Elder Scrolls V Skyrim: Dawnguard DLC (PC, Xbox 360)

31.01.2013 16:00 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Bethesda
Julkaisija: Bethesda Softworks
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, Xbox 360
Tulossa: PlayStation 3
Muuta: Ladattava lisäsisältö, hinta 1600 MS-pistettä / 19,99 euroa. Vaatii alkuperäisen Elder Scrolls V: Skyrimin
Arvostelija: Tero Lehtiniemi


Hengettömän ja raskaan Elder Scrolls -sarjan täysin uuteen kukoistukseen nostanut sarjan viides osa Skyrim on alkuperäisenä pakettinakin helposti toista sataa tuntia nielevä eepos. Jossain välissä kaavamaiset Radiant-tehtävät kuitenkin alkavat toistaa itseään ja vanhat viholliset eivät enää tarjoa haastetta.

PC-pelaajat ovat olleet sikäli onnellisessa asemassa, että ovat päässeet nautiskelemaan toinen toistaan hienommista modeista, joilla pelin saa rukattua periaatteessa uuteen uskoon. Konsolipelaajat ovat riippuvaisia Bethesdan omasta lataussisällöstä. Kalliihko DLC-paketti Dawnguard lisää peliin muun muassa kehittyneet versiot vampirismista ja ihmissusista. Valitettavasti muu sisältö jää laihanlaiseksi.

DLC-paketille nimensä antanut Dawnguard on joukko vampyyrienmetsästäjiä, jotka pyrkivät rakentamaan ränsistyneestä linnasta uuden tukikohdan. Samaan aikaan Skyrimin laidalla syrjäisessä linnassaan vuosisatoja oikeaa hetkeä odottanut vampyyriherra Harkon kokee aikansa tulleen.

Tämän asetelman keskelle jää sankarimme, ja alun perin Dawnguardin leivissä alkavan seikkailun varrella tulee pian eteen valinnan paikka. Liittoutuako Harkonin ja hänen vampyyriensa kanssa, vaiko jatkaa sotimista Dawnguardin leivissä? Pimeneekö aurinko ikuisesti vai ei?

Peli tarjoaa kourallisen sivutehtäviä ja kaksihaaraisen juonipolun. Tehtävissä on hyvin pitkälle risteävät tavoitteet riippuen siitä minkä valinnan pelaaja teki, mutta loppujen lopuksi tarinat eivät eroa toisistaan ehkä tarpeeksi. Tehtävät eivät myöskään tarjoa mitään poikkeuksellisen hienoa, ja uusia maisemiakin on vain kaksi: lumisen eteerinen kadonnut laakso ja synkkä, ahdistava Soul Cairn -ulottuvuus.

Edward vai Jacob?

Dawnguardin tärkeintä antia ovatkin muutama uusi, varsin pätevä seuraaja, sekä täysin uudistettu vampirismi ja ihmissudet. Käytännössä molemmilla on uudet oma taitopuunsa, joilla nämä saavat uusia loitsuja ja ominaisuuksia. Nämä taitopuut eivät ole sidoksissa muuhun kokemukseen vaan käytännössä mitä enemmän tiloja käyttää, sitä enemmän kehittyy.


Vampyyrilordin veri on perinteistä vampyyriverta laadukkaampaa, joten Dawnguardin vampyyrit selviävät jotenkuten päivänvalossakin. Uuden vampirismin ydin kuitenkin uudessa Vampire Lord -tilassa. Petomaisessa hyökkäystilassa tai lentävässä taikuritilassa toimiva vampyyriherra voi teleporttailla, imeä elämää uhreistaan ja tehdä muutakin perinteisen vampyyristä. Ihmissusien kehityspuussa taas keskitytään susitilan vahvistamiseen eri tavoin, mutta ihmissutena eläminen ei myöskään rajoita pelaajan elämää samoissa määrin kuin pimeyden herrana.

Mikäli elämä ihmissutena tai vampyyrilordina ei kiinnosta, jää Dawnguardin anti vähänlaiseksi. Tehtävät eivät itsessään oikeuta 1600 MS-pisteen eli parin kymmenen euron hintalappua, ja uusia varusteita ja loitsuja ei vain ole tarpeeksi. Kokonaisuutena Dawnguard on kivoista ominaisuuksista huolimatta pettymys.

Lue myös

Commander the Great War (PC)

DmC: Devil May Cry -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Elder Scrolls V: Skyrim Dragonborn DLC (PC, Xbox 360)

Farming Simulator 2013 (PC)

Paper Mario: Sticker Star (3DS)

Port Royale 3: Pirates and Merchants (PC, PS3, Xbox 360)