F1 Race Stars (PC, PS3, Xbox 360)

25.03.2013 17:00 | Janne Mikola

Tekijä: Codemasters Birmingham
Julkaisija: Codemasters
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Tulossa: Wii U
Laitevaatimukset: Windows Vista tai uudempi, Intel Core 2 Duo 2,4 GHz tai parempi, 2 Gt muistia, GeForce 8600 tai parempi, 5 Gt kiintolevytilaa
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla koneella), 2-12 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.f1racestars.com
Arvostelija: Janne Mikola

F1 Race Stars on Formula 1 -peli, jolla ei ole mitään muuta tekemistä Formula 1:n kanssa kuin nimet ja karikatyyriset kuljettajien pärstät. Kyseessä on F1-maailmasta väännetty parodia, jonka tarkoitus on pureutua videopelaamisen alkuperäiseen ytimeen ja tarjota pelaajalle helposti lähestyttävää sekä nopeaa hauskanpitoa vailla sen kummempaa älynystyröiden häirintää.

Ainakin siis tarkoitus olisi. Kyynikko voisi sanoa, ettei sen selvempää pelialustan iltahämärän merkkiä ole, kuin parodia- ja vitsipelien ilmestyminen markkinoille. Mutta saako F1 Race Starsista irti mitään?

Pelimekaanisesti F1 Race Stars ei tarjoile mitään, mistä jäisi jälkisukupolville kerrottavaa. Oli kyse sitten konsoleista tai ihmisistä. Resepti on aikalailla suoraan Super Nintendon 90-luvun aikaisesta Super Mario Kartista, höystettynä parilla twistillä pari vuotta myöhemmin ilmestyneestä PC:n Wacky Wheelsistä. Vauhdikasta mutta superhelppoa ajelua pitkin satumaisia ja värikkäitä ratoja mittasuhteiltaan vääristyneissä karting-autoissa istuen. Muutamalla radalla vastaan voi tulla TrackMania-sarjasta tuttu silmukka tai tajunnanräjäyttävä kouru.

Välillä ammuskellaan sopivan vaarattoman ja väkivallattoman oloisilla aseilla edessä hurjastelevia kilpakumppaneita ja keräillään erilaisia radalta löytyviä power uppeja. Joista kaikki on jo nähty joskus. Yksi antaa lisää vauhtia, toinen tekee sinusta vahingoittuman ja kolmas hidastaa kilpakumppaneita. Omaperäistä, todellakin.

Hajuton, mauton, iloton

Totta kai idea on pohjimmiltaan ihan toimiva. Johan sen todistavat kaikki mainitut pelit ja pelisarjat Mario Kartista Trackmaniaan. Ongelma F1 Race Starsissa on siinä, ettei mikään tunnu oikein miltään. Vaikka se koittaa olla iloinen ja hassun hauska, jää hulluttelun taso suurin piirtein samalle tasolle, kuin jossain PlayStation 3:n Buzz -tietovisapelisarjassa.

Kyllä, pelin hahmoilla eli Räikkösellä ja kumppaneilla on muutama hienosti animoitu ele, jotka ensimmäisellä kertaa tuntuvat jopa vähän ilostuttavilta. Siinähän se Räikkönen tosiaan omalla tyylillään elehtii palkintopallilla!

Kylmä totuus paljastuu kuitenkin alle viiden kisan sisään. Pelin hahmoilla ei ole mitään persoonallisuutta. Jokainen hahmo kierrättää samoja tuuletuksia, ja joka ikisen kisan alussa nähdään tismalleen sama animaatio, jossa kilpakumppanit toisiaan kunnioittavasti mutta pilke silmäkulmassa näyttävät toisilleen peukkua ja kannustavat reiluun kisaan, vetäen samalla opettavaisesti kypäriä päähänsä .

Kolmannella kertaa kyseinen animaatio vaan on jo hivenen tylsä.

Kolmannellakymmenellä kertaa toivoisi, että pelin asetuksista löytyisi kohta, josta sen saisi pois.

