Uusimmat

Fables: The Wolf Among Us Episode 5: Cry Wolf (PC, Mac, PS3, Xbox 360)

20.07.2014 18:00 Miikka Lehtonen

Tekijä: Telltale Games
Julkaisija: Telltale Games
Testattu: Windows 8.1, Intel Core i5-4670K, 16 Gt keskusmuistia, Radeon R9 280x
Saatavilla: Mac, PC, PlayStation 3, Xbox 360
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, Pentium 4, 3 Gt muistia, 2 Gt levytilaa
Pelaajia:  1
Pelin kotisivu:Fables
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Telltale Gamesin The Wolf Among Us oli viime vuoden iloisimpia yllätyksiä. Sarjakuviin sen suuremmin tutustumattomana en osannut odottaa peliltä ennakkoon paljon mitään. Jo ensimmäinen episodi kuitenkin teki vaikutuksen: kiinnostava aihe, hyvää kirjoitusta, paljon mielenkiintoisia valintoja.

Kuten jo tuolloin totesin, potentiaalia oli Telltalen parhaaksi pelisarjaksi saakka. Mutta vain, jos sarjan loput osat pitäisivät riman korkealla. Matkalla se on pariin kertaan hieman heilunut, mutta nyt on viimeisen tilinteon aika. Miten The Wolf Among Us päättyy?

Susi ulvoo

Viime vuoden lokakuussa käyntiin pyörähtänyt sarja esitteli pelaajille sheriffi Bigby Wolfin, jonka tehtävänä on valvoa lakia ja järjestystä Fabletownissa, satuhahmojen salaisessa kotipaikassa 80-luvun New Yorkissa. Ongelmat ovat joskus hieman korkealentoisia, saduista kun on kyse. Tällä kertaa liikuttiin kuitenkin aika maanläheisissä tunnelmissa: joku murhaa paikallisia asukkaita brutaalilla tavalla ja vain Bigby pystyisi – ehkä – selvittämään rikosaallon syyt ja syylliset.

Matkalla ratkottiin toki paljon sivujuttuja, mutta fokus oli alusta loppuun saakka tiukka: selvitä, kuka on murhannut Fabletownin väkeä ja toimita syylliset oikeuden eteen. Tämä oli pelisarjalle selvä vahvuus, sillä vaikka episodien sisällä toki nähtiinkin paljon pientä sivuttaisliikettä, tarina kulki koko ajan selvästi pisteestä A pisteeseen B.

Sarjakuvien tavoin The Wolf Among Us hyödynsi tilaisuutta ja kyseli episodiensa aikana kiinnostavia kysymyksiä. Fabletownissa kaikki ei ole aivan satumaisen kivaa, vaan kotimaistaan suuren vainon aikaan ilman omaisuuttaan paenneet satuhahmot ovat joutuneet tekemään ikäviäkin asioita selvitäkseen. Yhteiskuntakin on selvästi monitasoinen. Yksi laki niille, joilla on keinoja, toinen laki niille, joilla ei ole paljon mitään.

Oli piristävää päästä tökkimään tällaista muurahaiskekoa Bigby Wolfin roolissa. Valtakoneiston työkaluna pidetty ja pahamaineinen sheriffi oli monen silmissä jo ennakkoon sortaja. Tässä kohdin pelaaja toki haluaisi taistella ennakkoluuloja vastaan, mutta minkäs teet, kun joskus sille stereotyypin mukaiselle käytökselle on niin hyvät syyt? Tai kun se joskus vain tuntuu niin hyvältä?

Kakkosepisodin pienestä kompuroinnista – ja sekin lähinnä lyhyestä kestosta johtuen – The Wolf Among Us piti siis tasonsa korkealla alusta loppuun saakka, mutta puhutaanpa hieman vitosepisodista spesifisesti.

Loppu käsillä

Kun viimeksi näimme Bigbyn, tämä käveli Crooked Manin luolaan kohtaamaan koko kauden ajan varjoissa häilyneen pahiksen silmästä silmään. Yllätys oli melkoinen, kun oven takana odottikin rauhallinen, siisti ja hillitysti puhuva miekkonen.

Tällä teemalla jatketaan myös vitosepisodissa, joka keskittyy loppuratkaisun ympärille. Crooked Manin rikosimperiumin palasten hajoittaminen, syyllisten kiinniotto ja näiden rankaiseminen ovat jakson teemoja. Merkittävä osa kestosta kuluu lopullisen tuomion määrittävässä oikeudenkäynnissä – jos nyt sinne asti haluaa mennä. Muitakin, hieman lopullisempia ratkaisumalleja nimittäin on tarjolla.

Itse pidin suuresti siitä, miten pelaajan aiempien episodien aikana tekemät valinnat vaikuttivat melkoisesti oikeudenkäynnin kulkuun. Crooked Man on hyvä puhuja ja osaa kyseenalaistaa pelaajan tekemät valinnat, jos niissä kyseenalaistamista on.

Pidin viimeisestä episodista kovasti. Loppua kaipaavat jutut saivat loppunsa, mutta tarpeeksi jätettiin myös avoimeksi, jotta touhu ei tuntunut liikaa saarnaamiselta tai alleviivaukselta. Oikeusjutun käänteet olivat ehkä ennalta-arvattavia, ja muutamassakin kohtauksessa kaikki dialogivaihtoehdot tuntuivat kehnoilta, mutta minkäs teet. Kauneusvirheitähän nämä ovat. Taso pysyi siis korkeana loppuun saakka, joten onko tässä Telltalen paras pelisarja ikinä? Paha sanoa. Kova ainakin, mutta itse taidan silti ehkä lopulta pitää The Walking Deadista pikkuisen enemmän.

Mutta hei, jos The Walking Deadin rinnalle voidaan nostaa seikkailupelisarja ja todeta, että niiden väliset erot ovat pikkuisia, aika paljonkin on tehty todella oikein. Ehdottomasti pelaamisen ja suosituspeukun arvoista kamaa koko kausi!

 

Lisää aiheesta

Fables: The Wolf Among Us Episode 1: Faith (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Fables: The Wolf Among Us Episode 2: Smoke and Mirrors (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Fables: The Wolf Among Us Episode 3: A Crooked Path (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Fables: The Wolf Among Us Episode 4: In Sheep’s Clothing (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

 

Miikka Lehtonen

Muropaketin uusimmat