Far Cry Instincts: Predator (Xbox 360) ja Evolution (Xbox)

26.04.2006 00:00 | Simon Elo

Xbox 360:lle kehitetty Far Cry Instincts: Predator pakkaa näppärästi kaksi tarinaa yhteen pakettiin ja maustaa soppaa parannellulla ulkoasulla. Xboxille viime syksynä julkaistun Instinctsin lisäksi mukana on uusi Evolution-tarina. Nimihirviön taakse kätkeytyy hikisiä räiskintäsessioita ja lyijymyrkytystä.

Jos viidakkoon haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt

Onnenonkija Jack Carver on aina väärässä paikassa väärään aikaan. Predatoriksi ristityssä tarinassa hän vie valokuvaaja Val Cortezin veneellään Jacutanin saaristoon. Kontrahtin mukaan luvassa on helppoa rahaa ja kauniita maisemia. Näinhän ei tietenkään ole. Kun Cortez lähtee tutkimaan saarta tarkemmin ja Carver jää vetämään lonkkaa veneen kannelle, joku vihoviimeinen ruoja alkaakin räiskimään helikopterista! Kissan reflekseillä ja kärpän nopeudella Carver ui läheiselle saarelle ja suojautuu viidakon uumeniin, mutta vene on tuhannen säpäleinä. Hienojen toimintakohtausten siivittämänä alkaa yhden miehen taisto tiedemies Herman Kriegerin palkka-armeijaa vastaan. Hermannin nuorisoseuralla on mennyt selkeästi vintti pimeäksi, joten kuvaan kuuluu mutantteja, epämiellyttäviä kokeita, yliluonnollista seerumia ja muuta mukavaa.

Murskaavan ylivoiman edessä Carverin ainoa keino on yllättää viholliset. Kissa ja hiiri -leikissä auttavat puihin asennettavat ansat ja äänenvaimennettu pistooli, jokaisen viidakkosamoojan paras kamu. Bambumajojen alle voi ryömiä ja lyijyttää viholliset viekkaasti lattialautojen välistä. Kujanjuoksu saa jatkua niin kauan kun vain pysyy vihollisilta näkymättömissä.

Toiminta jatkuu aivan eri hengessä Carverin altistuttua tahtomattaan Kriegerin kokeille. Henkisesti Carver on sama kirveellä veistetty toimintasankari kuin aina ennenkin, mutta fyysisesti hän löytää sisäisen petonsa ominaisuus kerrallaan. Lopulta Carver pystyy hyppäämään kymmeniä metrejä, näkemään pimeässä, juoksemaan kuin rasvattu antilooppi ja jopa vainuamaan viholliset hajun perusteella. Huvittavinta on raadella viholliset hengiltä paljain käsin.

Sankarimme osaa olla teatraalinen, sillä sivalluksen jälkeen hän heittää ruumiit parikymmentä metriä ilmaan. Taidot vievät adrenaliinia, jota saa takaisin kärsivällisesti odottamalla tai muonaa haalimalla.

Pääosin seikkaillaan kirkkaissa ulkotiloissa, mutta puolivälissä pimeät sokkelot nousevat pääosaan. Ei siinä muuten mitään, mutta puolisokean pelaajan vastuksena on aina yhtä tarkasti ampuvia palkkiksia.

Susi lampaan vaatteissa

Pääjuonta suoraviivaisempi Evolution-tarina kertoo myös herra Carverista, joka on tekemässä kauppoja Jacutanin korruptoituneen hallinnon kanssa yhdessä naisystävänsä Kaden kanssa. Ei käy kateeksi, sillä kapinalliset tappavat raa’asti heidän kauppakumppaninsa. Asia ei tietenkään jää siihen, vaan Carver pistää kovan kovaa vastaan. Hänellä on saalistajan kyvyt heti alusta lähtien, joten toiminta on suoraviivaista raatelukeikkaa.

