UUSIMMAT

Epic Mickey (Wii)

07.12.2010 17:07 | Miikka Lehtonen

Tekijä: Junction Point Studios
Julkaisija: Disney Interactive
Testattu: Wii
Saatavilla: Wii
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.disney.fi/mikki/disney-epic-mickey.jsp#/
Arvostelija Miikka Lehtonen

Siitä onkin jo jokunen vuosi, kun Mikki Hiiri on tehnyt yhtään mitään järkevää. Legendaarinen sarjishahmo on vetänyt jo useamman vuoden ajan lonkkaa Disneyn keskittyessä muihin juttuihin. Mutta nyt on Mikin aika!

Disney on tuomassa jyrsijäänsä takaisin tyylillä. Osa Mikin uutta tulemista on tuore peli, joka pyrkii tarjoamaan pelaajille aivan erilaisen perspektiivin Disneyn maailmoihin ja olemaan synkempi, aikuisempi Mikki. Onnistuuko peli?

Ainakaan puitteista homma ei ole kiinni. Kuka tietää, mitä mustaa magiaa Warren ”Deus Ex / Ultima Underworld / System Shock” Spector joutui käyttämään saadakseen projektin haltuunsa. Miehelle annettiin Disneyn ylisuojelevaiset lakimiehet huomioiden jopa hämmästyttävän vapaa pääsy Disneyn arkistoihin ja lupa soveltaa sieltä löytämäänsä materiaalia Epic Mickeyn luomiseen.

Tuloksena on peli, jonka tarina ja maailma ovat jotain, mitä Disneyltä ei ole totuttu näkemään.

Ennen niin rakkaat satumaailmat ovat jääneet vaille huomiota ja ränsistyneet aivan täysin. Ruoste, rauniot ja romupinot ovat päivän sana. Kun pelaaja kohtaa vaikka Akun ja Hessun, kaksikko onkin yllättäen pari romuista ja resuista robottia, joista puuttuu osia ja joiden ihon alta paistaa usein läpi metalli.

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

Warren Spectorin tyylille uskollisesti mukana on myös moraalisia valintoja ja reilun 15 tunnin mittainen tarina haarautuu useasti tarjoillen pelaajalle erilaisia käänteitä ja ratkaisuja tämän päätöksistä riippuen. Okei, se lopullinen loppuhuipennus on aina pääosin samanlainen ja kerrotaan Fallout-tyylisenä koosteena, jossa käydään läpi, mitä pelaaja teki. Mutta silti, tämä on Disney-peli! Ei niissä nähdä koskaan mitään tämän kaltaistakaan!

Mikki merihädässä

Epic Mickey on peli, jota ei kannata tuomita vielä ensimmäisten tuntien perusteella, sillä siltä kestää sangen pitkään päästä kunnolla käyntiin. Ensimmäisten parin tunnin perusteella olisin itse sanonut, että kyseessä oli vaisu ja olemattomalla tarinalla varustettu peli, jonka tasohyppely oli kotoisin suoraan Nintendo 64:n synkiltä vuosilta.

Parin tunnin pelin jälkeen, kun maailma aukeaa ja peli muistuttaa vähemmän Kingdom Heartsia ja enemmän alkuperäistä ja huisin synkkää konseptitaidettaan, toteankin, että kyseessä on tunnelmallinen ja Disney-peliksi hämmästyttävän hyvällä tarinalla varustettu peli, jonka tasohyppely on kotoisin suoraan Nintendo 64:n synkiltä vuosilta.

Syväkurkut kertovat, että pelin työstäneeltä tiimiltä loppuivat aika ja resurssit hyvissä ajoin. Disney löi pöytään kovat deadlinet ja ilmoitti, että pelihän sitten tulee ulos tänä päivänä, halusitte tai ette. Ja niinpä suuri osa prosessista jouduttiin ulkoistamaan tai muuten vain hosumaan loppuun. Ja sen näkee.

Pelin maailma on kaunis ja kiehtova. Se yhdistelee Disneyn tarinoista tuttuja ja Disneylandista tuttuja paikkoja, mutta tarjoilee ne kaikki hieman vinksahtaneina ja ruosteisina versioina. Ikään kuin joku olisi antanut Tim Burtonille hyvän tyylitajun ja pyytänyt sitten häntä suunnittelemaan Disney-maailman.

