Uusimmat

Ensituntumat Cyberpunk 2077 on nyt julkaistu – Näin buginen kokemus se oli vielä viikko sitten

Kuva: © CD Projekt RED

07.12.2020 19:00 Ilari Hauhia

Ensituntumien perusteella Cyberpunk 2077 on pitkälti sitä mitä roolipeliltä on odotettukin, kunhan CD Projekt RED onnistuu korjaamaan peliä vaivaavat tekniset ongelmat. 

Aivan ensimmäisenä täytyy huomauttaa, että pelattavaksi saamani versio ei vastaa sitä Cyberpunk 2077:ää, joka julkaistaan joulukuun 10. päivä eli kuluvan viikon torstaina. Testiversiosta puuttui julkaisupäivänä ilmestyvä Day 1 -päivitys, jonka työstämisen vuoksi CD Projekt RED päätti siirtää koko Cyberpunk 2077:n julkaisua marraskuulta joulukuulle. Korjauksia sisältävälle päivitykselle onkin toden totta tarvetta, sillä esijulkaisuversiossa vilisi jatkuvasti merkittäviä bugeja ja teknisiä ongelmia.

Puhutaan Cyberpunk 2077:n ongelmista kuitenkin tarkemmin hieman tuonnempana, ja keskitytään ensin pelin hyviin puoliin.

Kaikki todennäköisesti tietävät jo valmiiksi, mistä Cyberpunk 2077:ssä on kyse. Päähahmo V, joka voi pelaajan valinnan mukaan edustaa toivottua sukupuolta, lähtee niin ikään pelaajan valitsemista lähtökohdista matkalle Night Cityyn. V voi taustojensa puolesta olla joko katujen kasvatti, korporaatioiden keskellä kasvanut corpo tai yhteiskunnan ulkopuolelle jättäytynyt nomad. Valinta vaikuttaa jonkin verran juoneen, mutta erityisesti siihen, millaisia dialogivaihtoehtoja pelaajalle on tarjolla.

Spoilereiden välttämiseksi en kerro Cyberpunk 2077:n juonesta sen enempää. Oli kuitenkin ilo huomata, että CD Projekt REDin aikaisemmistakin peleistä tuttu korkealaatuinen tarinankerronta on löytänyt tiensä myös Cyberpunk 2077:ään. Juoni etenee varsinkin alussa hieman hidastempoisesti, mutta kun tarina pääsee vauhtiin Keanu Reevesin esittämän Johnny Silverhandin hypätessä mukaan tapahtumiin, koukutti peli ainakin minut tavalla, johon hyvin harvat ovat onnistuneet.

Pelaaja kohtaa Cyberpunk 2077:n päätarinan aikana hahmoja, joista oppii aidosti välittämään tapahtumien edetessä. Nämä sivuhenkilöt tarjoavat pelaajalle myös tarinaltaan oivallisia sivutehtäviä, jotka kannattaa ehdottomasti pelata läpi, sillä ne kertovat usein lisää kyseisen henkilön taustoista ja Night Cityn maailmasta. Ja kun sanon, että sivutehtävät kannattaa pelata läpi, vinkki kannattaa aivan oikeasti laittaa korvan taakse. Pelin kestosta voisi sanoa sen verran, että sivutehtävien pelaaminen vaikuttaa tavallista enemmän pelin kestoon ja loppuratkaisuun. Myös merkittävä osa Cyberpunk 2077:n tarinasta kerrotaan sivutehtävien kautta, ja oikeastaan on hieman harhaanjohtavaa edes kutsua pelin sivutehtäviä sivutehtäviksi.

Jos Cyberpunk 2077:n kaahaa läpi pelkät päätehtävät mielessä, voi asialleen omistautunut pelaaja läpäistä koko tarinan viikonlopussa.

Varsinaisten juonta jatkavien sivutehtävien lisäksi Cyberpunk 2077 tarjoaa myös Side Job -nimellä kartasta löytyviä tehtäviä, joiden tarinallinen sisältö ei ole läheskään yhtä merkittävää, mutta joiden suorittamisesta palkitaan erilaisilla bonuksilla, kuten rahalla ja kokemuspisteillä. Näiden suorittaminen ei ole aivan yhtä tähdellistä, mutta pelistä nauttivalle ne tuovat kyllä lisäiloa.