Muutaman vapaamuotoisen tehtävän jälkeen homma lässähtää tympeäksi tasoloikinnaksi, jossa tarttumapinnaksi kelpaavat vain tietyt kallionseinämät ja puunrungot. Pimeissä sokkeloissa käydään ilahduttavasti korkeintaan pikaisella vierailulla. Kehitysopin vastaisesti evoluutio ei paranna, vaan Instincts on mielenkiintoisempi ja paremmin suunniteltu osuus. Kuuden tunnin evoluutiota sopii pitää vain mukavana bonuksena. Hölmösti evoluutiota ei voi pelata ennen kuin Instincts on vedetty läpi.

Molempia tarinoita vaivaavat samat murheenkryynit. Alitehokkaiden aseiden vuoksi on melkein se ja sama luukuttaako pelaaja pistoolilla vai puoliautomaattisella, sillä palkkiksia niitetään tehokkaasti vain päähän osumalla. Muualle vartaloon luoteja saa tuhrata puoli lipasta. Ainoastaan haulikko on todellinen niittokone. Peli luo vihollisia ilkeästi pelaajan selän taakse, eikä vihollisen heittämistä kranaateista varoiteta juuri ollenkaan. Hermostuttavia äkkikuolemia tuleekin usein.

Far Cryn suurin vahvuus on kaunis ja puoleensavetävä luonto. Kirkkaan kuulaassa, aidon näköisesti lainehtivassa vedessä pulikoi mielellään. Edelliseltä sukupolvelta periytyvät rujot hahmomallit ja köyhästi sisustetut sisätilat. Lisäksi liikkuminen sivuille on erittäin rajoitettua, vastaan tulevat joko kanjonit tai vuoristo. Ajoneuvot eivät paljoa lohduta, kun ajaminen on vain kaasuttelua paikasta a paikkaan b. Ei voi kuin ihmetellä miksi alkuperäisen pc-pelin vapaamuotoisuutta ei ole saatu boksille – rauta olisi tarpeeksi tehokasta.

Luovan työn hedelmät

Ensinäkemältä moninpeli tarjoaa vain perinteistä räiskintähubaa aina tiimitappelusta lipunryöstöön. Onneksi saalistaja-pelimuoto tuo yksinpelin hurmehenkisen meiningin myös moninpelin puolelle. Saalistajat jahtaavat tavallisia solttuja, jotka yrittävät epätoivoisesti tappaa saalistajansa. Kentällä avunhuudot katkeavat kesken, kun kaikilla eläimellisillä kyvyillään varustetut tappokoneet hoitavat työnsä – piinaavan jännittävä tunnelma siivittää jokaista pelikertaa. Pelaajia voi olla maksimissaan 16, joskin pelattavana toiminta pysyy hieman vähemmällä pelaajamäärällä. Ajoneuvoilla huristelu ja komea viidakko tuovat mukavaa lisäväriä.

Konsolipeleistä harvoin löytyvällä kenttä-editorilla voi luoda omia taisteluareenoita, joita voi jakaa muille pelaajille Liven kautta. Helppokäyttöisellä editorilla voi ajan kanssa luoda täysin ammattimaisen näköisiä peliympäristöjä.

Far Cry Instincts: Predator on epätasainen, joskin viihdyttävä eepos. Peliaikaa kertyy nimittäin runsaat kaksikymmentä tuntia. Jack Carverin eläimellisen raa’at kyvyt, esimerkillisesti toteutettu moninpeli ja loistelias viidakko nostavat Predatorin varmaksi nakiksi jokaisen konsoliräiskijän ostoslistalle.

Vanhemmalla Xboxilla Evolution-tarina myydään omana, normaalia halvemmalla hintalapulla varustettuna pakettina. Yksinpelinä sisältöä on köykäisesti, mutta moninpeli rokkaa kybällä, mikäli pelaajat löytävät uuden painoksen. Xbox 360:n Predatorin kaltainen yhteispaketti olisi ollut toimivampi ratkaisu, nyt kaiken haluavan täytyy ostaa kaksi erillistä peliä.

Tekijä: Ubisoft
Julkaisija: Ubisoft
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360 ja Xbox
Pelaajia: 1-16
Pelin kotisivu: farcrygame.uk.ubi.com