Hitaiden alkutuntien jälkeen myös tarina pyörähtää kunnolla käyntiin. Eihän se mitään pelioscar-matskua ole, mutta tasohyppelylle – saati sitten Disney-sellaiselle – suorastaan dramaattisen toimivaa ja uskaltavaa materiaalia. Mikki joutuu vähän väliä tekemään kipeitä päätöksiä ja voin vain ihmetellä, miten käsis on saatu läpi Disney-lakimiesten miinakentän.

Mutta se tasohyppely, se tasohyppely… Epic Mickey on pohjimmiltaan kolmannen persoonan toimintapeli, jossa Mikki hyppelee pitkin Disney-maailman esteisiä kujia ja aukioita. Jippona on se, että Mikillä on taikapensseli, jolla voi ruiskuttaa joko maalia tai tinneriä. Maalin avulla voi vaikka maalata pelimaailmaan sieltä kumitettuja siltoja, rappusia ja seiniä. Näin voi paitsi luoda itselleen uusia reittejä, myös palauttaa maailmaa kohti sen entistä loistoa ja tienata hyvää karmaa.

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

Kolikon kääntöpuolella tinneri taas poistaa näitä samaisia, erikseen merkittyjä kohteita. Näin voi löytää kätkettyjä aarteita ja reittejä tai vaikka pudottaa vihollisen sillan läpi tinnerijärveen, jossa poloinen kokee kovan kohtalon. Idea on rajattu erikseen suunniteltuihin ja selvästi merkittyihin kohtiin pelimaailmaa, joten kyse ei ole niin dramaattisesta tempusta kuin ensilukemalta voisi kuvitella, mutta ihan hauska idea silti.

Maalipyssyllä on toki muitakin käyttökohteita: sen kanssa voi maalata vihollisia joko maalilla, jolloin niistä tulee Mikin kavereita, tai tinnerillä, jolloin niistä tulee kaunis muisto. Sekoitetaan taikinaan vielä normaalia kytkinten rämpyttelyä, kevyttä puzzlenratkontaa ja vähän väliä vastaan tulevia pienempiä ja suurempia pomoja ja tässähän on ihan pätevän tasohyppelyn ainekset. Ja sitä Mikki onkin – välillä.

Rajoitettua toimintaa

Kun tekniikka toimii, pelin parissa istuu mielellään. Kaunis maailma, hyvä tarina, mielenkiintoiset käänteet ja toimiva jippo ovat hyvän pelin aineksia, mutta valitettavasti tämä nimenomainen peli on saanut taakakseen pari suorastaan antiikkista ongelmaa.

Näistä selvästi suurin on pelin kamera, joka on suorastaan surkea. Se osoittaa vähän mihin sattuu, tarttuu kiinni maastoon eikä suostu menemään seinien läpi. Peliä ohjataan Wiimoten ja peukalo-ohjaimen yhdistelmällä ja periaatteessa mukana on nappi, joka keskittää kameran Mikin selän taakse. Periaatteessa. Mutta jos selän takana on jotain tai sattuu olemaan i-loppuinen viikonpäivä, kamera ei tee mitään tai jää törröttämään vammaiseen kulmaan.

Koita siinä sitten arpoa, missä se Mikin alapuolella suhaava tasanne menee parhaillaan. Hups, menikö metsään? Parhaassa tapauksessa yrität uudelleen, pahimmassa kuolit ja pääset ottamaan vähän suuremman etapin uusiksi. Nämä ongelmakohdat eivät muutenkaan ole mitään harvinaista herkkua, vaan tuntuu siltä, että kameran koodannut jantteri ei ollut ikinä edes nähnyt pelin sokkeloisia ja monitasoisia kenttiä, joista löytyy joka puolelta kameran kamppaavia kulmauksia.

Wiimote-ohjaus on muutenkin hieman ongelmallinen. Pelimaailmasta löytyy useampiakin näkymättömiä seiniä, jotka sotkevat pensselin tähtäimen täysin. Jos kulma on väärä, peli ei yksinkertaisesti tajua, että koitat ampua maalia metrin päässä olevaan aukkoon. Tai sitten maali lässähtää Mikin eteen kuin voimakenttään konsanaan.

