Enslaved: Pigsy’s Perfect 10 DLC (PS3, Xbox 360)

20.01.2011 16:00 | Miikka Lehtonen

Tekijä: Ninja Theory
Julkaisija: Namco Bandai
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://enslaved.namcobandaigames.eu
Muuta: ladattava lisäsisältö, vaatii alkuperäisen Enslaved-pelin.
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Enslaved oli ongelmallinen tapaus. Pelin maailma oli kiinnostava, samaten kuin tarinan keskipisteessä olevat hahmotkin, mutta pelattavuus jätti turhan paljon toivomisen varaa. Minun mielenkiintoni kesti juuri ja juuri loppuun asti puhtaasti hahmojen voimin, sillä tylsä ja itseään toistava mätkyttely ja kiipeily oli nähty jo parin tunnin jälkeen.

Tämä mielessä pitäen onkin todettava, että Pigsy’s Perfect 10 lähtee liikkeelle positiivisesta tilanteesta. Se hylkää kokonaan kaikki alkuperäisen pelin ideat ja tarjoilee alunperin sivuosassa olleen romuvaraston pitäjän sivuseikkailun, joka on puhdasta hiippailua.

Pigsyn sangen suurikokoisen ruhon nähneet voivat ihmetellä, miten 160-kiloinen mies hiippailee yhtään mihinkään. Vastaus on helppo: heilauttamalla rukkasta todellisuudelle. Vaikka Pigsyn animaatiot ovatkin tuskaisia ja hitaita, mies itse on ketterä ja vetreä kuin Solid Snake nuoruuden päivinään.

Yksinään romuvarastollaan asusteleva Pigsy päättää eräänä päivänä olevansa kyllästynyt yksinäisyyteen. Kun jakoavain pysyy kädessä ja ympärillä on kaikki mahdollinen tarvittava, ratkaisu on selvä: rakennetaan itse kaveri, todellinen täydellinen kymppi, josta irtoaa seuraa kaikkiin tilanteisiin.

Käytännössä tämä tapahtuu hiippailemalla läpi robotti-pahisten täyttämän romuvaraston kaverin osien perässä. Kuinkas muutenkaan!

Jotain ihan uutta

Vaikka maailma ja hahmot ovat samoja, Pigsy’s Perfect 10 ja Enslaved ovat aivan eri puusta veistettyjä. Hieman tuhdimpana kaverina Pigsy ei ole samanlainen taistelukone kuin Monkey, joten hän joutuu turvautumaan oveluuteensa. Pigsy hiippailee esteestä toiseen etsien heikkoja kohtia robottien puolustuksissa ja sitten iskee rasvaisen … eikun rasvatun salaman lailla.

Pigsyllä on apunaan paitsi Enslavedista tuttu tarkkuuskivääri, myös neljä teknolelua: kaksi kranaattia ja kaksi miinaa. Kranaateista toinen luo iskemäkohtaansa hetkeksi Pigsy-hologrammin, joka vetää vihollisten huomion puoleensa. Lamautin taas sammuttaa kaikki alueelle osuvat robotit hetkeksi ja tekee niistä helppoa saalista. Näiden lelujen avulla pitäisi kääntää vihollisten huomio muualle taktista otsaan sniputusta varten.

Miinat taas ovat enemmänkin viimeinen puolustus. Niistä toinen on perinteinen miina: pudota maahan, paina X:ää, räjäytä viholliset. Toinen taas muuttaa kaikki alueelle osuvat viholliset hetkeksi Pigsyn ystäviksi.

Suurimman osan pelistä nämä lelut toimivatkin hyvin. Pelaaja etenee tavallaan taistelupuzzlesta toiseen ja joutuu pohtimaan, miten neljää vehjettä yhdistelemällä saa raivattua Pigsylle tien läpi vihollisaaltojen. Yleensä ratkaisuja on vieläpä useampia, joten luova ajattelu palkitaan.

Loppua kohti homma kuitenkin menee ihan läskiksi. Ninja Theorylta loppuivat ilmeisesti ideat, sillä viimeinen tunti noin reilun kolmen tunnin mittaisesta DLC:stä menee kohtauksissa, joissa päälle puskee aaltoa toisensa perään vihollisia. Jos – tai oikeammin kun – kuolet, takapakkia tulee yleensä koko kohtauksen alkuun ja V-käyrä nousee.

Käyrää kasvattaa erityisesti se, että suurin osa kuolemista johtuu pelin ohjauksista. Kankeasti kääntyvä Pigsy juuttuu vähän väliä kulmiin ja kapeiden kielekkeiden reunoille, mikä on todella mukava yllätys, kun perässä on 50-tonninen robottihirviö.

Samaten kiipeily onnistuu vain tietyissä paikoissa, joissa Pigsy tajuaa ampua grappling hookinsa oikeaan kiintopisteeseen. Nämä tajuamisen alueet ovat kuitenkin välillä todella pieniä ja napin paineleminen saa Pigsyn vain pyörimään ympäriinsä kuin sika lätissään. Ja jos perässä on silloin vihollinen…

On harmi, että homma leviää käsiin niin täydellisesti ja jättää pahan jälkimaun, sillä muuten Pigsy’s Perfect 10 on tiukka paketti. Stealth-hiippailu toimii yllättävän hyvin, Pigsy on hauska hahmo ja pelin välianimaatioissa on todella reippaasti tyyliä. Kympin hintaisesta DLC:stä saa illaksi tai pariksi ihan mukavaa pelattavaa, joskin mukavuuden määrä romahtaa loppua kohti harmillisesti.

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

Lisää aiheesta

Enslaved: Odyssey to the West (PS3, Xbox 360)

Maailmanloppu on peleissä vänkä asia. Ydinpommit paukkuvat, jättirobotit riehuvat ja Jahve tulee morjenstamaan, mutta silti ihmiskunta vain porskuttaa, tosin yleensä astetta ruskeammissa olosuhteissa kuin ennen.

Ninja Theoryn tuore toimintaseikkailu sijoittuu siihen robotti-mallin maailmanlopun jälkeiseen maailmaan, mutta yksi ero perinteisiin peleihin löytyy: maailma ei ole ruskea, vaan vihreä. Muuten mennäänkin sitten sen verran tutuilla urilla, että copypaste on toimistolla varmasti viuhunut.

Lue myös

EA Sports MMA (PS3, Xbox 360)

Killzone 3 ennakossa (PS3)

LittleBigPlanet 2 (PS3)

Naruto: Clash of Ninja Revolution (Wii)

Sly Trilogy (PS3)

The Fight: Lights Out (PS3)

WWE Smackdown vs. Raw 2011 (PS3, Xbox 360)

 

Muropaketin uusimmat