Uusimmat

Fantastic Pets (Xbox 360)

02.05.2011 17:30 Juho Anttila

Tekijä: Blitz Games
Julkaisija: THQ
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 1-2 samalla konsolilla
Muuta: Vaatii Kinect-ohjaimen
Pelin kotisivu: Fantastic Pets
Arvostelija: Juho Anttila

Söpöily ja kaiken maailman ötököiden rapsuttelu on tie penskojen sydämeen, ajateltiin Microsoftilla, ja niin syntyi Kinectimals. Oikeaanhan he osuivat, kun tuloksena kerran oli yksi Kinectin laihan julkaisutarjonnan valopilkuista.

Helppoa tietä menestykseen etsivä kiveää polkunsa kopioimalla. Sama ajatus, yksi oma idea ja jo luulisi kassakoneen kilisevän. Onhan hellittävinä nyt lauma mitä erilaisimpia fantasiaotuksia.

Eläinkokeita tekevä professori ei tällä kertaa ehkä ole hullu, valkohapsinen tai yrityksistä huolimatta kovin hauskakaan. Kova kiire herralla kuitenkin tuntuu olevan, joten tutkijan suhahdellessa ympäri maailmaa uusien eläinlajien parissa jäävät hassut öttiäiset pelaajan vastuulle. Luvassa on leikkiä, kisailua ja loputtomasti hauskaa. Tai sitten ei.

Kinectimals, Spore edition

Kinectimalsin yltiösöpöjen kissojen kanssa ei kannata edes yrittää kisailla. Ei ainakaan, jos rahkeet riittävät vain juuri ja juuri siedettävään lopputulokseen. Suomalainen hiihtourheilu löysi ratkaisun pulmaan, joten miksipä ei myöskin Fantastic Pets. Muokattavuus ja fantasiaelementit ovat doping, jolla peitellään ulkoasun puutteita.

Ihme-elukat ovat yhdistelmiä erilaisista oikeasti olemassa olevista nelijalkaisista muutamilla erikoisemmilla tapauksilla höystettynä. Lemmikki saa omaa ilmettä ja persoonaa, kun kissalle istutetaan sarvet, hevosella siivet ja koko kauhistus maalataan vaaleanpunaisilla raidoilla. Kaikki konstit eivät ole toki käytettävissä alusta saakka, vaan valikoima kasvaa pelatessa ja professorin tehdessä löydöksiään maailmalla.

Paketin mainos rajoittamattomista mahdollisuuksista on kuin täydellistä muutosta maalaileva vaalislogani. Onhan noita, vaihdeltavia palasia, mutta Sporen esittelemästä vapaudesta voi vain haaveilla. Itsestään selvien yhdistelmien joukossa todelliselle luovuudelle ei jää tilaa, vaikka kustomointi huvittaakin muutaman hetken verran.

Muokattavuus ei jää pelkkään ulkonäköön. Siivekäs elukka tottelee eri käskytystä kuin siivetön. Luonteessakin on valinnanvaraa, ainakin muutaman pykälän verran. Kiltti vai villi, siinäpä pulma, vaikka ratkaisun seuraukset realisoituvatkin lähinnä ilmeilynä.

Leikki on lapsen työtä

Söpön kaverin kanssa on kiva leikkiä. Vielä mukavampaa se on, jos hauskanpito onnistuu augmented reality -tyyliin omassa olohuoneessa. Oikein mahdottoman hienoksi meininki muuttuisi, jos tekninen toteutus onnistuisi luomaan minkäänlaista illuusiota digitaalisen ja reaalisen todellisuuden hämärtymisestä.

Sohvan läpi näkyvä vain satunnaisesti pelaajaan reagoiva elukka ei vakuuta. Onneksi vain osa koitoksista käydään olohuoneessa. Loppuja varten löytyy ihan oma ympäristö, vaikkakaan ei kovin näyttävä sellainen.

Tekemisen keskipisteessä olevia pelejä ei löydy kuin kaksitoista kappaletta. Tämä ei haittaisi, jos peleissä olisi ajatusta ja sisältöä. Tyypillistä yksinkertaista minipelitasoa edustavan tarjonnan pitäisi olla kooltaan viisinkertainen, että heikko taso tulisi oikeutetuksi. Tyypillisen puolivillainen liiketunnistuskin ylittää minimivaatimusriman vain hipoen.

Jatkuvuuden turvaamiseksi ja pelisuoritusten motivoimiseksi tekemistä niputetaan eläinnäyttelyiksi. Pistejahtia käydään pelkkinä tuloksina ja pisterajoina esiintyviä muita lemmikinkasvattajia vastaan. Kisat koostuvat samoista koitoksista, joita jo leikin varjolla harrastettiin.

Näyttelyyn pääsee vain kerran päivässä, kerätyillä pisteillä taas saa avattua lisää tekemistä, uusia eläinten osia ja muuta mukavaa. Tarjonta on köyhä, mutta näyttelytehtävien säännösteleminen takaa pelikokemukselle jatkuvuutta useamman viikon ajaksi. Jos siis jaksaa motivoitua tuhlaamaan puoli tuntia päivässä yhdentekevään ja samaa tempputusinaa kierrättävään puuhasteluun.

Ei osu Fantastic Pets maaliinsa, eikä peliä voi kiitellä oikein hyvästä yrityksestäkään. Sen verran laiska suoritus on kaikin puolin. Kun lähdetään haastamaan vähäväkisen lajityyppinsä helmeä, Kinectimalsia, odottaisi lapsenmielinenkin ryhdikkäämpää lopputulosta. Fantastic Pets on visuaaliselta ilmeeltään laimea, sisältököyhä kopio, jonka parissa viihtyvät vain pienemmät lapset eivätkä hekään kovin pitkään.

 

Lisää aiheesta

Patapon 3 (PSP)

PlayStation Move Heroes (PS3)

PopCap Hits (Xbox 360)

Rango (PS3, Wii, Xbox 360)

Lue myös

Dissidia 012 Final Fantasy (PSP)

Echochrome II (PS3)

Outland (PS3, Xbox 360)

Portal 2 (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Test Drive Unlimited 2 (PC, PS3, Xbox 360)