Pelaisinko tätä vai jotain muuta mieluummin?

Kun ”hauskasti” tehty peli on iloton, jäljellä voi silti teoriassa olla pelattava peli, joka tarjoaa optimoitua oppimiskäyrää, haasteita, onnistumisen tunteita ja muita elämyksiä. Tässä kohtaa kuitenkin reilummat vertauskohdat Mario Kartin sijaan ovat kaikki markkinoiden arcadekaahailut laidasta laitaan.

Ja onhan se hyvin nopeasti ihan ilmiselvää, ettei F1 Race Starsilla ole mitään millä kilpailla niitä vastaan. Periaatteessa pelattavuus on kelvollista. Ajolinjalla on vähän väliä, jarru on asia jota oikeasti kannattaa käyttää ja vaihtoehtoiset reitit sekä varikkokäynnit lisäävät peliin siihen hyvin sopivaa monitasoisuutta.

Jos puhuisimme autosimulaattorista, voisi olla teoriassa mahdollista, että kelvollinen ajomalli riittäisi, jotta pelillä voisi olla mitään merkitystä. Mutta emme puhu simulaattorista. Kaikin puolin tylsä, ennen koettu ja tavoitteissaan epäonnistuva FPS-seikkailukaan ei ole kovin häävi, vaikka siinä pystyisikin kävelemään ja katselemaan ympärilleen.

Puhtaaseen arcadekaahailun himoon markkinoilla on niin paljon parempaakin.

Uskoiko tähän kukaan?

Yksi erikoinen asia on myös pelin julkaisuajankohta. Peli julkaistiin kesken oikean maailman Formula 1:n talvitestejä, uuden kauden kynnyksellä. Kuitenkin kaikki pelin sisältö radoista kuljettajiin on edellisen kauden materiaalia. Vaikka Räikkösen yllätysvoittoon päättynyt Australian GP:n voitto herättäisikin sisälläsi formulamestarin, on turha kuvitella pääsevänsä näkemään pelin radoilla vaikkapa nastolalaisnuorukaista Valtteri Bottasta.

Parodia on vaikea juttu. Jos otetaan kappaleen ajaksi vähän etäisyyttä videopelimaailmaan; milloin edellisen kerran Hollywood on onnistunut tekemään aidosti hyvän parodiaelokuvan? Kaipa niillä Scary Movieilla rahaa tahkotaan, mutta ei sellaisen julistetta kyllä oman olohuoneen seinälle ottaisi. NBC-televisiojätti sen sijaan on onnistunut lyömään kuokan suoraan kultasuoneen omalla Community-nimisellä huippuälykkäällä parodiasarjallaan. Mutta arvatkaapa kaksi kertaa pärjääkö se katsojaluvuissa, tai onko se jatkuvan lopettamisuhan alla?

Ilmeisesti me suomalaiset olemme hyviä sekä Formula 1:ssä että parodiassa. Onhan meillä Kimi Räikkönen ja Star Wreck. Pitäisikös Codemastersia heittämään pallonsa seuraavalla kertaa tänne kylmään pohjolaan? Eikös meilläkin joku autopelejä tehtaileva pelitalo ole?

Ihan eri asia tietysti se on, mitä Bugbearin konttorilla oltaisiin edes mieltä koko ideasta: hassuttelupeli Formula 1:stä. Ehkä F1 Race Stars toimii nimenomaan esimerkkinä päättäjille jatkossa siitä, että huonoja ideoita on olemassa.

 

Lisää aiheesta

Crash Time 5: Undercover (PC, PS3, Xbox 360)

Forza Horizon Rally Expansion Pack DLC (Xbox 360)

Need for Speed Most Wanted (PC, PS3, Xbox 360)

Trials Evolution Gold Edition -ennakko (PC)

Lue myös

God of War: Ascension (PS3)

Omerta: City of Gangsters (PC, Xbox 360)

Sly Cooper: Thieves in Time (PS3, PS Vita)

Starcraft 2: Heart of the Swarm (Mac, PC)