East India Company -ennakko (PC)

11.05.2009 13:32 Juho Anttila

East India Company oli yksi historian kuuluisimmista korporaatioista. Jo vuosisatoja ennen kuin scifikirjailijat spekuloivat tulevaisuuden megayrityksistä, hallitsi massiivinen organisaatio suurta osaa Intiasta taloudellisen ja sotilaallisen voiman avulla.

Kiehtova kauppalaivojen aikakausi saa syksyllä perisuomalaisen käsittelyn, kun kotimaisen Nitro Gamesin kehittämä tuon kuuluisan firman mukaan nimetty strategiapeli näkee vihdoin päivänvalon. Salaisuuden verhoa raotetaan jo hieman tutustumalla pelin laivastotaisteluihin.

Lopullinen teos asettaa pelaajan oman kauppaimperiuminsa johtajaksi. Pieni yritys pitäisi kasvattaa eeppisiin mittasuhteisiin kauppareittejä valtaamalla, omaisuutta keräämällä ja välillä myös sotimalla. Nyt nähty esiversio käsitti kolme erilaisissa oloissa käytyä meritaistelua. Puisten laivojen yhteenotot ovatkin totista miesten touhua.

Reaalinaksua kierteellä

East India Company tarjoilee kahdenlaista tapaa komentaa laivastoaan taistelutilanteessa. RTS-näkymässä on helppo käskyttää useampaa paattia kerrallaan. Tiukan paikan tullen ohjat voi ottaa myös omiin käsiin siirtymällä valitsemansa aluksen ruorin taakse. Tällöin pääsee säätämään tarkemmin esimerkiksi tykkien tulisektoreita.

Ihan perinteisestä reaaliaikanaksuttelusta ei ole kyse. Purjelaivoista kun on puhe nousee tuuli arvoon arvaamattomaan. Helpoimmalla kolmesta realismiasetuksesta liikkuminen on vielä suhteellisen suoraviivaista, mutta simulaatioasetuksilla joukkojaan ei välttämättä saa siirrettyä lainkaan haluamaansa paikkaan puhurin painaessa vastaan.

Yli-itsevarman virtuaalikipparin ensimmäiset koitokset saavatkin helposti nolon lopun ennen kuin sääolojen vaikutukset oppii huomioimaan. Previkan sisältämät kolme taistelua esittelivät tavallisten tuulenpyörteiden lisäksi myös hurjaa myrskyä ja yön mukanaan tuomaa pimeyttä. Vaihtelua siis piisaa.

Lupaava maistiainen

Näin lyhyen makupalan perusteella ei tietenkään voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta jo nähty on omiaan herättämään ruokahalua. Tyypillistä reaaliaikataktikointia hidastempoisempi ja realistisempi pelaaminen vetoaa simulaatiomaisempaa lähestymistapaa hakeviin. Harmaat aivosolut dominoivat näppärien sormien sijasta.

Pelin graafinen ulkoasu ei ole ehkä ihan uusinta uutta, mutta täyttää tehtävänsä. Kohderyhmäkin arvostanee realismia ja tekoälyä efektien edelle. Esiversio toimi myös teknisesti kiitettävän hyvin, kaatumisia tai yleistä bugisuutta ei juuri esiintynyt.

Kurkistus East India Companyn taistelujärjestelmään vaikuttaa kiinnostavalta, mutta jättää ilmoille myös koko joukon kysymyksiä. Onko taisteluissa tarpeeksi vaihtelua vai muuttuvatko ne ajan myötä itseään toistavaksi puurtamiseksi? Miten tasapainotus strategisen manageroinnin, kaupankäynnin ja sotimisen välillä toimii lopullisessa pelissä? Riittääkö moninpeli tyydyttämään laivasotafanien tarpeet?

Ja ennen kaikkea, millainen se loppupeli on? Kun kyseessä kerran on ennen kaikkea kauppastrategia, niin miten kaupankäynti ja bisnesten säätö sujuu?

Vastauksia näihin kysymyksiin saataneen, kun pelin syksyinen ilmestymispäivä lähenee. Sitä odotellessa strategiapelureiden sopiikin viritellä siniristiliput valmiiksi ja toivoa, että Nitro Games onnistuu Suomi-kuvan levittämisessä Kimi Räikköstä ja jääkiekkomaajoukkuetta paremmin.

 

Tekijä: Nitro Games
Julkaisija: Paradox Interactive
Testattu: PC Windows XP, Phenom 9850+, 3 Gt muistia, Radeon HD4870 X2
Tulossa: PC syksyllä 2009
Laitevaatimukset: Windows XP, Intel Pentium IV 1.6 Ghz tai vastaava, 1 Gt muistia, 128 Mt näytönohjain pixelshader 2.0 -tuella, 6 Gt kovalevytilaa, DirectX 9.0 -yhteensopiva äänikortti, DirectX 9.0c
Pelaajia: 1-10
Pelin kotisivu: http://www.eic-game.com
Juho Anttila

 

Lisää ennakoita

Age of Pirates 2 – City of Abandoned Ships -ennakko (PC)

inFamous -ennakko (PS3)

Majesty 2 -ennakko (PC)

Lue myös

Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena (PC, PS3, 360)

Codename Panzers: Cold War (PC)

Eat Lead: The Return of Matt Hazard (PS3, 360)

Emergency 4: Global Fighters for Life (PC)

Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure (DS)

Naruto: Ninja Destiny II (DS)

Wallace & Gromit’s Grand Adventures: The Last Resort (PC)