Ensituntumat Diablo 4:n beta povaa upeaa peliä, johon uppoaa vielä satoja tunteja
Diablo 4:n julkaisu häämöttää jo horisontissa. Hyvä merkki siitä on maaliskuun beta-ennakot.
Helvetti kutsuu jälleen pelaajia, kun vuosia odotettu Diablo 4 avaa porttinsa kaikille sielunsa myynneille. Blizzard Entertainmentin hehkutetun toimintaroolipelisarjan tuorein osa palaa takaisin Diablo 2:n synkempiin tunnelmiin, joista saadaan esimakua tulevana viikonloppuna kaikille avoimessa betassa. Viime viikonloppuna helvettiin päästettiin jo ne, jotka ovat ennakkotilanneet Diablo 4:n ennakkoon.
Betassa on pelattavana Diablo 4:n ensimmäinen luku, joka sysää mielenkiintoiselta vaikuttavan tarinan matkaan ja tutustuttaa pelaajat Sanctuaryn entistä avoimempaan maailmaan. Kummatkin näistä sattuvat olemaan samalla pelin suurimmat uudistukset.
Diablo-pelisarjassa on aina ollut taustatarina, mutta se ei suoranaisesti ole koskaan noussut kovin merkittävään osaan loottimäiskinnän ohessa. Neljäs osa pyrkii elävöittämään kertomusta rytmittämällä hurmeista mätkintää muokkaamalla konseptia entistä roolipelimäisemmäksi. Tämä on toteutettu niin runsaammilla välivideoilla kuin avoimen maailman myötä tuoduilla sivutehtävillä ja aktiviteeteilla, jotka tekevät maailman tutkimisesta entistä palkitsevampaa.
Juonen osalta pelin alkutaipaleet seuraavat pelaajan hahmoa tämän jahdatessa ylösnoussutta demonien äitiä ja Sanctuaryn luojaa, Lilithiä. Vihan ruhtinatar on jättänyt jälkensä armottomaan maahan pelaajat taivaltaessa tämän jalanjäljissä niin runnottujen kaupunkien kuin maan uumeniin kätkettyjen temppelien lävitse. Laajempi kuvio Helvetin ja Taivaan välisestä ikiaikaisesta sodasta on niin ikään mukana, mutta tästä vasta kiusoitellaan tarinan alkuvaiheissa.
Päätarina ei kuitenkaan ole enää ainoa syy edetä pelissä, sillä tutun suoraviivaisen alun jälkeen Diablo 4 avautuu pelaajalle koko komeudessaan. Epälineaarinen kerronta antaa pelaajalle jo heti alussa kolme eri tarinaetappia ripoteltuna pitkin maailmaa, mutta betassa pääsy oli vain yhteen näistä. Viisi erillistä maailmankolkkaa ei myöskään ole oma irrallinen lukunsa, vaan ne on kaikki yhdistetty yhdeksi valtavaksi pelattavaksi maailmaksi.
Betan perusteella kukin alue on oma laajempi kokonaisuus, joka kätkee hunnun taakse niin kyliä, luolia, satunnaisaktiviteetteja kuin isompia pomovastuksia. Sivupoluille poikkeamalla saattaakin löytää kokonaisia kyliä, joihin ei päätehtävän aikana tulisi törmättyä. Usein näistä löytyy aina sivutehtävä tai pari pelattavaksi – toisinaan jopa kokonaisia tehtäväsarjoja. Luonnollisesti valtaosa näistä tarjoaa vain lisää mätkintää pelisarjan hengessä, mutta se saa Diablo 4:n tuntumaan entistä vaikuttavammalta ja suuremmalta.
Vaihtoehtoiset luolat tuovat niin ikään tuntikausiksi lisää tekemistä, eivätkä ne ainoastaan ole pelkästään lahtaamista varten. Pelin legendaariset aseet ovat muuttaneet muotoaan tarjoamalla jonkin yksilöllisen kyvyn, jotka voivat olla joko hahmoluokkakohtaisia tai yleisiä. Näitä pystyy irrottamaan paitsi varusteista, myös avaamaan lisää läpäisemällä ympäri maailmaa ripoteltuja luolastoja. Oman hahmobuildin oleellinen kyky ei siten ole välttämättä satunnainen lootti viholliselta, vaan miniseikkailusta saatava palkinto.
Pikasilmäyksellä Diablo 4 pursuaakin mielekästä tekemistä, joka ei ole vain kokemuspisteiden keruuta, vaan josta palkitaan yksilöllisillä ja tavoitteellisilla keinoilla.
