UUSIMMAT

Fallout Shelter (iOS)

03.07.2015 15:00 | Niklas Isberg

Tekijä: Bethesda Softworks
Julkaisija: Bethesda Softworks
Testattu: iPhone 6
Saatavilla: iOS
Laitevaatimukset: iPhone 5, iPad 3 tai iPad Mini 2
Tulossa: Android
Pelaajia: 1
Muuta: Ilmainen ladattava, sisältää pelinsisäisiä ostoja (App Store)
Pelin kotisivu: http://bethsoft.com/en-gb/games/fallout_shelter
Arvostelija: Niklas Isberg

Herra ylivalvoja! Valtavat torakat ovat kaivautuneet asumistiloihin, eivätkä ne pirulaiset kuole kengänkärjellä koputteluun. Sain myös juuri tiedon, että ovia kolkuttelevat pahamaineiset ryöstelijät. Ja voi, keittiössä syttyi tulipalo. Auta meitä, oi suuri ja mahtava vahdinpitäjä!

Apu on kivenheiton päässä. Inventaariosta löytyy katkaistu haulikko, rynnäkkökivääri ja taisteluhaarniska. Hakkaa päälle, Don! Don on tason 15 soturi, joka ei pelkää pientä ryminää. Ryöstelijät ovat nirhattu nopeasti, tulipalo sammutettu ja torakatkin perääntyneet omiin koloihinsa. Don kerryttää uroteollaan kokemusta, jotta voi palvella yhteisöään tulevaisuudessa yhä paremmin.

Nimen urhea soturimme on saanut suoraan ylivalvojan mielikuvituksesta. Porsaanreikien ansiosta Don ei välttämättä ole lopunelämäänsä Don, vaan mahdollisuus on myös Joniin. Mutta harvoin tapaa urheaa soturia nimeltä Joni.

Vaikka Don on urhea ja vaaroja pelkäämätön testosteronia uhkuva yksilö, ei hänen tarvitse kamppailla vastoinkäymisten kanssa yksin. Ylivalvoja on pitänyt huolen siitä, että sosiaalisilta kanssakäymisiltä ei voida välttyä. Niinpä maan uumenissa sijaitsevassa pommisuojassa elää niin miehiä kuin naisia, jotka työskentelevät yhdessä selvitäkseen seuraavasta päivästä.

Rakkaus voittaa kaiken – ruisleivän ja voin ohella

Aina silloin tällöin, ylivalvojan niin halutessa, syntyy romansseja. Ne johtavat usein pienokaisiin, joista syntyy aikuisena suuria sotureita – tai keittäjiä. Jokaisella yksilöllä on paikkansa yhteiskunnassa, sillä toimiakseen se tarvitsee vettä, sähköä ja ruokaa. Perustarpeet eivät kuitenkaan riitä kovin pitkälle, sillä ulkopuolisten kiinnostuessa bunkkerista aloitetaan ylivalvojan käskystä asetuotanto.

Ylivalvojan työ on nopeatempoista. Alaisiaan pitää seurata silmä kovana. Yhteisön kasvaessa suuremmaksi yhä useampi ilmestyy oven taakse lakki kourassa, mutta he pysyvät kuitenkin suhteellisen hyvin aisoissa. Kasvoille piirtyy väkinäinen hymy ja ylivalvojan tyytyväisyyden tavoittelua korostetaan.

Vaikka työ on nopeaa, on se pidemmän päälle puuduttavaa. Ylivalvojan innostuessa komentamaan alaisiaan ruuanlaittoon tai veden pullottamiseen, on meno villiä. Kun jokainen on löytänyt paikkansa, muuttuu tekeminen tylsäksi. Monitorien tuijottelun ääreen saattaa nukahtaa.

Toiminta on keskittynyt pikaisiin tarkastuskierroksiin, joiden aikana tarpeelliset askareet suoritetaan. Kierrokset kestävät yleensä muutaman minuutin, jonka jälkeen ylivalvoja passitetaan takaisin taukohuoneeseen litkimään sumppia.

