla. Aseet jakautuvat eri kategorioihin ja ovat kivi-paperi-sakset-henkisessä voimasuhteessa toisiinsa nähden ja niin edelleen.

Mutta eihän se paljon lopulta muuta, sillä peruspeli on yhä sama kuin 17 vuotta sitten: juokse (tai ratsasta) kanjonien läpi ristiin rastiin tehdessäsi yksinkertaisia tehtäviä, kepitä kumoon 2000 vihollisen lantsaria ja toista tämä jokaisen tehtävän kohdalla tai kunnes kuoleman hellä käsi pelastaa sinut, kumpi vain tapahtuukaan ensin.

Kärjistystä? Täälläkö?!

Ylläoleva on toki kärjistettyä tekstiä, varmasti osittain kiitos sen tosiasian, että tämä ei ole ensimmäinen, toinen tai edes kuudes kertani näillä rintamilla. On ihme, että olen jaksanut äärimmäisen kaavamaisia ja itseään toistavia pelejä näinkin pitkään, mutta raja alkaa selvästi tulla vihdoin vastaan.

En jaksa olla hirveän pähkinöinä Dynasty Warriors 8:n remixatuista pelitiloista, hahmonkehityksestä tai fantasiaskenaarioista, koska ne kaikki pyörivät sen saman peruspelattavuuden ympärillä. Sen, joka on niin simppeliä, kaavamaista ja itseään toistavaa, että sen kutsuminen pelattavuudeksi tuntuu vähän huonolta vitsiltä.

Löytyy sillekin varmasti faninsa ja se heille suotakoon, mutta itse alan olla vähän sitä mieltä, että Dynasty Warriors on nähty juttu. Eihän se toki sitä oikeasti ole, sillä seuraavat pelit, sivupelit ja remixaukset vanhoista peleistä ovat jo tulossa. Remixaushan tämäkin versio on: itse Dynasty Warriors 8 ilmestyi viime vuonna, tämä on vain sama peli lisäsisällöllä tuunattuna.

Ja aivan kuin aiempien osienkin kohdalla, joudun taas sanomaan sen, että koko arvostelun kirjoittaminen tuntuu tavallaan turhalta hommalta: pelin ystävät ovat sen jo ostaneet ja pelaavat varmasti tatti pystyssä tälläkin hetkellä. Eikä siinä ole mitään väärää. Kovin moni uusi pelaaja tuskin tulee pelin pariin pysähtymään, eikä heidän välttämättä kannatakaan.

 

Lisää aiheesta

Dynasty Warriors 5 (PS2, Xbox)

Dynasty Warriors 6 (PS3, 360)

Dynasty Warriors 7 (PS3, Xbox 360)

Dynasty Warriors: Gundam 2 (PS2, PS3, 360)

Lue myös

Battlefield 4: Naval Strike DLC (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Conflict of Heroes: Storms of Steel (PC)

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster (PS3, PSV)

Octodad: The Dadliest Catch (Linux, Mac, PC, PS4)

Retry (iOS)