Maailman laajuus näkyy tosin kielteisesti myös etappien välimatkoissa, jotka ovat paikoin tuskastuttavan pitkiä. Pelissä on tosin mahdollista saada hevonen taivallusta rivakoittamaan, mutta betassa ei vielä vaadittuihin tasoihin asti päästetty. Aavistuksen niukat pikamatkustuspaikat eivät suoranaisesti auta asiaa. Tietty juoksemaanhan tuo on päästy myös pelisarjan aiemmissakin osissa.
Kaiken tämän alla jyllää se monien tuntema vanha kunnon Diablo, joka on ehostettu uusimpaan osaan entistä ehommaksi. Viisi eri hahmoluokkaa tarjoavat pelaajalle omat uniikit pelityylit, joita voi muokata entisestään näiden uniikkien kykyjen ja varusteiden kautta. Esimerkiksi roguella voi erikoistua lähitaisteluun tai jousipyssyihin, ja vielä entisestään myrkkyihin, ansoihin tai pimeyteen. Kykypuun variaatioita onkin riittävästi jo aivan peruspelin osalta ja Diablo 3:n suoraviivaisemmasta hahmonkehityksestä on suosiolla luovuttu. Tekijät ovat lisäksi luvanneet, että loppupeli olisi myös neljännen osan kohdalla jo heti kättelyssä kuosissa.
Hahmoille esitellään lisäksi uusia mekaniikkoja tasojen noustessa, mitkä lisäävät näiden muokattavuutta ja tuhovoimaisuutta entisestään. Rogue saa esimerkiksi lisävahinkoa tekevät kombot, barbaari erikoistuu useisiin eri aselajeihin ja velho pystyy käyttämään loitsuja myös passiivisina erikoisuuksina antavilla lumouksina.
Hahmonkehitys vaikuttaakin lupaavan kattavalta ja monipuoliselta menemättä kuitenkaan Path of Exilen lamaannuttavaan massiivisuuteen. Jälkimmäinen siis tarjonnee edelleen lajityypin laajimmat kustomoinnit, mutta Diablo 4:n kohdalla mukaan pääsee ilman tuntikausien opettelua ja rankaisua väärintehdyistä valinnoista.
Pelattavuus tuntuu niin ikään säilyneen nautinnollisesti ennallaan, joskin kaikki tuntuu kaikin puolin paremmalta ja responsiivisemmalta. Viholliset latoavat tyydyttävästi tehokkaiden erikoisliikkeiden vanavedessä, ja eri vihollistyyppien variaatio on miellyttävän moninaista. Toki monet perusjantterit ovat käytännössä vain eri vaatteisiin kiedottua tykinruokaa, mutta mukana on runsaasti omilla uniikeilla liikkeillä varustettuja otuksia, joita täytyy varoa varsinkin hardcore-tasolla pelatessa.
Nautinnollisuutta auttaa myös suorastaan jumalattoman kaunis ulkoasu ja äänimaailma. Diablo 4:n tuotantoarvot ovat odotetusti korkeat, mikä näkyy, kuuluu ja tuntuu pelatessa. Paluu entistä synkempään maailmaan on tehnyt hyvää, ja sama lohduttomuus näkyy myös pelin ihmiskohtaloissa. Visuaalisesti Sanctuary ei ole koskaan näyttänyt näin upealta, armottomalta ja paikoin luokseentyöntävältä. Tummanpuhuvaa visuaalisuutta tuetaan suorastaan häkellyttävän kauniilla mutta silti kuvastoon sopivilla sävellyksillä, jotka tekevät sen viimeisen silauksen tunnelmanluomiseksi.
Diablo 4 tuntuu betan perusteella laajentuvan juuri oikeaan suuntaan. Kaiken alla mylvii edelleen fanien tuntema vanha piru, mutta kokonaisuus tuntuu nyt hyvällä tapaa entistä roolipelimäisemmältä, monipuolisemmalta ja laajemmalta. Pelkkää monsterinlahtausta ja loottia kaipaavat saavat halunsa tyydytettyä, mutta enää peli ei tarjoa vain ja ainoastaan sitä. Useat eri tavat tutkia maailmaa, syventää hahmoaan ja nauttia pelattavuudesta tuntuvat jo tässä vaiheessa niin ihanan koukuttavilta, että pelkään, kuinka monta sataa tuntia Diablo 4:ään tulee upotettua pelin päästäessä pelaajat rellestämään sen maailmaan kokonaisvaltaisesti.
Diablo 4 julkaistaan PC:lle, PlayStationille ja Xboxille 6. kesäkuuta 2023.