Jos pelimaailmaan haluaa eksyä ilman ympärillä välkkyviä tehtäväsymboleita ja muuta sälää, on kaikki ”ylimääräinen” mahdollista sammuttaa asetuksista. Pelialueena Night City on laaja ja mukaansatempaava, mutta maailmaan kannattaa silti astua realistisin odotuksin. Vaikka ympärillä siintää toinen toistaan hulppeampia pilvenpiirtäjiä ja muita rakennuksia, ei V:llä ole niistä suureen osaan pääsyä. Tästäkin huolimatta seikkailunhaluiselle pelaajalle riittää ihan hyvin nähtävää ja koettavaa.

Ajaminen Night Cityssä muistuttaa tuntumaltaan pitkälti Grand Theft Auto V:n kaahailua. Liikennesäännöistä voi joustaa mielensä mukaan ja ajoneuvojen tuntuma on kohtalaisen hyvä. Fysiikan laeista auto ei tosin juuri välitä, vaan autolla voi aika turvallisesti painaa läpi niin aidoista kuin muistakin tielläliikkujista.

Tehtävien suhteen Cyberpunk 2077 antaa usein vaihtoehtoisia tapoja edetä. Pelaaja voi yleensä joko hiippailla vihollisten ohi tai räiskiä nämä täyteen lyijyä. Itse valitsin usein räiskintäpainotteisemman lähestymistavan, ja täytyykin huomauttaa, että ainakin kokeneempien FPS-pelaajien kannattaa suosiolla aloittaa Cyberpunk 2077:n pelaaminen vaikealla vaikeusasteella. Tavallisella vaikeusasteella räiskintä tuntuu usein liian helpolta, varsinkin koska elämäpisteitä kesken taistelun palauttavia inhalaattoreita on tarjolla käytännössä loputon määrä.

Itse räiskintä on aika hyvällä mallilla.

Aseissa on rekyyliä ja niiden tuntuma on pääosin hyvä. Asevalikoima tuntuu kuitenkin varsinkin pelin alkupuolella ikävän rajoitetulta ja usein käteen valitsee lähinnä sen pyssyn, jonka DPS-lukema on korkein. Hyvänä vaihtoehtona tuliaseille Cyberpunk 2077 tarjoaa myös erilaisia lyömäaseita. Ainakin itselle juuri katanan käyttö osoittautui kaikista mielekkäimmäksi ”työvälineeksi”, kun Night Cityn kaduilta niitetään pois sinne kuulumattomia henkilöitä.

Hahmon kehitys perustuu kykypisteisiin. Kykypisteiden avulla oma hahmo kehityy esimerkiksi hiippailussa, räiskinnässä tai hakkeroinnissa sen mukaan, mitä puolta pelaaja pitää tärkeänä. Hahmoon voi asentaa myös erilaisia kyberneettisiä lisäosia, joilla saa käyttöönsä lisäkykyjä. Esimerkiksi trailereista tutut, käsivarsista kasvavat Mantis Bladet ovat yksi mahdollinen kyberneettinen laajennus.

Varsinaisen pelin puolesta kaikki vaikuttaa olevan siis mallillaan. Ikävä kyllä ainakin esijulkaisuversiota vaivasivat niin laajat tekniset ongelmat, että suu meni mutruun. Kuten alussa mainittiin, ei pelaamassani versiossa ollut kuitenkaan vielä käytössä julkaisupäivänä ilmestyvää päivitystä, joten mainitut ongelmat eivät toivottavasti vaivaa enää varsinaisen julkaisuversion pelaajia.

Ensinnäkin Cyberpunk 2077 on täynnä pieniä ja keskisuuria graafisia bugeja. Näihin kuuluvat esimerkiksi kävelemisen sijaan ilmassa liitelevät NPC:t, erilaiset clippausongelmat, kädessä ylösalaisin olevat aseet sekä seinien lävitse välkkyvät puut ja muut taustat. NPC:iden kasvot eivät aina liiku puhuttaessa, ja välillä tekstitykset unohtuvat jonnekin. Autossa kuski saattaa seisoa siten, että pää menee katosta läpi.

