Uusimmat

Ensituntumat Two Point Campus on simppeli, mutta viihdyttävä simulaatiopeli Two Point Hospitalin tekijöiltä

27.05.2022 13:30 Teemu Purhonen

Two Point Campus -simulaatiopelissä lähdetään luomaan mahdollisimman toimivaa, viihdyttävää ja tuottavaa kampusta. Omaa opinahjoa kehitetään ja laajennetaan, mutta mistään vaikeasta kovan ytimen simulaattorista ei ole kyse. Two Point Campus keskittyy tarjoamaan viihdettä kasuaalipelaajille, ja onnistuu siinä hyvin.

Lontoo otti toukokuun lopulla väsyneen matkalaisen vastaan juuri odotetulla tavalla, eli harmaalla taivaalla ja vesisateella. Tie vei East Endissä sijaitsevaan Shoreditchin kaupunginosaan, jossa odotti historiallisessa Tab Centre -rakennuksessa järjestetty Two Point Campus -pelin esittelytapahtuma.

Two Point Studios -yhtiö on aiemmin julkaissut Two Point Hospital -pelin (2018), jossa rakennetaan ja hallinnoidaan sairaalaa. Peli muistuttaa takavuosien Theme Hospitalia (1997), tosin sillä erotuksella, että Two Point Hospital ei ole lainkaan realistinen. Theme Hospitalin ja Two Point -pelien yhteneväisyydet selittyvät sillä, että kumpiakin on ollut kehittämässä sama henkilö. Mark Webley oli eräs Theme Hospitalin kehittäneen Bullfrog Productionsin perustajista, ja oli myös perustamassa Two Point Studiosia. Näiden lisäksi Webley oli yksi Lionhead Productions -yhtiön perustajajäsenistä.

Two Point Campus jatkaa tuttua kaavaa, jossa pelaaja asetetaan johtamaan uutta laitosta. Tämäkään Two Point -peli ei ole missään nimessä realistinen, vaan se keskittyy viihdyttävän hassuttelun tarjoamiseen. Pelissä rakennetaan yliopistokampusta ruohonjuuresta asti. Aluksi kasataan luentosali, kirjasto ja tieteellinen opetushuone, sekä pestataan opettajia. Opiskelijat tarvitsevat myös majoitusta, joten heille on rakennettava asuntola. Pian nämä ovat jo riittämättömiä, ja kampusta laajennetaan esimerkiksi WC-tiloilla, kerhohuoneilla ja piha-alueita.

Pelin edetessä kampus tarvitsee lisää tontteja uusia rakennuksia varten, ja näitä hankitaan ostamalla maata.

Two Point Campus pitää sisällään kolme erilaista mittaria, joita pelaajan täytyy pitää silmällä. Ne ovat opiskelijoiden hyvinvoinnin ja opinnoissa pärjäämisen lisäksi myös raha. Kuulostaa yksinkertaiselta, ja sitä peli juuri onkin. Hyvinvointia pidetään yllä järjestämällä opiskeluympäristö toiminnallisuuden lisäksi viihdyttäväksi. Käytävillä tulee siis muun muassa olla roskisten ja kolikkopuhelimien lisäksi myös juoma-automaatteja, mukavia istuimia ja koristeita.

Opinnoissa pärjääminen järjestyy hyvillä opiskelutiloilla, eli eri käyttöön tarkoitettujen huoneiden rakentamisella. Tieteellisen opetushuoneen lisäksi testiversiossa oli tarjolla VR-huone, jossa opeteltiin virtuaalitodellisuuden saloja.

Opiskelijamäärän kasvaessa kaikenlaisia tiluksia tarvitaan lisää. Pelin huumori tiivistyy siihen, että nämä opetustilat ovat kaikkea muuta kuin tosimaailmasta. Lisäksi harrastetilat ovat pullollaan vitsihuumoria, samoin kuin harrastetoimintakin. Opiskelijoiden hyvinvointi ja toimivat opiskelutilat on helppo järjestää, enkä saanut pelin testiversiossa rahoja loppumaan niin millään.

Rahoilla voi hankkia uusia esineitä, ja juuri tässä kohtaa käy ilmi, että Two Point Studios ryhtyi havittelemaan The Sims -pelien pelaajakuntaa. Uudet esineet ovat koristeellisia, eli esimerkiksi julisteita ja mattoja. Pelin opiskelijat ovat kaikki yksilöllisiä, ja heillä on omat tarpeensa, joiden ylläpitämisestä tulee siitäkin hyvin vahvat The Sims -vibat. Two Point Campus yrittää komentaa pelaajan huolehtimaan paikkojen koristelusta, mutta onneksi pelaaminen kiinnostaa siitä huolimatta. The Sims -pelaamisen voi jättää sikseen, eikä se vaikuta juurikaan kampuksen rakenteluun. On tärkeää, että kehittäjät panostivat tähän, sillä pelaamisessa ei olisi ilman sitä yhtään mitään järkeä. Ainakaan itseäni ei kiinnosta pelihahmojen tunne-elämän rikastuttaminen millään tapaa.

Two Point Campus on vahva ja toimiva kasuaalipeli, ja vielä hauska sellainen. Se on kummallisella tavalla koukuttava, kiitos olemattoman oppimiskynnyksen. Peliin tulee tasaisena virtana uutta rakenneltavaa, mikä pitää sen tuoreena.

Two Point Campuksesta ei noin neljän tunnin pelaamisen jälkeen löydy muuta moitittavaa kuin The Sims -simulointi ja ärsyttävä äänimaailma. Musiikkia pelissä on sisällöltään hyvin vähän, ja sekin on jatkuvalla luupilla. Myöskään opiskelutiloissa kuuluvat monotoniset kuulutukset eivät hivele korvia, mutta niiden kuivaa huumoria jaksaa kuunnella tiettyyn pisteeseen asti. Toki nämä saa pois päältä, mutta pelimusiikin toivoisi olevan pelaamista tukevaa, eikä raivostuttavaa. Sen sijaan pelin ulkonäkö on toimivaa eli Two Point Hospitalista tuttua pehmeää pastelliväritystä.

Two Point Campus julkaistaan elokuun 9. päivä PC:lle (Windows), Nintendo Switchille, PlayStation 4:lle ja 5:lle, Xbox Onelle ja Xbox Series X/S:lle.

Teemu Purhonen

”Muropaketin kannet aukesivat edessäni vuonna 2017, josta lähtien olen nauttinut työskentelystä pelipuolen piinkovien ammattilaisten kanssa. Olen aiemmin kirjoittanut Mikrobitin lisäksi myös musiikkimedioihin, kuten Sueen, Rumbaan ja Nuorgamiin. Rakastan scifiä ja indie-pelejä, ja palvon Iain M. Banksia ja Disco Elysiumia. Muropaketin ulkopuoliseen elämääni kuuluu tinnituksen lihottaminen täydellistä äänitaajuutta etsiessä.”

Muropaketin uusimmat