UUSIMMAT

Elder Scrolls V: Skyrim Dragonborn DLC (PC, Xbox 360)

13.01.2013 16:00 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: Bethesda Game Studios
Julkaisija: Bethesda Softworks
Testattu: Xbox 360
Tulossa: PC, PlayStation 3
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.elderscrolls.com
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

 

Toissavuoden ja helposti koko 2010-luvu paras peli Elder Scrolls V: Skyrim on jo myyntiversionakin varsin tuhti, helposti toista sataa tuntia nielevä paketti. Kaikki kiva kuitenkin loppuu aikanaan, ja erityisesti konsolipelaajat ovat varsin riippuvaisia siitä kuinka pelifirmat jaksavat tuotteittaan tukea.

Skyrimin DLC-sisältö ei tähän mennessä ole ollut aivan samanlaista voittokulkua kuin itse pääpeli. Dawnguard oli ihan kiva mutta suppeahko paketti uusia tehtäviä ja ominaisuuksia, Hearthfire taas suhteellisen tarpeeton kodinrakennuspaketti. Tässä vaiheessa onkin ilo todeta, että tuorein lisäys Dragonborn on toista maata.

Laajennuspakkauksen Dragonborn-lisänimen takana ei suinkaan ole pelin sankari-Dovahkiin vaan Miraak, Dragonborneista ensimmäinen. Roolistaan huolimatta lohikäärmeitä palvellut ja nämä myöhemmin pettänyt Miraak on ollut kadoksissa iäisyydet, mutta nyt herra on tekemässä paluutaan Tamrieliin.

Laajennuksen tapahtumat käynnistyvät kun sankari joutuu jossain pelin suuremmassa kaupungissa vieraillessaan mystisten kultistien hyökkäyksen kohteeksi. Hyökkääjien motiivien selvittäminen vie urhomme lopulta Skyrimin itäpuolella sijaitsevalle Solstheimin saarelle, jonka vanhemmat Elder Scrolls -pelaajat saattavat muistaa Morrowindin erinomaisen Bloodmoon-lisälevyn näyttämönä.

Morrowindin tapahtumista on pelien juonikaaressa kuitenkin kulunut satoja vuosia, eikä Solstheim ole enää entisensä. Morrowindissa tapahtuneen luonnonkatastrofin seurauksena suurin osa saaren eläimistä on paennut sen pohjoisosaan, ja saaren asukaslukukin on pudonnut. Jäljelle jääneistä suurin osa tuntuu olevan jonkun mystisen voiman vallassa, kyeten ainoastaan ehostamaan saarta komistavia alttareita. Kaikki ei todellakaan ole kunnossa.

Kurkistus hulluuteen

Miraakin menneisyyden tutkiminen ja mahdollisen nousun estäminen ovat laajennuksen tarinan ytimessä, mutta tämän lisäksi Solstheim tarjoaa paljon, paljon muutakin. Muutama uusi asutuskeskus tarjoaa lukuisia ja mielenkiintoisia tehtäviä, ja Solstheimin karttaa koristavista noin 70 maamerkistä varovaisesti arvioiden ehkä puolet on uusia luolastoja. Osa niistä tavalla tai toisella tuttuja Bloodmoonista.

Luminen, karu ja vaarallinen Solstheim on mielenkiintoista tutkittavaa, ja sen luolastot ovat pääosin hyvin suunniteltuja ja kiinnostavia. Uudet alueet eivät rajoitu kuitenkaan pelkästään uusiin lumimaisemiin. Lähes yhtä tärkeässä osassa on Apocrypha, kielletyn tiedon daedra-prinssi Hermaeus Moran valtakunta. Synkässä, syövyttävän hapon ja epämaallisten olentojen täyttämässä ulottuvuudessa joutuu käymään sekä tarinan että sivutehtävien kautta.

Dragonborn vastaa melko hyvin sitä lupausta jonka saimme Bethesdalta jo Skyrimin historian alkuaikoina. Silloin luvattiin, että Skyrimin laajennukset olisivat enemmän lisälevyjä kuin perinteisiä DLC-paketteja. Valitettavasti vasta kolmas kerta sanoi toden, ja Dragonbornia voi hyvillä mielin sanoa sellaiseksi. Se kasvattaa peruspeliä useammalla kymmenellä tunnilla, tarjoaa uusia maisemia ja mielenkiintoisia tehtäviä. Se on selkeästi tehty ajatuksella, ja täytyy vain toivoa että Bethesda tukee Skyrimiä jatkossakin vastaavalla innolla.