Ongelmia voisi katsoa läpi sormien, jos niitä tulisi vastaan vain silloin tällöin. Nykyisessä kuosissa bugeihin kyllästyy kuitenkin nopeasti, sillä niitä tulee vastaan jatkuvasti. Vielä suurempi ongelma ovat varsinaista pelaamista hankaloittavat tai etenemisen kokonaan estävät bugit.

Yhdessä kohtaa minun täytyi esimerkiksi neutralisoida vihollinen, jonka hahmomalli oli täysin näkymätön. Pakoautot eivät aina suostuneet hievahtamaankaan paikoiltaan ja eräässä kohtaa, kun minun täytyi kantaa ruumista, en pystynyt astumaan ruumiin kanssa pientenkään esteiden, kuten talojen kynnysten tai portaiden, ylitse.

Välillä tehtävät eivät etene lainkaan, vaan peli esimerkiksi käskee edelleen etsimään kohdetta, jonka päällä V seisoo. Välillä taas hissien nappulat eivät lataudu näkyviin, eikä eteneminen ole sen puolesta mahdollista. Muutaman kerran kartan alle tipahtaminen johti kuolemaan, ja eräässä tapauksessa ikkunan rikkominen katanalla johti siihen, että pelihahmoni lensi noin 500 metriä taaksepäin useiden seinien lävitse (!).

Tähän mennessä bugeista on kuitenkin onneksi selvinnyt lataamalla edellisen tallennuksen tai keksimällä jonkin kiertoreitin.

Myös optimoinnissa on suuria ongelmia. AMD:n Ryzen 5 2600X -suorittimella ja Nvidia RTX 2070 -näytönohjaimella varustetulla pelikoneella keskimääräinen FPS pyörii ilman DLSS:ää silmämääräisesti jossain 30-40fps paikkeilla 1440p-tarkkuudella high-tason asetuksilla, kun esimerkiksi autolla ajaa läpi kaupungin. Testin puolivälissä ilmestynyt ajuripäivitys paransi tilannetta hieman, mutta hyvin peli ei pyöri vieläkään.

Jos edes kohtalaisen tehokas PC ei jaksa pyörittää Cyberpunk 2077:ää kunnialla, voi peli laittaa Xbox Onen ja PlayStation 4:n aika koville.

Kokonaisuudessaan Cyberpunk 2077 on siis loistavalta vaikuttava peli, joka ikävä kyllä kärsii ainakin nykyisessä muodossaan runsaista teknisistä ongelmista. Esijulkaisuversiota pelanneelle onkin tuskallisen selvää, miksi CD Projekt RED päätti siirtää Cyberpunk 2077:n julkaisua eteenpäin. Nykyisessä muodossaan Cyberpunk 2077 olisi varmasti aiheuttanut suuren määrän CD Projekt REDille osoitettua vihaista fanipostia.

Muutenkaan Cyberpunk 2077 ei todennäköisesti miellytä kaikkia faneja.

Vaikka peli vaikuttaa teknistä puolta lukuunottamatta onnistuneelta, ovat sitä kohtaan esimerkiksi internetin keskustelupalstoilla asetetut odotukset niin astronomisessa mittakaavassa, ettei mikään peli voi niitä kaikilta osin lunastaa. Realistiset odotukset se kuitenkin täyttää, ja kenties jopa ylittää tietyiltä osin.

Tällä hetkellä Day 1 -päivityksen harteilla lepää hyvin raskas taakka.

Jos päivitys korjaa edes suurimman osan teknisistä ongelmista, voidaan helposti puhua vuoden parhaasta pelistä. Toisaalta, jos tekninen toteutus ei parane, ei peliä ole kovin helppoa rakastaa hyvistäkään puolista huolimatta. Kaikeksi onneksi CD Projekt REDin tänään toimittaman listan perusteella ainakin pahimpien pelaamisen estävien bugien pitäisi korjaantua julkaisupäivän korjauksessa. Samalla myös suorituskyvyn on luvattu parantuvan.

Odotamme torstaita pelolla, mutta toiveikkaina.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat