Uusimmat

Ensituntumat Under The Waves on hurmaava retrofuturistinen seikkailu meren syvyyksissä

22.12.2022 12:27 Teemu Purhonen

Muropaketti sukelsi kokeilemaan pienen ranskalaisen Parallel Studion kehittämää merenalaista seikkailua. Under the Waves löi koukun poskeen testin lyhyydestä huolimatta.

Under The Waves on vaihtoehtoiseen vuoteen 1979 sijoittuva seikkailupeli miehestä, joka menetti kaiken. Ammattisukeltaja Stan laittaa kuvaannollisesti Joy Divisionin soimaan ja painuu miehekkäästi merenpohjaan välttelemään ajatuksiaan, eristäen samalla itsensä täydellisesti koko ihmiskunnasta.

Ensi vuonna ilmestyvän Under the Wavesin lyhyessä kokeilussa loikattiin Stanin saappaisiin, joilla liikutaan kahdella tapaa: uiden tai lyömällä niiden magneetit päälle kosmonautin tyyliin. Pelimekaniikka toimii suhteellisen hyvin, tosin uidessa saattaa suuntima mennä hetkeksi sekaisin. Siitä pääsee kuitenkin helposti yli, ja ensimmäinen kosketus merenalaiseen maailmaan esittelee utuisia uumenia mallikkaasti.

Uimisen ja talsimisen lisäksi pelissä liikutaan sukellusveneellä, jonka käyttäminen oli sekin pääsääntöisesti toimivaa. Aluksi ajelu tuntui yhtä hienovaraiselta kuin tankilla kruisailu, mutta uimisen tavoin siihenkin tottui nopeasti.

Under The Waves

Stanin maailma on tyylikästä retro-scifiä. Kaikenlaiset laitteet sukellusvenettä myöten ovat vanhan koulukunnan vekottimia, joissa on siistiltä näyttäviä kytkimiä ja hilavitkuttimia. Tästä huolimatta menneen ajan koneet ovat aikaansa edellä, mikä vahvistaa Under the Wavesin kokemusta toiseudesta.

Meri ei näytä yhtä kirkkaalta kuin Subnauticassa. Etenkin alussa värejä on käytetty hillitysti, mutta värimaailma syvenee pelin edetessä. Näin se ilmentää Stanin alaspäin viettävää spiraalia ja todellisuudesta irtautumista.

Under the Wavesia kehittävä Parallel Studio koostuu vain 12 työntekijästä, mutta Under The Waves vaikuttaa isomman luokan projektilta. Siihen vaikuttaa aivan varmasti se, että Under The Waves käyttää sen julkaisijana toimivan Quantic Dreamin kehittämää huipputeknologiaa. Quantic Dreamin osallistumista voi myös pitää eräänlaisena laadun takuuna. Samaa on tosin sanottu viime vuosina muista ison luokan toimijoista, joiden julkaisut ovat sittemmin menneet rähmälleen…

Under The Waves

Under The Waves on ennen kaikkea tarinallinen seikkailupeli, ja kokeilu toi tämän puolen hyvin esiin. Pelin mainospuheissa luvattu surrealismi näkyi kokeilun lopussa niin, että merenpohjaan ilmestyi kaupunki autoteineen, liikennevaloineen ja rakennuksineen. Merenalainen eteerinen äänimaisema tukee tunnelmaa, mutta peliin etukäteen liitettyä runollisuutta ei tässä vaiheessa koettu.

Stanin realistiseen sävyyn juttelu ja kaunis vedenalainen maailma luovat otolliset puitteet lupaavalle arvoitukselle, joka kutsuu luokseen kuin syvyydet Innsmouthin asukkaita.

Under The Waves julkaistaan aikanaan PlayStation 4/5:lle, Xbox Onelle ja Series X/S:lle sekä PC:lle (Steam & Epic Games Store).

Teemu Purhonen

”Muropaketin kannet aukesivat edessäni vuonna 2017, josta lähtien olen nauttinut työskentelystä pelipuolen piinkovien ammattilaisten kanssa. Olen aiemmin kirjoittanut Mikrobitin lisäksi myös musiikkimedioihin, kuten Sueen, Rumbaan ja Nuorgamiin. Rakastan scifiä ja indie-pelejä, ja palvon Iain M. Banksia ja Disco Elysiumia. Muropaketin ulkopuoliseen elämääni kuuluu tinnituksen lihottaminen täydellistä äänitaajuutta etsiessä.”

Muropaketin uusimmat