Moiset ongelmat syövät vastaan osuessaan reippaasti peli-iloa ja saivat minut harkitsemaan useita kertoja koko roskan hyllyttämistä. Jos edessä ei olisi ollut arvostelunakki, peli olisikin varmasti jäänyt kesken ja jo varhaisessa vaiheessa.

Ja se olisi ollut harmi, sillä ongelmistaan huolimatta Epic Mickey on kiva pelikokemus. Toimiva tarina, runsaat kätketyt aarteet ja parhaimmillaan aivan huikea visuaalinen ilme ovat herkullista kamaa. Jos Disneyn pässinpäät olisivat antaneet tiimille enemmän aikaa pelin viimeistelyyn, ne raskaimmat ongelmatkin olisi ehkä saatu karsittua pelistä. Jos, jos, ehkä, ehkä. Tällaisenaan Epic Mickey on ongelmallinen peli, josta irtoaa kuitenkin hupia pitkäpinnaisille.

 

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

 

Lisää aiheesta

Epic Mickey – ensikosketuksessa Disneyn arkistoista ammentava seikkailu

Disneyn tuottama Epic Mickey -peli on herättänyt suurta huomiota monesta syystä. Ei vähiten siksi, että peli ammentaa kaksin käsin Disneyn suuresta historiallisesta arkistosta, rakentaen klassisista aineksista seikkailun, jonka päähenkilö on 30-luvun hauskin ja ilmeikkäin Mikki. Hartaasti odotettu peli osoittautui ensitestissämme juuri niin upeaksi kuin uskalsimme toivoa.

Vaikka Disneyn tuottama peli kertoo Mikki Hiirestä, ei Epic Mickey ole lastenpeli. Paikoitellen se on jopa hämmästyttävän synkkä ja ahdistava. Tummat värit, hirviöt ja ahdistava musiikki luovat ilmapiiriä, joka on täydellinen vastakohta Disneyn nykyaikaiselle kaikkien suuhun sopivalle pullamössölle. Tätä en osannut odottaa, en edes etukäteishuhuista ja kuulumista huolimatta.

Lue  myös

Dead Nation (PS3)

James Bond 007: Blood Stone (PC, PS3, Xbox 360)

Lord of the Rings: Aragorn’s Quest (PS2, PS3, Wii)

PAC-MAN Championship Edition DX (PS3, Xbox 360)

Tron: Evolution (PS3, Xbox 360)

Two Worlds II (PC, Xbox 360)

Your Shape: Fitness Evolved (Xbox 360)

 

Keskustelu

Peli on kyllä upea kokemus, tuli juuri pelattua läpi. Varsinkin näin henkilölle joka on pikkuisesta saakka katsellut Disneyn piirrettyjä niin tuosta sai paljon irti, nuorimmaiset eivät välttämättä saa. Tosin nuorimmaiset nyt eivät tiedä muutenkaan Disneystä tai sen piirretyistä mitään joten tuossa ei sinäänsä ole mitään yllättävää.

Kyllä se Epic Mickey on. Jos tarkkoja ollaan niin Disney on esittänyt määräyksen, jonka mukaan pelistä saa käyttää vain nimeä Disney Epic Mickey.

Pitää tarkistaa aivan asioikseen:

Onko pelin nimi Epic Mickey vaiko Micky Epic, kuten tuossa kansikuvassa näyttäisi lukevan? Hämmentää.

No on kyllä ihan vitusti panostettu. Kuva päivittyy niin hitaasti, että sen huomaa silmällä. Kuin fps olisi jotain 17 tienoilla, kuten tämmösissä ihmeellisisssä peleissä yleensäkki.
Sen lisäksi tuo äänimaailma. Mikin kauhunkiljaisut on huohotusta ja kun 3000 litraa mustetta hölskyää niin kuuluu ”lits läts”

Täh, tuohan on se peli jota hakattiin jo SNESillä marion ohessa. Ovat keksineet hehkulampun uudestaan, voi perkele.

Muropaketin uusimmat