Uusimmat

Endless Ocean (Wii)

18.01.2008 14:19 Petteri Kaakinen

Suurin osa nykyisistä peleistä on toiminnantäytteistä hupia, joissa kaikenlaiset efektit ja ruudinkatkuiset räjähdykset räiskyvät pelaajan silmille. Väkivalta on iso osa lähes kaikkia pelejä, olipa se sitten lastenpeleille tyypilliseen tapaan karkkikuorrutettua ja söpöä tai aikuisempaan makuun brutaalia sekä veristä.

Siksi onkin mukavaa, että silloin tällöin eteen sattuu peli, jonka parissa voi rauhoittua ja joka ei sisällä väkivaltaa. Kuten Endless Ocean. Siinä delfiinit eivät pääty harppuunoiden uhreiksi, eivätkä haitkaan syö armottomasti kaikkia veteen uskaltautuvia sukeltajia.

Endless Oceanissa pelaaja ottaa sukeltajan roolin. Hahmoansa voi muokata jonkin verran, mutta köyhä editori ei mahdollista montaa vaihtoehtoista ulkonäköä. Eipä sillä ole niinkään väliä, sillä valtaosa pelistä kuluu sukelluspuvussa meren pinnan alla. Laivan kannella voi jutella kollegansa kanssa tai vaikkapa istahtaa alas ja katsella merisiä maisemia, mutta muuten touhuaminen sijoittuu hyvin pitkälti meren syvyyksiin.

Gotta rub ’em all!

Vedenalainen maailma on täynnä kaikenlaisia ihmeitä, joita pelaaja saa tutkia itsekseen tai tehtävien kautta. Halutessaan pelaaja voi toimia vedenalaisena oppaana asiakkaille tai vaikkapa ottaa valokuvia lehtiin. Tehtävien tekeminen ei ole aina pakollista, joskin tutkittavan alueen laajentaminen vaatii myös jossain määrin niiden tekemistä. Kunhan pelaaja saa lampun voi hän uiskennella myös yöllä, jolloin pelialue laajenee tuntuvasti. Nyt pelaaja voi yksinkertaisesti hypätä veteen ja keskittyä olennaiseen, eli meren syvyyksien tutkimiseen ilman ohjaavaa sormea tai pakollisia tavoitteita.

Endless Ocean onkin täydellinen peli niille keräilijätyypeille, jotka haluavat löytää kaiken pelaamissaan peleissä. Tekemistä nimittäin riittää. Tutkittava merialue on todella laaja ja löydettävänä on vajaa sata aarretta. Erilaisia mereneläviäkin löytyy noin 200 kappaletta kymmenistä erilaisista pikkukaloista ja merihevosista aina valtaviin valaisiin saakka. Monet kalat elävät niille ominaisissa paikoissa eikä niitä välttämättä löydä kuin sukeltelemalla paikan päällä oikeina aikoina. Osa kaloista nimittäin näyttäytyy vain yöllä.

Keräämisen lisäksi pelaajan on mahdollisuus kouluttaa delfiiniä tekemään erilaisia temppuja. Delfiini toimii myös pelaajan apurina opastamalla tämän kiinnostaviin kohteisiin.

Kaikkea edellä mainittua voi myös harrastaa ystävän kanssa hyvin toimivan nettipelin välityksellä. Pelaaminen hoidetaan edelleen kömpelöiden kaverikoodien välityksellä, mutta muuten toimivuudessa ei ole mitään vikaa. Kaikkia yksinpelin aktiviteetteja voi harrastaa myös kaverin kanssa ja netin välityksellä voi myös selvittää kenen delfiini onkaan oppinut parhaat temput.

Kalojen salat paljastuvat… silittelemällä?

Vaikka tekemistä on paljon ja toteutus on kaikin puolin laadukasta, samaa ei voi aivan sanoa pelin kontrolleista. Hahmon ohjaaminen on kyllä helppoa sekä yksinkertaista, mutta se on toisaalta myös kömpelöä. Ohjaimenheiluttelukin on sitä vaativissa kohdissa tylsää puuhaa. Kamera liikkuu joskus laiskasti ja hahmokin kääntyy turhan hitaasti, kun yrittää seurata vikkeliä kaloja. Ahtaissa raunioissa uiskentelu alleviivaa ohjauksen heikkouksia.

