Ensituntumat Uusi Star Wars -peli on ehkäpä historian suurin – ainakin sitä on todella hauska pelata

21.03.2022 15:00 Tuukka Hämäläinen

Pian ilmestyvä Lego Star Wars: The Skywalker Saga saattaa olla uusi alku Lego-peleille. Samalla se taitaa olla jokaiselle huumorintajuiselle Star Wars -fanille pakko-ostos.

Lego-pelejä on ilmestynyt maailmansivu, ja myös Star Warsin maailmassa on seikkailtu Lego-ukkojen saappaissa jo moneen kertaan. Huhtikuussa ilmestyvän Lego Star Wars: The Skywalker Sagan luvataan kuitenkin olevan jotain uutta – kaikkien aikojen suurin Lego-peli, johon mahtuu yhdeksän elokuvan verran tapahtumia.

Mikään remake aiemmista Lego Star Wars -peleistä ei myöskään ole kyseessä. Traveller’s Tales -studio on palannut suunnittelupöydälle ja pistänyt Tähtien sodan uudelleen palikkakäsittelyyn. Nyt lopputuloksena on yksinkertaisesti massiivinen koko perheen seikkailupeli, jossa riittää pelattavaa.

The Skywalker Saga kattaa nimensä mukaisesti kaikki Star Warsin yhdeksän pääelokuvaa, mutta ei ainoastaan elokuvien tapahtumia. Siinä missä Lego-pelit ennen seurailivat suorastaan orjallisesti lähdeteoksiaan, on nyt luvassa jotain uutta. Suorien tarinallisten tehtävien ohella Lego Star Wars: The Skywalker Sagassa päästään nimittäin seikkailemaan myös avoimessa pelimaailmassa, joka kattaa suuren joukon elokuvista tuttuja planeettoja ja niitä ympäröivän avaruuden.

Pelimaailmat ovat täynnä sivutehtäviä, ja maailmaa koluamalla avaa tietysti uutta sisältöä. Sitä sitten riittääkin, sillä pelissä kerrotaan olevan yli 300 elokuvista tuttua pelihahmoa ja kymmenittäin aluksia, joilla kaikilla päästään seikkailemaan. Pelattavat hahmot vaihtelevat päähahmoista sellaisiin yllätyksiin kuin pikkuruinen Babu Firk ja massiivinen Rancor, eli vaihtelua piisaa. Ja Banthallakin pääsee ratsastamaan.

Pelimaailma on jaettu kaikkien yhdeksän elokuvan kesken, mutta tarinallisesti pelisuunnittelijat ovat päätyneet kiinnostavaan ratkaisuun: kunkin Star Wars -trilogian voi pelata missä vain järjestyksessä. Eli kun siis pelin saa käsiinsä, voi aloittaa episodeista I, IV tai VII, mutta kunkin trilogian kolme osaa avautuvat järjestyksessä.

Tosin saagan eri vaiheiden välillä voi hypellä suvereenisti, ja kerran avatut hahmot ovat tietysti myöhemminkin käytössä. Niinpä päädytään huvittavaan anakronismiin, kun esimerkiksi Qui-Gon Jinnillä voi seikkailla uuden trilogian maisemissa. Itse aion ainakin kuljettaa Jar Jar Binksiä mukana kaikissa tarinan käänteissä.

Anakronismi sopii Lego Star Wars: The Skywalker Sagan sävyyn muutenkin. Lego-pelien tyyliin uutukainen on edelleen erittäin humoristinen, eli komediaa, sanaleikkejä ja viittauksia Star Wars -meemeihin viljellään tuon tuostakin. Vaikka luulisi että Star Warsista on jo kaikki vitsit tehty, hörähdin silti pelitestissä parillekin jutulle. Jos Lego-pelien huumori ei ole aiemmin purrut, niin tuskin se vieläkään puree, mutta ainakin Lego-pelit pitävät linjansa.

Avoimen maailman lisäksi uutta on visuaalinen taso. Pelimaailma ja etenkin tekstuurit näyttävät kehittyneen melkoisesti, ainakin uudemmilla alustoilla. Tuntuu oudolta sanoa, mutta Lego-palikat näyttävät pelissä oikeasti Lego-palikoilta – niillä on oikeanlainen pintatekstuuri, ja palikat jopa likaantuvat ja kuluvat kuhunkin maisemaan sopivasti. Pelimaailmat ovat muutenkin eläviä ja yksityiskohtaisia, pakko jopa sanoa että kauniita.

Muitakin pelillisiä uudistuksia löytyy, esimerkiksi uusittu ammuskelu, suojien käyttö ja combo-mittari lähitaistelussa. Erilaisilla hahmoilla on myös omat kykynsä, ja hahmoja ryhtyykin nopeasti vaihtelemaan lennosta tilanteen mukaan. Peli tukee myös drop in / drop out -tyylistä kaksinpeliä, ja kahden pelaajan voimin tasoja pääseekin koluamaan vähän eri tapaan kuin yksin pelatessa.

Lego Star Wars: The Skywalker Sagaa esiteltiin pelimedialle ennakkoon laajassa pelidemossa, jonka jälkeen saimme itse kokeilla pelaamista tunnin verran. Tässä ajassa ei lopulta ehtinyt kovinkaan uppoutua pelimaailmaan, ja pelistä saikin lähinnä pientä esimakua. Siksi esimerkiksi pelin pituudesta ja monipuolisuudesta on aivan mahdotonta esittää mitään arviota.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että kaikkine pää- ja sivutehtävineen, lisähaasteinen ja avattavine hahmoineen pelissä riittää kyllä tekemistä. Vaikka nimi liittyykin olennaisesti elokuvien päätarinaan, tuntuu Lego Star Wars: The Skywalker Saga kaikkein eniten avoimen maailman Lego-seikkailulta, jonka houkutus on juuri vapaassa etenemisessä ja erilaisissa tavoissa pelata.

Ensituntuma jätti lyhyydestään huolimatta hyvän vaikutelman. Lego Star Wars: The Skywalker Saga saattaa hyvinkin olla tyylilajin ystäville pakko-ostos, johon voi upottaa tuntikausia aikaa. Lisäksi se tarjoaa helpon moninpelin ansiosta kätevää yhteispelattavaa vanhempien ja lasten yhteisiin pelihetkiin.

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga ilmestyy 5. huhtikuuta PC:lle, PS4:lle, PS5:lle, Xbox Onelle, Xbox Series X/S:lle ja Nintendo Switchille.