UUSIMMAT

F1 2012 (PC, PS3, Xbox 360)

01.11.2012 18:00 | Jani Halme

Tekijä: Codemasters Birmingham
Julkaisija: Codemasters
Testattu: Xbox 360, Microsoft Wireless Racing Wheel
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2-16 (lähiverkossa ja internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.formula1-game.com
Arvostelija: Jani Halme

Codemastersin viimevuotinen Formula 1 -peli oli melko pieni hyppäys eteenpäin F1 2010:stä, joten jäin mielenkiinnolla odottamaan josko vuodelle 2012 olisi luvassa merkittävämpiä uudistuksia. Pelin käynnistymisen jälkeen ei asiaa tarvitse kauaa ihmetellä, sillä jo heti alkuintron jälkeen pelaaja löytää itsensä aivan toisenlaisista asetelmista…

Tallisopimusta ei nimittäin lyödä automaattisesti käteen, vaan pelaaja saa ensitöikseen todistaa kyvykkyytensä F1-talleille esittämällä hyväksyttäviä suorituksia eritasoisissa kokeissa. Tie vie siis lehdistötilaisuuden sijaan Abu Dhabiin Yas Marinan radalle, jossa tallit järjestävät nuorten kuljettajien testiviikonlopun rekrytoidakseen uusia lupauksia.

Kovasti Gran Turismon lisenssikokeita muistuttava osuus on varmasti uusille kuskeille hyvä rautaisannos ajotekniikkaa, mutta kahden aiemman pelin veteraaneille hieman harmittava este ennen varsinaiseen asiaan pääsemistä. Onneksi kokeiden läpäisy onnistuu nopeasti ja tulipa videopätkistä esiin muun muassa hieman vihjailua pelin uudesta aeromallista.

Kun sopimus on kourassa, päästetään pelaaja valloilleen pelin valikoihin, joista löytyvät tuttujen pelimoodien lisäksi uusiakin tuttavuuksia. Aiemmista peleistä poiketen valikot eivät ole enää virtuaalisella varikolla leijailevia tekstejä, vaan pelkistetympiä menupalkkeja. Tämä on tervetullut muutos, sillä uusien pelimoodien myötä valintojen määrä on kasvanut merkittävästi. Silti tosin esimerkiksi Ant Davidsonin hyvät esittelyvideot radoista ovat harmillisen piilossa, enkä itse olisi niitä edes huomannut, ellen olisi saanut niistä toisaalta vihjettä.

Mestarien muuri

Ensimmäinen uusista pelimoodeista on champions mode, jossa pelaaja kesken kisan omaksuu – kuin Sam Beckett konsanaan – yhden kuljettajan roolin tehtävänään päihittää määrätty maailmanmestari. Ensimmäisessä haasteessa pelaaja ohjastaa Romain Grosjeanin vastikään uudet renkaat allensa saanutta autoa, tehtävänään nousta keskikastista pisteille ja ohi tallitoveri Kimi Räikkösen. Kukin kuudesta maailmanmestareista tarjoaa oman haasteensa, viimeisen ollessa koko joukkion peittoaminen uudella Austinin GP-radalla.

Toinen uusi moodi, career challenge, on kymmeneen lyhyeen kilpailuun typistetty versio yhdestä kaudesta. Aika-ajot on niinikään supistettu yhteen ainoaan lentävään kierrokseen, joten kauden läpäisy alusta loppuun onnistuu suhteellisen nopeasti. Paremman tallipaikan voi yrittää lunastaa valitsemalla kilpakumppanin, jonka toivoo voittavansa. Paikka on pelaajan, mikäli haaste läpäistään voitollisesti.

Uusien pelimoodien ollessa selvästi satunnaisemmille pelaajille suunnattuja, omistautuneemmille kuskeille löytyy edelleen perinteinen uramoodi. Sanaa ”perinteinen” voinee käyttää kirjaimellisesti, sillä pelimoodi on hyvin pitkälti pysynyt ennallaan. Pelaaja aloittaa taas vanhaan tapaan peräpään talleista ja yrittää usean kauden aikana taistella tiensä paremmille tallipaikoille ja sitä kautta maailmanmestaruuteen. Omaa edistymistä kauden aikana voi MM-pistetilaston lisäksi seurata lähinnä oman virtuaalisen sähköpostilaatikon ja lehtileikkeiden avulla.

