Uusimmat

Empire Earth II (pc)

06.06.2005 00:00 Miikka Lehtonen

Empire Earth II on eeppinen strategiapeli suurella E:llä. Siinä missä normaalit tosiaikastrategiat asettavat pelaajan komentamaan muutamia kymmeniä sotilaita, Empire Earth II antaa pelaajan komennettavaksi antiikkisen sivilisaation. Vuosituhansia käsittävä kampanja sisältää diplomatiaa, teknologista kehitystä ja tietenkin sodankäyntiä. Vuonna 2001 ilmestynyt alkuperäinen Empire Earth oli tosiaikastrategiaksi poikkeuksellisen laadukas, mutta kärsi Morrowind-syndroomasta. Jatko-osa on kaikin puolin tiiviimpi ja paremmin suunniteltu ja näinollen tarjoaa myös palkitsevamman pelikokemuksen.

Massiivisen kampanjan ja historian käännekohtien lisäksi Empire Earth II:ta voi pelata lähiverkossa tai Internetissä kavereitaan vastaan poikkeuksellisen kattavien pelimuotojen myötä. Vakavammat moninpelaajat arvostavat peliin sisäänrakennettua turnaustukea, toiset puolestaan mahdollisuutta pelata laajoja skenaarioita samalla puolella. Historian käännekohdat keskittyvät tiiviiseen, yleensä vain korkeintaan muutaman vuoden kestävään tapahtumaan, jonka tulos vaikutti koko ihmiskunnan historiaan. Paketissa mukana tulevat käännekohdat keskittyvät Kiinan historiaan ja Normandian maihinnousuun.

Ihmiskunnan historiaa kivestä avaruusaikaan

Pelin yksinpelisisältö on paitsi kattava, myös taattu viemään lajityypin faneilta paitsi kaiken vapaa-ajan, myös unen. Juonellisia yksinpelikampanjoita on kolme. Antiikin aikoina pelaaja komentaa korealaisia, keskiajalla saksalaisia ja nykyajassa amerikkalaisia. Kun juonelliset kampanjat on pelattu, jäljellä on vielä skirmish-moodi, jossa pelaaja ohjaa yhtä pelin 14 sivilisaatiosta läpi 15 aikakauden. Jo pelkästään juonelliset kampanjat ovat sisällöltään massiivisia, mutta skirmish-moodi työntää pelattavan materiaalin järkyttäviin mittoihin.

Poikkeuksellisesti pelin tekoäly on sangen pätevä ja lieviä reitinhakuongelmia lukuunottamatta toimii, kuten odottaa sopii. Positiivisena yllätyksenä myös erilaiset muodostelmat toimivat asiallisesti, jopa sekavista yksiköistä koostuvissa joukoissa. Jousimiehet ja muut pitkän matkan vässykät osaavat hakeutua automaattisesti takariviin ja jättävät lähitaistelun koville pojille. Normaalien keihäs- ja tykkimiesten lisäksi pelistä löytyy myös erikoisjoukkoja, joilla on enemmän tai vähemmän hyödyllisiä kykyjä. Papit osaavat esimerkiksi käännyttää vihollisen lantsareita ja sotamiehiä pelaajan leipiin.

Empire Earth II:n paras ominaisuus ja myös elinehto on sen erinomainen käyttöliittymä. Jokainen tosiaikastrategiapelejä enemmän pelannut tietää, että taistelun tiimellyksessä sormet ja hiirikäsi ovat kovilla kun pelaaja jonglööraa kehnolla tekoälyllä varustettuja nurmiporiaan kohti vihollista. Pikanäppäinten taakse sidottavien yksikköryhmien, toimivien muodostelmien, reittipisteiden ja hyvän minikartan kaltaisten perusvaatimusten lisäksi Empire Earth II lyö tiskiin pinon ominaisuuksia, joita voi tästä eteenpäin vaatia kaikilta vähänkään paremmilta strategiapeleiltä. Tuotantolaitokset voi säätää rakentamaan automaattisesti erilaisia yksiköitä, jotka saa vielä liittymään automaattisesti valmiisiin armeijakuntiin. Karttaan, rakennuksiin tai yksiköihin voi sitoa kirjanmerkkejä, jotka automaattisesti siirtävät pienen kaukokameran kuvaamaan niitä. Kun yksiköitä voi vielä komentaa minikameran kautta, voidaan puhua jo todellisesta ergonomian riemuvoitosta. Vuoden innovatio -palkinto menee kuitenkin pelin strategiselle suunnittelutilalle, jossa pelaaja tai moninpelissä pelaajat voivat pelikartalle piirrellä vapaasti erilaisia kuvioitaan ja näin koordinoida hyökkäyksiään.

Empire Earth II on peli, josta Civilization-veteraanin on vaikea olla pitämättä. Se kiilaa strategiapelien kärkisijoille, vaikka siitä puuttuukin Sid Meierin kultainen kosketus. Käsittämättömän laaja, mutta silti tiiviisti toteutettu aihepiiri, näyttävät grafiikat ja miesmuistiin paras käyttöliittymä ovat yhdistelmä, joita on vaikea lyödä. Normaalisti sanat “tosiaikastrategia” ja “resurssihallinta” saavat allekirjoittaneen kiroamaan vastuulliset alimpaan pelihelvettiin, mutta vastustus mureni hetkissä ja lopulta tuloksena oli totaalinen addiktio. Mikäli kesäksi ei ole muutakaan tekemistä saati sitten velvoitteita, Empire Earth II tarjoaa erinomaista viihdettä koko rahan edestä.

Tekijä: Mad Doc Software
Julkaisija: Sierra
Testattu: pc
Saatavilla: pc
Laitevaatimukset: Windows 98/Me/2000/XP, 1.5 GHz Pentium IV tai vastaava, 256 Mt keskusmuistia, GeForce 3 tai parempi DirectX 9.0 -yhteensopiva näytönohain
Pelin kotisivu: empireearth2.com