Ensituntumat | Upealta näyttävä ja avoimesti asenteellinen Watch Dogs Legion on muukalaisvihaa ja äärioikeistoa vastustava peli, joka varmasti jakaa mielipiteet

06.10.2020 20:00 | Tuukka Hämäläinen

Uusi Watch Dogs lähestyy! Pääsimme vielä kerran testaamaan loppukuusta ilmestyvää Watch Dogs Legionia. Ubisoftin valtava open world -toimintapeli näyttää todella vaikuttavalta jopa rajallisessa etätestissä, ja tarinallakin taitaa olla jotain oikeaa sanottavaa.

Watch Dogs Legion ilmestyy jo lokakuun lopulla, mutta Ubisoft järjesti vielä yhden ennakkotestin pelimedialle. Tällä kertaa saimme kokeilla peliä noin neljän tunnin verran, ja saimme mukaan myös aitoa pelikuvaa omasta sessiostamme. Alta näet siis, miltä Watch Dogs Legion tosiasiassa näyttää noin kuukausi ennen julkaisupäivää.

Aiemmassa ensituntumassa perehdyimme pelin perusteisiin, nyt keskitymme yksityiskohtiin. Muutama asia nousi todellakin esiin, kun pääsin palaamaan dystopisen Lontoon karuihin ja kauniisiin maisemiin.

LUE MYÖS:  Ensituntumat: Watch Dogs Legion voi olla erinomainen open world -trilleri, kunhan sen pariin pääsee kunnolla uppoutumaan

Heti alkuun on huomautettava, että Watch Dogs Legion näyttää pirun hyvältä, vaikka etäyhteydellä järjestetty pelitesti olikin visuaalisesti rajallinen. Kuvatarkkuus oli rajattu HD-tasolle, mutta säteenjäljityksestä päästiin nauttimaan, ja sen kyllä huomasi. Pelin valoefektit ovat nimittäin poikkeuksellisen nätit jopa rajallisella yhteydellä ja läppäriin ruudulta.

Esimerkiksi aamunkajo, vesilammikot ja heijastukset näyttävät todella aidoilta. En malta odottaa, että näen tämän HDR-tuella ja tulevan sukupolven konsolilla.

Alta näet ehtaa pelikuvaa tehtävästä, jossa selvitellään Lontoossa tapahtuneiden pommi-iskujen tekijöitä. (Videossa esiintyy pientä nykimistä, mutta tämä oli läsnä Ubisoftin toimittamassa videossa, ei itse pelisessiossa.)

 

Watch Dogs Legionin pelillisesti sekä tarinallisesti merkittävin uudistus on ehdottomasti oman vastarintaliikkeen kokoaminen. Innovatiivinen järjestelmä mahdollistaa kenen tahansa Lontoon kaduntallaajan värväämisen omaan posseen, ja heistä kenellä tahansa voi sitten pelata vapaasti. Nämä hahmot muodostavat siis kunkin pelaajan oman kokemuksen ytimen ja ovat mukana myös välivideoilla ääninäyttelyä myöten.

Tuoreimmassa pelitestissä tämän värväysmekaniikan hienous alkoi avautua paremmin. Ensinnäkin, kaikilla hahmoilla on joitakin omia kykyjä ja ominaisuuksia, jotka vaihtelevat sopivasta univormusta palkkamurhaajan aseisiin. Näitä voi käyttää vapaasti hyväksi niin pää- kuin sivutehtävissäkin, mikä tuo paljon liikkumavaraa etenemiseen.

Toiseksikin, uusien hahmojen värvääminen tarjoaa paljon pelattavaa. Osa pelaajan kohtaamista hahmoista vastustaa jo valmiiksi Lontoon vallannutta hirmuvaltaa, mutta osa täytyy vakuuttaa liittymään DedSecin puolelle. Tämä edellyttää sivutehtäviä, joissa selvitetään, kuinka hahmoa voisi auttaa ja vakuuttaa hänet DedSecin hyvistä aikeista. Parhaiden toimijoiden värvääminen on tietysti haastavampaa, mutta sitäkin kannattavampaa.

Alla olevalla videolla nähdään, kuinka eri toimijoiden välillä vaihtaminen toimii pelihahmon joutuessa pidätetyksi kesken tehtävän. Uuteen yritykseen ei nimittäin lähdetäkään samalla hahmolla suoraan, vaan vapaustaistelijat vaihtavat lennosta tehtävän suorittajaa. Tämä vahvistaa ennestään immersiota pelimaailmaan.

 

Rajatussa ennakkotestissä jääkin vaikutelma, että Watch Dogs Legionia pelaa varmasti aivan eri tavalla, kun on runsaasti aikaa etsiä ja rekrytoida juuri sopivat agentit tehtävien suorittamiseen. Lisäksi tietysti mahdollisuus käyttää joko voimakeinoja tai välttää tappamasta ketään tuo mahdollisuuden pelata peliä eri tavoilla. Itse suosin useissa peleissä pasifistista pelitapaa, mikä näyttää Watch Dogsissa hyvinkin mahdolliselta.

Testissä sai myös hieman maistiaisia uusien varusteiden avaamisesta ja kehittämisestä. Esimerkiksi eri kohteiden hakkerointi tai erilaiset aseet ja varusteet avataan kerätyillä pisteillä valikon kautta. En käytännössä ehtinyt paljon uusia kykyjä kokeilemaan, mutta jo se ero, pystyykö kaappaamaan poliisin hyökkäysdronet vai vain piilottelemaan niiltä, tekee huikean eron etenemiseen. Kykyjen avaaminen avartaa siis sekin pelikokemusta.

Toiseen ennakkoon sisältyvät tehtävät myös päästivät hieman syvemmälle tarinamaailmaan. Suuria paljastuksia tekemättä näyttää siltä, että Watch Dogs Legionin kehittäjät eivät ole turhaan pidätelleet yhteiskunnallisesti polttavien ja ajankohtaisten aiheiden käsittelyä.

Pelaamissani tehtävissä päästiin muun muassa jäljittämään rikollisjärjestön harjoittamaa ihmiskauppaa, joka päätyi todella karuun lopputulokseen. Lisäksi eräässä tehtävässä vierailtiin eurooppalaisten maahantulijoiden ”vastaanottokeskuksessa”, jossa Lontoon uusi totalitaarinen hallinto pitää kaikkia tulokkaita epäinhimillisssä oloissa.

Ei tarvitse todellakaan lukea rivien välistä nähdäkseen, että Watch Dogs Legion ottaa suoraan kantaa poliittiseen levottomuuteen Euroopassa ja rapakon takana. Viihdyttävän pelikokemuksen ohella kehittäjät ovat selvästi halunneet välittää selkeän sanoman rasismia, ksenofobiaa ja nousevaa äärioikeistolaista ideologiaa vastaan.

Jää vielä arvoitukseksi, kuinka paljon tätä puolta alleviivataan tarinan edetessä, mutta tähän mennessä näkemäni perusteella Watch Dogs ei kiertele oikeita kannanottoja (kuten vaikka Far Cry 5, joka ei lopulta löytänyt kiehtovasta aiheestaan mitään oikeaa sanottavaa). Jos siis olet allerginen peleille, joissa on vahvaa poliittista sanomaa, kannattaa kiertää Watch Dogs Legion kaukaa.

Muut voivat tarttua peliin 29. lokakuuta, kun se ilmestyy PC:lle, PlayStation 4:lle, Xbox Onelle ja Google Stadialle. Heti 10. marraskuuta peli kääntyy myös Xbox Series S/X -konsoleille, ja 12. marraskuuta myös PlayStation 5:lle.