UUSIMMAT

Fallout: New Vegas Lonesome Road DLC (PC, PS3, Xbox 360) 

29.09.2011 13:30 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: Obsidian Entertainment
Julkaisija: Bethesda Softworks
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://fallout.bethsoft.com/
Arvostelija: Tero Lehtiniemi 

Kaikki loppuu aikanaan, niin myös Fallout: New Vegasin kuriirin matka. Pelin neljäs ja tällä haavaa viimeinen tarinaa laajentava DLC-paketti Lonesome Road vie sankarimme petolliselle Dividenä tunnetulle alueelle, jossa tätä odottaa Ulysses, alkuperäinen kuriiri numero kuusi.

Edellinen laajennusosa Old World Blues oli sen verran tiukkaa tavaraa, että luonnollisesti Divideltä ja Ulyssesin paljastamilta salaisuuksilta odotti paljon. Korkealle kurottavilla odotuksilla on kuitenkin huono tapa aiheuttaa pettymyksiä. 

Kuten muutkin New Vegasin latauspaketit, myös Lonesome Road nostaa pelin kokemustasokattoa viidellä. Samoin myös Lonesome Road ilmoittaa olemassaolostaan mystisellä radiokutsulla, joka tällä kertaa lupaa vastauksia Primmin lähellä sijaitsevan portin toisella puolella.

Siellä odottaa Divide: ydinohjussiilojen, runneltujen maisemien ja toinen toistaan vaarallisempien otusten ja mutanttien hallitsema, kanjoniin rakennettu alue. Vaarallisen tien toisessa päässä odottaa myös Ulysses, joka lupaa vastata kaikkiin kuriirin kysymyksiin.

Koska Divide on rakennettu kanjoniin, on se kolmeen aikaisempaan laajennukseen verrattuna huomattavan lineaarinen paketti. Tästäkin huolimatta matkan varrelle kyllä mahtuu piilotettuja salaisuuksia, ja laajennuksen lopussa tehdyt valinnat poikivat uusia alueita myös Mojaveen.

Kokonaisuutena Lonesome Roadin näkökulma toimintaan on joka tapauksessa hyvinkin epä-Vegasmainen, eikä välttämättä ollenkaan hyvässä mielessä. Tämä on ymmärrettävää, kun muistaa ettei New Vegasissa itsessään ollut oikeastaan mitään vikaa.

Esimerkiksi Old World Bluesin laajan ja paljon vapaavalintaista puuhastelua sisällään pitävän alueen sijasta Lonesome Road tarjoaa lähinnä FPS-peleistä tuttua skriptaamista. Näitä FPS-vaikutteita vielä korostetaan New Vegasin historian ehdottomasti haastavimmilla taisteluilla.

Hyvänä muttei suinkaan ainoana esimerkkinä: siinä missä varovainen pelaaja pystyi käytännössä koko New Vegasin välttelemään esimerkiksi deathclaweja, on Lonesome Road pullollaan sekä perinteisiä että säteilyn ansiosta entistäkin vaarallisemmiksi muuttuneita kuolonkynsiä. Hauskuus vielä tuplaantuu, kun nämä veijarit käyvät päälle sekä ylivoimalla, että pelaajan kannalta yleensä varsin epäedullisissa olosuhteissa. 

Ei-niin-yksinäinen tie 

Uusia vihollisia Lonesome Road esittelee varsinaisesti vain yhden. Tunnelerit ovat maan sisästä kaivautuvia vikkeliä otuksia, jotka sekä kuolevat että myös tappavat melko nopeasti. Lähitaistelupainotteisuuden vuoksi erityisesti Power Armorin käyttäjille luvassa on kallis keikka, sillä Dividen maasto tai siellä majaansa pitävät marked men -ghoulit eivät juuri raskaita panssareita suosi. Kannattaa siis varautua koviin korjauskuluihin.

Muutenkaan Lonesome Road ei ole mikään superteknologian ihmemaa. Tärkeimpiä uusia esiteltyjä aseita ovat deathclawien ja tunnelereiden karkoittamiseen soveltuva hätärakettipistooli, sekä tulinopeudeltaan ja päivitettävyydeltään melko hulppea Red Glare -sinko. Näistä molemmat tosin jäivät omalla energia-aseisiin keskittyneellä sankarillani melko vähälle käytölle. Hulppeista graafisista efekteistään huolimatta esimerkiksi Red Glaren teho jätti ainakin oman hahmoni tassuissa toivomisen varaa.

Muista ns. uusista jutuista tärkein on kuriiria matkan aikana seuraava ED-E:n toinen versio. Tälle löytyy Dividen alueelta useita erilaisia päivityksiä, jotka parantavat sekä robotin itsensä että kuriirin taistelutehoa ja muita ominaisuuksia. Mukavana bonuksena nämä ominaisuudet siirtyvät myös Mojavessa kuriirin paluuta odottavalle peltipurkille, joten päivitysten etsiminen on ihan oikeasti kannattavaa.

Erinomaisen Old World Bluesin jälkeen Lonesome Road jätti omalla tavallaan tyhjän olon. Toisaalta sen lopun antamat, Mojaven tilannettakin muokkaavat ratkaisumahdollisuudet ovat mielenkiintoisia, toisaalta taas muut uudistukset jättävät toivomisen varaa.

Lisäksi skriptatut toimintakohtaukset eivät pääsääntöisesti olleet mitään suunnitteluesimerkkejä hauskuudesta. Toisaalta mikäli New Vegas on tähän mennessä ollut mielestäsi liian helppo, niin Dividen deathclaw-infestaatio muuttaa kyllä mielen nopeasti.

Itkusta huolimatta Lonesome Road piti otteessaan loppuun asti, mutta pakko-ostokseksi luonnehdittavan Old World Bluesin jälkeen se on yllättävän simppeli, vaisu ja vähäeleinen esitys. Laajennukselta, jonka mainostettiin päättävän yhden viime vuoden parhaista peleistä, olisi yksinkertaisesti odottanut hieman enemmän. 

Lisää aiheesta

Fallout New Vegas (PC, PS3, Xbox 360)

Fallout New Vegas: Dead Money DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Fallout New Vegas Honest Hearts DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Fallout New Vegas: Old World Blues DLC (PC, PS3, Xbox 360)  

Lue myös

Might & Magic Heroes VI – tuottaja kuulustelussa

Pohjanmaan valtias (Lautapeli)

Gears of War 3 (Xbox 360)

Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad (PC)

Muropaketin uusimmat