Toki kilpakausien ajaminen oli viihdyttävää jo aiemmissa peleissä, eikä F1 2012 jää yhtään sen huonommaksi, mutta jotakin uutta olisi ollut mukava saada. Kovasti kaipaamaani telemetriadataa olisi esimerkiksi voinut vihdoin kerätä ajokierroksista, koska edelleenkään pitkästä harjoittelusessiosta ei jää käteen mitään muuta kuin nopeimmat sektori- ja kierrosajat. Pienenä lisäharmituksena autenttista kokemusta kaipaaville harjoitukset kilpaviikonlopun aikana on karsittu kolmesta yhteen.

Marmorikuulia asfaltilla

Olennaisin osa autopeliä on tietenkin varsinainen ajaminen, ja sitä on jälleen viilailtu entistä ehommaksi. Pienillä parannuksilla pilviin, valoihin ja varjoihin peliin on saatu aiempaa luonnollisempi ilme. Sateella ajaminen on edelleen henkeäsalpaava kokemus niin visuaalisesti kuin tunnelmaltaankin. Dynaaminen sää on nyt myös paikallisempaa, joten sadepilvet voivat hiipiä vähitellen radan ylle siten, että aluksi vain osa radan pinnasta on märkä.

Aiempien pelien äänet saivat kritiikkiä osakseen, joten täksi vuodeksi iso osa pelin ääniefekteistä on vedetty kokonaan uusiksi. Tehty työ kannatti, sillä uusi äänimaailma on vaikuttavan elävän tuntuinen. Pienet yksityiskohdat kuten ajoviiman kohina sivupeileissä ja visiirissä, renkaiden rapina ja vingahtelu radan pinnalla sekä kilpakumppanien autojen ujellus luovat hienosti tunnelmaa F1-auton ohjaamossa istumisesta, vaikkakin takapuolen alta löytyy vain sohva. Oman auton moottori ei enää kärsi omituisesta äänenmurroksesta, vaan ärisee kiukkuisesti koko kierrosalueella. KERSin ollessa toiminnassa moottorin ääni muuttuu selkeästi, joten akkuvarauksen loppumisen voi havaita korvakuulolta.

Uudistukset eivät toki ole jääneet pelkästään audiovisuaaliseen puoleen, sillä myös fysiikkamoottoria on kehitetty eteenpäin. Auton alustaa simuloi uusi malli, joka renkaiden pitoa laskiessaan antaa aiempaa enemmän painoa auton aerodynamiikalle. Etu- ja takasiipien tuottama downforce eri nopeuksilla on merkittävässä asemassa ajotuntuman luonnissa. Esimerkiksi suuresta nopeudesta jarrutettaessa renkaat eivät lukkiudu vaikka polkimen runnoo lattiaan asti, mutta auton hidastuessa poljinta pitää nostaa vähitellen välttääkseen tuhoamasta renkaita savuksi.

Etusiiven tuottaman aerodynaamisen pidon puuttuminen hitaissa mutkissa taas aiheuttaa merkittävää aliohjaamista, vaikka kovassa vauhdissa voi tehdä yllättävinkin teräviä ohjausliikkeitä. Uusi ajomalli tuntuu ainakin omissa käsissäni selkeästi kahta aiempaa loogisemmalta, joskin myös haastavammalta.

F1 2012 ei lankea vuosittaisten urheilupelien pikkupäivitysten sudenkuoppaan, vaan tuo yhdellä kertaa pöytään reilun määrän uudistuksia. Ydinpelaamisesta on saatu entistä elävämmän tuntuinen, ja peli sekä näyttää että kuulostaa upealta. Hieman ristiriitaisia tunteita tosin herättää uramoodin retuperälle jääminen sen jouduttua maksumieheksi uusille pelimoodeille. Kaiken kaikkiaan vaaka nousee kuitenkin komeasti plussalle, sillä F1 2012 on entistä ehompi ja immersiivisempi pelikokemus.

 

Lisää aiheesta

F1 2011 (PC, PS3, Xbox 360)

F1 2010 (PC, PS3, Xbox 360) 

Lue myös

Assassin’s Creed III (PC, PS3, Xbox 360)

Bad Piggies (Android, iOS, Mac, PC)

Hotline Miami (Mac, PC)

Medal of Honor: Warfighter (PC, PS3, Xbox 360)

Ridge Racer Unbounded (PC, PS3, Xbox 360)

Scania Truck Driving Simulator: The Game (PC)

Test Drive: Ferrari Racing Legends (PC, PS3, Xbox 360)