Uusimmat

Eve Valkyrie on virtuaalitodellisuuden sisäänheittopeli (PC, PS VR)

31.10.2016 16:38 Juho Anttila

Eve ValkyrieTekijä: CCP Games
Julkaisija: CCP Games
Testattu: PlayStation 4 / PlayStation VR
Saatavilla: PC, PlayStation 4 / PlayStation VR
Pelaajia: 1, 2-16 (internetissä)
Muuta: Vaatii PlayStation VR -virtuaalitodellisuuslasit PlayStation 4 -konsolilla tai Oculus Rift -virtuaalitodellisuuslasit PC:llä
Pelin kotisivu: https://www.evevalkyrie.com
Arvostelija: Juho Anttila

evevalkyrie_arv_035

 

Päästäpä oikeasti ketterän avaruushävittäjän ohjaimiin mittelemään taitoaan lukemattomia vihollisia vastaan asteroidipilven keskellä. Luulenpa, että aika moni Tähtien Sota -elokuvien parissa kasvanut on haaveillut moisesta. Nyt se on mahdollista.

CCP Gamesin Eve-morpin spin-off, Eve: Valkyrie, mahdollistaa juuri tämän. Voi pojat, että siinä on muuten tunnelma korkealla, kun istahdat hävittäjän ohjaamoon ja sinut laukaistaan keskelle kuumaa avaruustaistelua. Eve: Valkyrie on se peli, jonka avulla melkein mieluiten esittelee virtuaalitodellisuuden hienoutta aiheeseen aiemmin vihkiytymättömille.

Eve: Valkyrie on ennen kaikkea moninpeli. Yksin pelaavalle on tarjolla lähinnä surkean lyhyt muutaman tehtävän mittainen kampanja, harjoittelutehtäviä ja kovin nopeasti tylsäksi käyvää salaisuuksien etsimistä moninpelistä tutuilla kartoilla. Juonentapainen kertoo jotain kuolleiden pilottien muistoista kasatuista tekoälylentäjistä, mutta kyse on todellisuudessa vain tekosyystä varsinaiselle toiminnalle.

Eve Valkyrie

Huimaa pyöritystä

Eve: Valkyrie keskittyy olennaisuuksiin. Kahdeksan alusta ottaa mittaa toisistaan kolmessa eri pelimuodossa. Joukkuepohjainen kuolonottelu ei esittelyä kaipaa, control esittelee puolestaan suhteellisen perinteistä kontrollipisteiden valtaamista. Pisteet otetaan haltuun jättämällä oma lennokki viereen ja vihollisen valtauksen voi luonnollisesti estää räiskimällä valtaajat rikki.

 Pelimuodoista mielenkiintoisin, carrier assault, tähtää vihollisen emoaluksen tuhoamiseen. Aluksen ympärillä oleva suojakenttä on ensin saatava kytkettyä pois päältä ottamalla haltuun kaksi kontrollipistettä. Tämän jälkeen alusta pääsee vahingoittamaan rajoitetun ajan, kunnes suojat palaavat ja homma on aloitettava alusta. Kun emoalus on saatu räimittyä tarpeeksi huonoon kuntoon, avautuu pääsy sen ytimeen. Viimeinen dramaattinen hyökkäys aluksen ytimeen tuo mieleen Tähtien Sodan finaalin, hyvällä tavalla.

 Eve Valkyrie

Avaruushävittäjän kontrollit on hiottu viimeisen päälle kokemuksen nautinnollisuus mielessä. Massan hitaus ja fysiikan lait ovat läsnä, mutta toteutus on kaukana realistisempaa menoa tavoittelevista avaruuslentelyistä. Kolme erilaista alustyyppiä tuntuvat merkittävästi erilaisilta.

 Hävittäjä on joka paikan perushöylä, ketterä ja helposti lähestyttävä pörriäinen. Heavy puolestaan kääntyy, kuten nimestäkin voi jo päätellä, suhteellisen kömpelösti. Toisaalta käytettävissä on hävittäjää tukevampi asearsenaali. Erityismaininta on annettava tykistä, jolla tähdätään katsomalla haluttuun suuntaan. Tämä jos mikä on hienoa virtuaalitodellisuuden hyödyntämistä. Support on puolestaan erikoistunut alusluokka, jonka tehtävänä on parantaa kavereita ja muun muassa sabotoida vihollisalusten kilpiä.

 Oli alla sitten mikä tahansa alustyyppi, vauhti on joka tapauksessa melkoinen. Eve: Valkyrien kentät ovat täynnä asteroideja, tuhoutuneita isoja avaruusaluksia ja muuta romua. Joka puolella tapahtuu ja siellä olemisen tunne on käsin kosketeltava. PlayStation VR:n resoluution lievä suttuisuus ei häiritse, koska aikaa pysähtymiselle ja pikselin kulmien kyttäämiselle ei yksinkertaisesti ole.

 Eve Valkyrie

Ohkaista, mutta viihdyttävää

Eve: Valkyrien teknologialla saisi myytyä syvällisen avaruusseikkailun. PC-puolella moinen on jo tarjolla Elite Dangerousin muodossa. CCP Games tyytyy pikaruokakokemukseen, josta löytyy syvyyttä tuskin lasten kahluualtaan vertaa.

Toki aluksia saa kehittää sekä visuaalisesti että ominaisuuksiltaan, ja tallin voi täyttää myös erilaisilla versioilla samoista alusluokista. Prosessi on pitkä ja hidas, mikä on monelle verkon puolella ollut myös vaikea asia hyväksyä. Tehokkaaksi oppiminen vaatii harjoitusta ja ohkaisenkin sisällön pariin saa upotettua lopulta riittävän määrän tunteja. Rahojen ei siis aivan rehellisesti voi sanoa valuneen hukkaan.

Parhaiten Eve: Valkyrie toimii virtuaalitodellisuuden esittelypelinä ja satunnaisena pikaviihteenä. Samojen kenttien tamppaaminen käy herkästi kyllästyttämään, joten tauot ovat paikallaan. Pelin pariin on kuitenkin helppo palata uudestaan ja uudestaan, jos sisäkorva vain kestää kieputuksen.

Eve Valkyrie

PlayStation VR:n julkaisupelivalikoimasta Eve: Valkyrie tulee poimittua lähes pakko-ostokseksi visuaalisen näyttävyyden ja silkan lentelyn ilon vuoksi. Tämä on se sisäänheittopeli, jonka lähes jokaisen tulee kokea. Demolevyn tarjoama vilahdus tulevasta kertoo jo melko hyvin sen, mistä on kyse. Epäilen, että virtuaalitodellisuuspelivalikoiman laajentuessa Eve: Valkyrie saattaa unohtua hyllyyn, mutta sitä odotellessa painan itsekin lasit päähän ja otan taas pari kierrosta intensiivistä avaruussotaa.

 

 

Lisää aiheesta

PlayStation VR -pelit ennakkotestissä osa II – pelejä tosipelaajille

PlayStation VR -pelit ennakkotestissä osa I – uskomattomin avaruussotaelämys ikinä

Juho Anttila

Muropaketin uusimmat