Euro Truck Simulator (PC)

16.01.2009 18:45 | Jani Halme

Suurten ohjelmistotalojen hallitessa pelimarkkinoita joutuvat pienemmät erikoistumaan kapeammille aihealueille. Peleissä sangen vähän tutkittu aihe on ammattiautoilun simulointi, jonka kuninkuuden tšekkiläinen SCS Software onkin valloittanut suvereenisti itselleen.

Siinä missä firman aiemmat pelit ovat tarjonneet linja-autojen ja suurten jenkkirekkojen ajamista Pohjois-Amerikan kaupungeissa ja valtateillä, tarjoaa Euro Truck Simulator vaihteeksi rekka-autoilua hieman tutummissa ympäristöissä. Rahtia nimittäin liikutellaan tällä kertaa Keski-Euroopan autobaanoilla täkäläisellä kuljetuskalustolla.

Valittuaan uralleen aloituskaupungin suuntaa uusi kuljetusyrittäjä autokauppaan starttiraha kourassaan hankkimaan itselleen asianmukaisen työjuhdan. Valinnanvaraa löytyy runsaasti, joskin aloitteleva kuski joutuu lampsimaan liikkeen perälle asti löytääkseen budjettiaan vastaavan veturin. Autoja on mahdollista kustomoida omavalintaisella värillä sekä parantelemalla auton suorituskykyä viritysosilla. Kaikki tämä kuitenkin maksaa rahaa, jota saa – kuinkas muutenkaan – töitä tekemällä.

Kussakin kaupungissa on vähintään yksi rahtiterminaali jossa pelaaja voi käydä selailemassa tarjolla olevia kuljetustöitä. Vaarallisten ja tulenarkojen nesteiden kuljettamisesta irtoaa parhaiten liksaa, mutta ilman ADR-lupaa ei moista kuormaa vedellä. Luvan hankinta maksaa 40 000 euroa, joten vasta-alkajan on tyydyttävä vetämään ensin vähemmän vaativia kuormia, joista palkitaan muutamalla tuhatlappusella.

Alkuun on mahdollista sopia kuljetuksia vain valitun aloitusmaan naapurimaihin. Pääsy kauemmas rajataan lukitsemalla rajalle johtavat tiet. Lukot voi avata luomalla bisneskumppanuuden kyseiseen maahan, joka tapahtuu pulittamalla 30 000 euron maksun. Pelin alue rajoittuu toistaiseksi Iberian niemimaalta Puola-Itävalta-Italia -akseliin, mutta SCS Software on lupaillut päivitysten myötä saapuvan lisää ajettavaa tiestöä ja maita.

Nukun P-paikalla keskellä isoja metsiä

Kun kuorma ja reitti on selvä, ilmaantuu terminaalin pihalle perävaunu joka tulee kerätä kyytiin pakittamalla auton vetolevy sen alle. Kun kärry on kiinni, voikin virtuaalirahtari suunnata seuraavaksi autobaanalle ja kohti määränpäätään. Keskustojen liikenneruuhkiin ja kehäteille ei pelissä pääse sompailemaan, sillä Keski-Euroopan suurkaupungit on pelissä pelkistetty vain pieniksi teollisuusalueiksi. Ramppi moottoritielle löytyykin yleensä heti parin risteyksen jälkeen.

Moottoritiellä matkaa taitetaan kaasu pohjassa rajoittajaa vasten, samalla silmäillen tienviittoja ja navigaattoria. Henkilöautot suhahtelevat ohi molemmilta puolilta joten kolareiden välttämiseksi kannattaa pyrkiä pitämään rekka kutakuinkin omalla kaistallaan. GTA-tyylinen ajelu kostautuu nopeasti, sillä virkavallan kaikkinäkevä silmä laittaa merkille jokaisen liikennerikkomuksen ja sakottaa niistä seuraavasta tilipussista. Huolimattomalla ajelulla voikin onnistua kartuttamaan toista tuhatta euroa sakkoa ylinopeudesta, punaisia päin ajeluista sekä kolaroinneista.