On lähes rikollista, että Dawnguardia kaupataan samalla hinnalla kuin tätä, vaikka laadullisesti ja peliajallisesti puhutaan täysin eri asioista. Hieman harmittaa ehkä se, että kovasti mainostettu lohikäärmeiden kesyttäminen on hieman turha ja laiskasti tehty lisä.

Dragonborn on sen verran oleellinen lisä Skyrimiin, etten oikein tiedä kenelle se ei sopisi. Ehkä niille, jotka eivät jälleen kerran halua kadota oikeasta elämästä kymmeniksi tunneiksi. Meille kaikille muille Skyrim-faneille (voiko siitä olla pitämättä?) Dragonborn on enemmän kuin hintansa väärti.

 

Toinen mielipide

Ensiksi on myönnettävä yksi asia: en koskaan pelannut Morrowindin Bloodmoon-lisäriä, joten Dragonbornin Solstheim-saari on minulle täysin uudenveroinen pelimaailma. Positiivisena yllätyksenä hämmästyin saaren kokoa, enkä osannut odottaa näin laajaläänistä näyttämöä, varsinkaan suppean Dawnguard-lisäosan jälkeen.

Avattuani kartan ensimmäistä kertaa alkoi pieni eräjorma jälleen nostaa päätään, enkä alkuun edes harkinnut seurata tarinaa Solstheimin asukkaiden oudosta käytöksestä. Sen sijaan harhauduin tutkimaan ja hutkimaan saaren kätkemiä, omia pieniä salaisuuksia ja yksityiskohtia. Kesti hyvän tovin ennen kuin maltoin aloittaa Dragonbornin tarinan. Emopelissä kävi sama homma aikoinaan. Bethesda teki sen taas.

En voi kutsua itseäni varsinaisesti fantasian ystäväksi, mutta Skyrim sai kun saikin innostumaan legendasta kauan sitten kadonneista lohikäärmeistä. Itse asiassa pidin myös Dawnguardin vampyyreistä ja ihmissusista, mutta Dragonborn rapsuttelee semmoisista kohdista, että oksat pois. Jo pelkästään Miraakin olemassaolo ja myyttinen vaikutus Tamrieliin on vakuuttavan kiinnostava. Samaan syssyyn kun lisätään Skyrimin pelillinen ilotulitus ja Solstheim-saari, ei voi kuin todeta ilokseen: jos lisärit olisivat tätä tasoa aina, maksaisin mielelläni niistä sokeasti valuuttaa.

Bethesda lunasti viimeinkin sen lupauksen, jonka he antoivat aikoinaan Skyrimistä.  Dragonborn tuntuu enemmänkin laajalta lisälevyltä, kuin emopelin vahvuuksilla ratsastavalta, nopeasti kasaan kyhätyltä DLC:ltä. Dawnguard edusti DLC-meininkiä kurjimmillaan, ja oli etenkin Dragonborniin verrattuna hintaansa nähden köyhä paketti. En siis ihmettele yhtään, että lukijat äänestivät Dragonbornin viime vuoden parhaaksi DLC:ksi Domessa.

Vaikka Dragonbornilla on hintaa 20 euron pintaan, on siinä pelattavaa hintansa veroisesti. Peukun arvoinen suoritus.

Kalle Laakso

 

Lisää aiheesta

Elder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, Xbox 360) 

Vuoden 2011 parhaat pelit -äänestyksen tulokset

Mulkaisu: Skyrim: Dawnguard

Mulkaisu: Skyrim: Dragonborn

Lue myös

Battle of the Bulge (iOS)

Commander the Great War (PC)

DmC: Devil May Cry -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Forza Horizon Rally Expansion Pack DLC (Xbox 360)

Lucius (PC)

Mass Effect 3: Omega DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Ni No Kuni: Wrath of the White Witch -ennakko (PS3)

Port Royale 3: Pirates and Merchants (PC, PS3, Xbox 360)