Emergency 2012 (PC)

19.05.2011 16:00 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: Quadriga Games
Julkaisija: Deep Silver
Testattu: PC, Windows 7, Q6600, 4 Gt muistia, Geforce 8800 GTS 512 Mt
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows XP/Vista/7, 2,5 Ghz prosessori, 1 Gt muistia
Pelaajia: 1-4
Pelin kotisivu: http://e2012.deepsilver.com/en/
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Pelastusala ei ole pelimaailmassa niitä kaikkein seksikkäimpiä ja hyödynnetyimpiä aihepiirejä. Pääsääntöisesti pelintekijät olettavat, että pelaajat haluavat lähinnä teilata ihmisiä ja räjäyttää asioita, eivät estää ihmisiä kuolemasta ja paikkoja hajoamasta.

Tilannetta ei valitettavasti paranna se, että ne harvat aihepiiriä sivuavat pelit herättävät myötätunnon ja auttamishalun sijasta misantropiaa. Emergency 2012 onnistuu juuri tässä. Kuolkaa, en halua pelastaa teitä.

Perusidea Emergency 2012:ssa on sinänsä kiinnostava: pelaaja on pelastusoperaation johtaja, jonka tehtävänä on komentaa mitä erilaisempia pelastusyksiköitä poliisin erikoisyksiköistä ambulansseihin ja paloautoihin. Yksiköitä ohjataan klassiseen reaaliaikastrategioista tuttuun tyyliin.

Yksittäisten huonepalojen tai vastaavien sijasta pelaaja saa kuitenkin vastaansa ihan oikeita luonnonmullistuksia. Pelin kampanjassa Eurooppaa on kohdannut peräti kolme katastrofia. Ensinnäkin koko maanosa joutuu apokalyptiset mittasuhteet saavien luonnonmullistuksien kohteeksi.

Tämän vielä kestäisi, mutta kaksi muuta katastrofia ovat vieläkin kammottavampia. Kaikki Euroopan asukkaat ovat näet muuttuneet samalla aivovammaisiksi idiooteiksi. Lisäksi operaatiota johtava, rationaalisen ajatuskyvyn ja munat menettänyt IsoJehu on ehkä suurempi riski yleiselle turvallisuudelle kuin katastrofit itsessään.

Pentti Linkola Seal of Approval

Mistä oikein on kysymys? Pelaajan esimieheen toimiva operaation ylin johtaja on vastuuntunnoton, jokaisen ihmisen ja kivenmurikan uniikkina lumihiutaleena näkevä ääliö, joka peruuttaa operaation yleensä kahden tai kolmen kuolonuhrin jälkeen. Kuka idiootti keskeyttää pelastusoperaation parin kuoleman jälkeen ja jättää loput ihmiset oman onnensa nojaan? Vaikka realismi ei peleissä olekaan ihan pääosassa, niin jotain järkeä touhussa olisi kiva pitää mukana.

Tämä ei kuitenkaan jää tähän. Tragikoomiset piirteet eivät rajoitu pelkästään absurdeihin tavoitteisiin. Sekä pelastajien että pelastettavien tekoälystä ei oikeastaan voi puhua. Esimerkiksi tarkka-ampujat eivät omatoimisesti liikauta evääkään edes kovan tulituksen alla, sen enempää kuin pelastusta tarvitsevat ihmisetkään juosta liekeistä turvaan ennen kuin poliisi huutaa megafoniin korvan juuressa.

Täydellisen tekoälyttömyyden aiheuttaman mikromanageroinnin tarpeen ja yleisen turhautumisen yhteisvaikutusta tehostaa vielä se, että koko kampanjan pohjana oleva pelastusoperaatio on suorastaan huvittavan alirahoitettu. Esimerkiksi massiivisia pyörteitä vastaan lähetetään yksittäinen moottorivene, ja suurkaupungin kohtalo on sinetöity Euroopan ainoan poliisikoiran kuoltua.

Lopputulos on se, ettei idiootteja siviilejä lopulta edes halua pelastaa. Suurimman riemunsa peli tarjoaa kun nämä Euroopan Hitaimmat kokevat ansaitsemansa tuskallisen kuoleman.

Jos pelastusalaan keskittyvä peli herättää tällaisia tunteita pelastettavia kohtaan, jossain on menty vikaan ja pahasti. Eikä edes jossain, vaan osapuilleen kaikessa. Emergency 2012 on kaikin puolin surkea esitys, jonka vaikutus pelaajaansa on täysin päinvastainen mitä pitäisi. Välttäkää.

 

Lue myös

Fable 3 Traitor’s Keep DLC (PC, Xbox 360)

Fallout: New Vegas Honest Hearts DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Harvest Moon: Animal Parade (Wii)

Hector: Badge of Carnage Episode 1: We Negotiate With Terrorists (iOs, Mac, PC)

Operation Flashpoint Red River (PC, PS3, Xbox 360)

Tales of Monkey Island: Premium Edition (PC, Mac)

WWE All Stars (PS3, Xbox 360)

 

Muropaketin uusimmat