Hahmon ohjastamiseen ei tarvita ohjaimen nunchuk-lisäosaa, vaan pelaaminen luonnistuu täysin pelkällä Wii-kakella. Pelaajan täytyy vain osoittaa ohjaimella sinne minne haluaa mennä ja painaa B-näppäin pohjaan. Yksinkertaista, mutta toimivaa edellä mainitusta pienoisesti kömpelyydestä huolimatta. Muuten ohjainta ei sitten hyödynnetäkään mitenkään järkevästi. Kaloihin tutustutaan silittelemällä niitä hellästi Wiimotea heiluttelemalla, mikä ei pelkästään kuulosta tylsältä, vaan on sitä etenkin pelaajan selvittäessä 199. kalan elintapoja. Uuden kalalajin tutkiminen ja oppiminen kun vaatii monta minuuttia mieltä tylsistyttävää hankaamista.

Kalojen uiskentelun seuraamisessa kuin myös aarteiden etsimisessä on onneksi oma viehätyksensä, sitä eivät pilaa edes hidas kamera, turhat Wiimote-kikkailut tai muutenkin kömpelöntuntuinen ohjattavuus. Peli kärsii pidemmän päälle myös toistosta, sillä pelin aikana ei alun jälkeen opita mitään merkittäviä uusia taitoja ja tekeminenkin pysyy koko pelin ajan samana.

Silti Endless Oceanissa on pienistä vioistaankin huolimatta tietynlaista vetovoimaa, mikä saa palaamaan pelin pariin, vaikka verkkainen tahti olisikin kyllästyttänyt jo edellisellä pelikerralla.

Kiireiset, älkää vaivautuko

Endless Oceanin vedenalainen maailma on kaunis. Koralliriutat ovat värikkäitä ja vedessä elävät eläimet on mallinnettu peliin hyvin. Isommat elukat näyttävät vaikuttavilta. Sinivalaan näkeminen läheltä on yksi pelin hienoimmista kokemuksista. Ympäristöt ovat monin paikoin karun näköisiä, mutta yleisilme on erittäin hiottua ja nättiä jälkeä kiitos pahimmat virheet peittävien efektien ja filttereiden.

Endless Oceanin kaunis taustamusiikki auttaa tekemään muutenkin jo rauhoittavasta kokemuksesta entistäkin leppoisamman, vaikka hieman kliseinen musiikki ei kaikkiin välttämättä uppoakaan. Tarjolla on myös mahdollisuus soittaa omaa musiikkia, jos luulee omasta kokoelmasta löytyvän pelin musiikkia rauhoittavampia sävelmiä tai pelin omat kappaleet alkavat kyllästyttää. Äänimaailma on muuten suppea – koostuen lähinnä hengityksen ja uimisen synnyttämistä äänistä – mutta silti hyvin toteutettu.

Endless Ocean ei sovi kaikille. Se on kiireetöntä hupia, jota hoppuilijoiden kannattaa välttää kuin ruttoa. Tästä pelistä on turha etsiä nopeatempoista toimintaa tai minkäänlaista väkivaltaa, sillä kaikki perustuu meren ympäristöjen sekä eläinten tutkimiseen. Se ei venytä Wiin tehojen äärirajoille ja kontrollit ovat turhankin kömpelöt, mutta ne ovat tässä tapauksessa toisarvoisia seikkoja. Tärkeintä on se fiilis, joka täysin uusien paikkojen tutkimisesta ja kaikenlaisten uusien kalojen näkemisestä syntyy. Jos siis yletön väkivallalla mässäily alkaa jo kyllästyttää, Endless Ocean tarjoaa kaikessa kiireettömyydessään oivan apukeinon rauhoittumiseen.

 

Tekijä: Arika
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Wii
Saatavilla: Wii
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivut: Endless Ocean

 

Lue lisää eDomesta

Crash of the Titans (PS2, Wii, 360)

DS- ja Wii-pelien julkaisulistaa loppuvuodeksi

Endless Ocean – sukella pinnanalaiseen maailmaan

MySims (DS, Wii)

Shrek the Third (PC, PS2, Wii, 360)

Super Mario Galaxy (Wii)

The Legend of Spyro: The Eternal Night (DS, GBA, PS2, Wii)

The Simpsons Game (PS2, PS3, 360)

Haluaisin hiljentyä...

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat