Far Cry 4: Escape From Durgesh Prison DLC (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

03.02.2015 20:00 | Miikka Lehtonen

Tekijä: Ubisoft Montreal
Julkaisija: Ubisoft
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava lisäosa, vaati Far Cry 4 -pelin. Season passin hinta 29,99 euroa, jolla saa viisi DLC-laajennusta.
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Kun Ubisoftin pelejä on perinteisesti dissattu siitä, että ne nojaavat liikaa tuttuihin elementteihin ja samaan open world -kaavaan, kukaan tuskin odotti, että firma lähtisi muuttamaan pelejään suoraan roguelikeksi.

No, ei ihan näin ole oikeasti tapahtunut, mutta Far Cry 4:n Escape From Durgesh Prison -lisäsisältö lainailee vähän elementtejä suosituista indiepelistä. Tulos vain on melkoinen sekametelisoppa.

Escape From Durgesh Prison alkaa töksähtäen. Emopelistä tuttu Ajay on joutunut syystä tai toisesta Pagan Minin vangiksi ja Durgeshin vankilaan. Hänen kavereilleen on ilmoitettu siitä, että pelaaja on posessa ja näille on kerrottu, että tämän voisi puolen tunnin päästä poimia kyytiin läheiseltä helikopterikentältä. Ai niin, paitsi että välissä on niin hirveät määrät Pagan Minin erikoisjoukkoja, että operaatio päättyy ihan varmasti kaikkien kuolemaan. Heippa vaan ja onnea matkaan!

Siitä sitä sitten lähdetään pelailemaan peliä, joka ensisilmäykseltä muistuttaa kovasti emopeliä. Maailma on yhä siitä tuttu kuvitteellinen Tiibet-verrokki, jossa kiipeiltävää, tutkittavaa ja murhattavaa riittää koko rahan edestä. Pusikoissa säntäillessään törmäilee yhä dynaamisiin tapahtumiin, kuten hengestään taisteleviin vapaustaistelijoihin, joita pitäisi sitten karmapisteiden toivossa auttaa.

Paitsi että kun niitä kapinallisia sitten auttaa, tai tekee muuten vain jonkin sivutehtävän, ylälaidassa koko ajan alaspäin tikittävään laskuriin napsahtaa vähän lisäaikaa. Näin voi jatkaa seikkailuaan hieman kauemmin, ennen kuin pitäisi olla siellä helikopterikentällä pelastuksen toivossa.

Ennemmin tai myöhemmin kuitenkin käy kylmät, sillä Pagan Min ei valehdellut: vuoristossa todella on sitä kovimmista kovinta erikoisjoukkojen porukkaa. Kun pelaajalla ei ole alussa käytössään kuin kämäiset perusaseet ja tyhjät kykypuut, vastus käy nopeasti liian kovaksi.

Ja sitten tulee vastaan se pelin suuri yllätys: kun kuolee, koko roska alkaa alusta. Paitsi että nyt saa pitää kaikki edelliskierroksen aikana keräämänsä aseet ja kykypisteet. Boom, Far Cry 4 goes roguelike!

Rogue Min

Ideana todellakin olisi rassata sitä vajaan puolituntisen mittaista pelipätkää uudelleen ja uudelleen keräten näin koko ajan kovempia varusteita ja enemmän kykyjä, jotta se lopun helikopterioperaatio vihdoin onnistuisi niin, että henki säilyy. Tähän ei kauhean kauan aikaa mene, sillä jos osaa vähänkään Far Cry 4:ää pelata, pääsee sen läpi todennäköisesti jo muutaman kierroksen jälkeen. Siinä ei sitten mennyt edes iltapäivää, joten mitäs seuraavaksi tehtäisiin? No tietenkin pelataan sama uudelleen!

Ei, ei, ymmärsin kyllä: pelasitte jo pelin läpi. Lopputekstit pyörivät. Mutta nyt pelataan silti uudelleen, sillä Escape From Durgesh Prison on suunniteltu paitsi speedrunit, myös pistejahti mielessä. Mitä nopeammin pääsee pakoon ja mitä enemmän sinä aikana saa aikaan, sitä enemmän saa pisteitä. Sitä korkeammalle sijoittuu maailmanlaajuisessa pistetilastossa. Ja oletettavasti sitä kovempi jätkä sitten on.

Itse en kyllä jaksanut. Periaatteessa idea typistetystä ja tiivistetystä Far Cry 4 -kokemuksesta voisi olla ihan siisti, mutta Escape From Durgesh Prisonia pelatessani huomasin miettiväni, että miksi vaivautua. Miksi tahkoan uudelleen ja uudelleen tätä samaa pelinpätkää, kun voisin sinä aikana pitää enemmän hauskaa oikeassa Far Cry 4:ssä? Koska kyseessä on DLC-paketti, minun täytyy se emopelikin omistaa. Ja kun olin tätä aikani pohtinut, huomasin, etten keksinyt siihen mitään kovin hyvää vastausta. Niinpä annoin Durgesh Prisonin olla ja palasin emopelin pariin. Jos ei ihan kamalaa alennusmyyntiä osu vastaan, niin teidänkin kannattaa tehdä.

 

Far Cry 4 (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Far Cry 4 alkaa samankaltaisista asetelmista kuin edeltäjänsä. Ajay on saapunut Tiib… eikun Kyratiin levittämään äitinsä tuhkat tämän synnyinmaalle. Ja heti ensimmäisellä tarkistuspisteellä hän todistaa verilöylyn ja tapaa psykoottisen, mutta silti ihanan karismaattisen Pakana Minin. Hallitsijan joka katsantakannasta riippuen on joko suuri aurinkokuningas tai sekopäinen diktaattori.

 

Lisää aiheesta

Far Cry (pc)

Far Cry 2 (PC, PS3, 360)

Far Cry 2 – moninpeli ja karttaeditori (PC, PS3, 360)

Far Cry 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Far Cry 3: Blood Dragon (PC, PS3, Xbox 360)

 

Muropaketin uusimmat