Uusimmat

F.E.A.R. Files (360)

08.01.2008 09:39 Antti Mutta

Pelijulkaisijat ovat yleensä tarkkoja menestyspeliensä jatkosta. Markkinoille ei päästetä ihan mitä tahansa rekisteröidyn nimen alla. Pahemmanlaatuisia poikkeuksiakin on.

Pelottelua ja toimintaa kuulun kauhuohjaaja John Carpenterin avustuksella yhdistelleen F.E.A.R.:n lisäosakooste on malliesimerkki tästä. F.E.A.R. Files tekee hallaa koko brändille.

Paketin takatekstien perusteella vastinetta rahalle saa kuin konsanaan Orange Boxin ostaessaan. Uusilla juonenkäänteillä höystetyt kaksi lisäosaa, uusia aseita ja vihollisia, moninpeli ja nopean toiminnan miehille Instant Action -paukuttelutila.

Mestarin varjossa

Valven mestariteoksella ja F.E.A.R.:lla on muutakin yhteistä: murrettuja maan sävyjä toistavat ympäristöt, tehtaista ja tyhjistä kerrostaloista koostuva kenttäsuunnittelu. Kuollut ja klaustrofobinen näyttämö sopii molempien pelien ahdistavaan tunnelmaan. Filesissä näyttämö on valitettavasti ainoastaan kuollut.

Hengettömyys vaivaa paketin molempia lisäosia, Extraction Pointia ja Perseus Mandatea. Kummassakin osassa ohjataan F.E.A.R.-erikoisjoukkojen jäsentä. Extraction Pointissa jatketaan siitä, mihin alkuperäinen peli jäi. Pelihahmon on pelastauduttava psyykkisen suurhyökkäyksen kohteeksi joutuneesta salaisesta tutkimuskeskuksesta. Perseus Mandatessa osallistutaan toisen F.E.A.R.-yksikön hyökkäykseen samaiseen tutkimuskeskukseen. Ajallisesti tämä sijoittuu samaan aikaan kuin alkuperäinen pelikin.

Ja tämän verran tarinaa sitten lähes onkin tarjolla. Juonta on vain nimeksi ja sekin väkisin kirjoitettua. Kun tarina ei motivoi eikä pelihahmoja esitellä kummaltakaan puolelta, on juokseminen putkimaisilla kentillä turhan tuntuista tetsaamista.

Pöö!

F.E.A.R. kumarsi itään pelottelussaan. Filesissa aasialaisista kauhuelokuvista muistuttavat vain säikyttelykeinot. Äkkinäisillä äänillä tai kuvilla saa kenet tahansa hypähtämään, todellista taitoa vaatii häiritsevän tunnelman luominen. Tummahiuksisen Alma-aavelapsen paranormaali kiukuttelu on ponnetonta, kun käsikirjoituksessa ei taustoiteta tapahtumia.

Mikä sitten loppujen lopuksi toimii? Ammuskelu, räiskiminen ja tulittaminen. Siksi kannattaakin suunnata alkuvalikosta suoraan Instant Action -tilaan. Vastustajia saa näin teurastaa turhilta säikytyksiltä rauhassa. Aikaakin voi ottaa kuin urheilusuorituksessa. Moninpeli saattaisi toimia yhtä hyvin, mutta pelaajakavereita ei Livestä tunnu löytyvän edes yhtä.

Olisi väärin suositella F.E.A.R. Filesia edes toiminnan nälän sammuttamiseen. Kaupoissa on riveittäin halpapelejä ja jopa halpatuotantopelejä, joissa fps-taistot sujuvat vähintään yhtä hyvin tai paljon paremmin. Vaikka paketin hinta on hieman halvempi, kannattaa suunnata suoraan katseensa johonkin toiseen fps-peliin, vaikka olisi henkeen ja vereen F.E.A.R.-friikki.

 

Tekijä: TimeGate Studios / Day One Studios
Julkaisija: Sierra
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 1-16
Pelin kotisivut: http://www.whatisfear.com

 

Lue lisää eDomesta

F.E.A.R. (PC)

F.E.A.R (PS3)

Yllätyksiä Windows Vistan peliäänitoistossa?

Assassin’s Creed (PS3, 360)

Blacksite: Area 51 (PC, PS3, 360)

Call of Duty 4 (PC, PS3, 360) 5.12.2007

Halo 3 -moninpeliarvostelu (360)

Stranglehold (PS3, 360)

Halo 3 (360)

Pelaajille tarkoitettu verkkokortti Killer NIC Muron testissä

ATI Radeon 1950 CrossFire referenssitestitulokset

GeForce 7900 GT -ylikellotusta