Ylivalvojan rooli on vastuullinen, mutta joskus hänen tekisi mieli vain unohtaa kaikki. Ja niin hän välillä tekeekin. Kahvitauolla saattaa vierähtää useampi tunti, minkä aikana keittäjä on jo kerinnyt vahingossa laittamaan rotanmyrkkyä jauhelihakeittoon.

Karun kaunis maailmanloppu

Urhea soturi Don on lähetetty tiedusteluretkelle bunkkerin ulkopuolelle. Hänet on neuvottu raportoimaan joka toinen minuutti ja palaamaan heti takaisin, mikäli tilanne näyttää uhkaavalta. Don on kuitenkin sitkeä eikä luovuta herkästi. Hän on löytänyt saaliikseen käytettyjä haarniskoja ja muutaman vanhan käyttökelpoisen aseen. Tieto saapuu myös ylivalvojan tietoisuteen ja hän on erittäin mielissään. Huomenna juhlittaisiin Donin suuria saavutuksia.

Nykyisellään bunkkeri näyttää mainettaan paremmalta. On kuin eläisi 50-luvun sarjakuvaa. Seiniä koristavat sotaa enteilevät propagandajulisteet ja käytävillä kaikuu positiivinen rock ’n’ roll. Ylivalvojankin tanssijalkaa alkaa aina silloin tällöin vipattaa, mutta tätä hän ei näytä alaisilleen.

Ylivalvojan käsissä pyörii ennen sotaa julkaistu iPhone, jonka hyöty on jäänyt lähinnä videopelien pelaamiseen. Hän haaveilee omistavansa myös Android-nimisen vekottimen, mutta ne ovat nykyään kiven alla. Eipä silti, suuren villityksen aiheuttanut Ydinlaskeuma pyöriikin tällä hetkellä vain Omenalla.

Tosifanin kiusoittelua

Fallout Shelter ei tarjoa tarinantäyteistä elämystä, vaan toiminta pyörii resurssien keräilyn ja naksuttelun ympärillä.Se koostuu monen muun mobiilipelin tapaan lyhyistä sessioista, joiden aikana tehdään vain tarpeelliset asiat. Resurssien keräily tapahtuu hetkessä, eikä muuhunkaan toimintaan kulu erityisen kauaa aikaa.

Keräilyn lisäksi urhoja voi lähettää tutkimaan ympäristöä ja heidän tekemisiä seuraillaan reaaliajassa tekstin muodossa. Tällöin oma mielikuvitus toimii kuvittajana. Hauska ominaisuus, vaikka tapahtumat ovatkin kokoajan lähes samoja.

Visuaalinen tyyli toimii yhtä hyvin kuin alkuperäisen Falloutin kohdalla. Se toimii jopa niin hyvin, että halu pelata Fallout: New Vegas uudelleen läpi ennen nelosen julkaisua vain kasvaa. Se on valitettavaa mobiiliversion kannalta, sillä se jää hetken huviksi.

Hauskaa silti, että Bethesda julkaisi jotain pientä ennen varsinaista jatko-osaa. Fallout Shelter on tosifanille pomminvarma mobiilipaketti, johon saattaa vahingossa upottaa ihan oikeaa rahaakin.

 

Domen väki pureskelee kesän mittaan vähän tiheämpään tahtiin erilaisia mobiilipelejä, niin uusia julkaisuja kuin vanhoja suosikkeja. Koska kesä ja koska voimme.

 

 

 

Lisää aiheesta

Crossy Road (iOS)

Sparkle Unleashed (Android, iOS, PC, PS4, Xbox One)

Tales from the Borderlands Episode 3: Catch a Ride (iOS, Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Z Steel Soldiers (iOS)

Keskustelu

Tuohon olisi voitu upottaa joku hieno juttu jolloin sillä kehitetty hahmo/t olisi sitten siirrettävissä siihen uuteen Fallouttiin. (tiedä vaikka olisikin)

Muropaketin uusimmat