Määränpäässä perävaunu peruutetaan terminaalin pihalla olevaan vilkkuvaan parkkiruutuun. Trailerin irrottamisen jälkeen tilille kilahtaa palkka, vähennettynä mahdollisilla rangaistuksilla. Mikäli auto kärsi vaurioita matkan aikana, voi ennen uuden kuljetuksen sopimista suorittaa autoon sen mahdollisesti tarvitsemat korjaukset ja päivitykset. Uuden työtehtävän voi halutessaan ottaa heti tai vaihtoehtoisesti etsiä muista terminaaleista tuottavampia töitä.

Ajojen välillä kannattaa tarkistaa myös kuljettajan ja polttoainemittarin tilanne. Unta ja dieseliä saa toki hankittua myös matkan varrella olevilta huoltoasemilta, mutta polttoaineen loppuessa tiepalvelu rokottaa avustaan. Väsyneenä ajaessaan kuljettaja haukottelee jatkuvasti ja nuokahtelee vähän väliä, himmentäen ruudun liki mustaksi. Kun huoltotarpeet on hoidettu, on kuski jälleen valmis uuteen työtehtävään ja matkaan kohti seuraavaa kaupunkia.

Olisi hauska mennä kotiin pitkästä aikaa

Grafiikallaan peli ei tarjoile merkittäviä visuaalisia elämyksiä. Kliinisen oloiset maisemat vierivät ohi matkan taittuessa sangen huomaamattomasti. Rekka-autot on toki mallinnettu niin sisältä kuin ulkoakin ihailtavalla huolellisuudella. Sääefektit ja vuorokaudenajat toteuttavat niinikään funktionsa ilman fanfaareja. Äänimaailma noudattelee pitkälti samoja linjoja, koostuen pääasiassa moottorin tasapaksusta murinasta. Eri ympäristöillä toki on oma ambienssinsa, mutta sitä ei juurikaan kuule kuin moottorin ollessa sammuksissa tai tyhjäkäynnillä.

Rekan ohjaaminen on melko tarkkaa puuhaa, sillä pienillä ohjausliikkeillä se ei tunnu reagoivan lainkaan. Hiukan lisää kääntämällä rekka keinahtaa yhtäkkiä ja syöksyy ohjattuun suuntaan. Moottoritiellä kaistaviivojen välissä pysyttely vaatiikin jatkuvaa hienosäätöä. Hiirellä voi ohjata kuljettajan katsetta, sivupeilien kautta voi vilkuilla takaa tulevaa liikennettä ja traileria. Peruuttaessa traileria ei onneksi tarvitse sihtailla peilien kautta, vaan kameran voi halutessaan siirtää auton yläpuolelle.

Vaikka kaupunkien välisiä tieosuuksia on puristettu murto-osaan todellisesta matkasta, on rekka-auton kuljettaminen moottoritiellä kaupungista toiseen melko puuduttavaa ja pitkäveteistä hommaa. Toki tämä vastaa melko pitkälti todellisuutta, mutta pelinä se tarjoaa kovin vähän mielenkiintoista tekemistä muille kuin todellisille rekka-autoilun ystäville. Siinä missä lentosimulaattorit päästävät pelaajan eksoottiseen ympäristöön, jota kovin harva pääsee kokemaan, tuntuu simuloitu rekka-autoilu niin kovin arkiselta. Vaihtelun puuttuessa pelaaminen supistuu nopeasti melko mekaanisen tuntuiseen sykliin ja alkaa tuntumaan juuri siltä mitä se pyrkii simuloimaan – työnteolta.

 

Tekijä: SCS Software
Julkaisija:
Saatavilla: PC
Testattu: PC Windows Vista, Core 2 Duo E6420, 2 Gt muistia, GeForce 8600GTS
Laitevaatimukset: Windows XP, 2,4 GHz Pentium 4, 512 Mt RAM, DX9 -yhteensopiva näytönohjain ja äänikortti
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.eurotrucksimulator.com
Jani Halme

 

Lue myös

A Vampyre Story (PC)

Disaster: Day of Crisis (Wii)

Harvest Moon: Island of Happiness (DS)

Legendary (PC)

Spider-Man: Web of Shadows (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Spore Ihkut ja Iljetykset -osasetti (PC, Mac)

Star Ocean: First Departure (PSP)

Steel Fury – Kharkov 1942 (PC)