Uusimmat

Farming Simulator 2011 (PC)

30.11.2010 19:00 Juho Anttila

Tekijä: Giants Software
Julkaisija: Astragon
Testattu: PC Windows 7, Phenom 9850+, 4 Gt muistia, Radeon HD 5830
Saatavilla: Mac OS X, PC
Laitevaatimukset: Laitevaatimukset: Windows XP, Vista tai 7, 2 Ghz prosessori, 1 Gt muistia, 256 Mt näytönohjain, 1 Gt kiintolevytilaa.
Pelaajia: 1 samalla koneella, 2-4 verkossa
Pelin kotisivu: http://www.farming-simulator.com
Arvostelija: Juho Anttila

Jokainen pieni poika ja iso osa pienistä tytöistäkin on varmasti joskus haaveillut maanviljelijän ammatista. Traktorit, puimurit ja muut jännät koneet kiehtovat isompaakin, mutta harvalla on mahdollisuus ryhtyä peltojen valtiaaksi.

Onneksi pelit tarjoavat vastauksen tähänkin. Virtuaalimaailmassa jokainen meistä voi kylvää vehnää ja hoitaa lehmiä. Sekä ajaa sillä traktorilla. Mutta mitä ihmettä Farming Simulator 2011 tekee myydyimpien pelien listalla?

Pelin julkaissut Astragon esittelee itsensä simulaattorispesialistina. Tarjonnasta löytyy simulaattoria tilanteeseen kuin tilanteeseen. On roska-autosimulaattoria, puutarhasimulaattoria, kalastussimulaattoria, käsipallosimulaattoria sekä myös suorastaan pahamaineinen trukkisimulaattori. Katalogi herättää lähinnä pelonsekaista ihmetystä, mutta Farming Simulator 2011 yllättää olemalla kelvollinen teos. Ei vain hupailuohjelmana vaan myös pelinä.

Traktorin pörinää

Farmarin elämä on rankkaa. Pitää niittää, mitä kylvää, mutta ennen kylvämistä on pakko kyntää. Siis peltoa. Mikään ei ole ilmaista virtuaalisessa maailmassa, jossa maataloustukia ei tunneta. EU ei auta, vaan itse on laskettava tulot ja menot ja muutettava lehmänlanta kahisevaksi. Usein kirjaimellisesti.

Farming Simulator pyörii siis vahvasti maatilan taloudenpidon ympärillä. Pelin keskiönä toimivassa uratilassa urhea uurastaja pudotetaan keskelle pientä peltojen ympäröimää kyläpahasta. Varsinaisesta taloussimulaattorista ei silti voida puhua, sillä juoksevia menoja ei juuri ole pois lukien apumiesten palkat. Niistä lisää myöhemmin.

Tuloja hankitaan viljelemällä neljää erilaista viljalajiketta ja myymällä niitä yhteen kolmesta ostopisteestä. Hinnat vaihtelevat enemmän tai vähemmän sattumanvaraisesti, joten nopeaa vaurastumista tavoitteleva farmari tekee jatkuvasti tiukkoja valintoja sen suhteen, kenelle myy ja mitä, vai täyttääkö vain viljasiilot kalliimpia aikoja odotellessa.

Rahaa ei kuitenkaan kerätä vain pankkiin korkoa kasvamaan. Kaikki, mitä maatilalla tehdään, vaatii erilaisia laitteita. Ei riitä, että on traktori. Tarvitaan peräkärryä, istutuskonetta, auraa, leikkuupuimuria ja monta muuta erilaista laitetta, jotka kaikki maksavat. Tässä piileekin Farming Simulatorin suurin viehätys.

Peliin on mallinnettu kymmenittäin erilaisia työkoneita ja laitteita. Aidot lisenssit lisäävät uskottavuutta ja jos valikoima loppuu kesken, verkosta löytyy lisää. Ostettavia vekottimia riittää pitkäksi aikaa, varsinkin, jos ei rajoita toimintaansa pelkästään yhden viljalajin kasvattamiseen.

Ei nyt ihan simulaattori

Myös itse pelaaminen keskittyy työkoneiden ohjaamiseen. Kohtuullisen laajaa aluetta voi tutkia jalankin, mutta tosiasiassa siinä ei ole mitään järkeä. Apostolin kyydillä liikkuvalla kun ei ole keinoja edistää agraarisen kulttuurin nousua uuteen paikalliseen kukoistushuippuunsa. Toisin sanottuna pelissä edetäkseen on parasta tarttua traktoriin, ruuvata peräkoukkuun asianmukainen lisälaite ja suunnata pellolle.

Viljan matka siemenestä ostajalle on pitkä ja monivaiheinen. Farming Simulator ottaa huomioon niin kyntämisen, kylvämisen kuin lannoittamisenkin. Viimeksi mainitun voi hoitaa myös luomuna, sillä ensimmäistä kertaa pelisarjan historiassa ostettavissa on myös lehmiä. Ammuja ei kuitenkaan pistetä pihveiksi, vaan oikein ruokitut naudat tuottavat sekä maitoa että orgaanista jätettä. Lanta on tunnetusti mitä mainioin lannoite, kuten sanojen etymologiasta voi päätellä. Lehmien syömä ruoho taas pitää leikata, kerätä ja käsitellä.

Vaikka erilaista tekemistä on paljon, perustuu lähes kaikki toiminta samaan kaavaan. Tyrkätään jotain laitteen perään ja huristellaan peltoa ees taas. Ajotuntuma ei ole järin simulaatorimainen, mutta laitteiden nopeus on mallinnettu realistisesti. Toisin sanottuna meininki on tuhottoman hidasta ja tylsää.

Onneksi pikkurahalla saa värvättyä apumiehiä, jotka perkaavat pellon automaattisesti niin kauan kuin laite on oikea ja lähtöpiste osoitettu. Apumiehiä voi olla yhtä aikaa töissä yhtä monta kuin pelaajalla on työkoneita, eivätkä rengit edes maksa juuri mitään. Automaatit toimivat useimmiten kohtuullisesti, mutta välillä tekoäly eksyy ja jää kaivamaan nenää.

Yhtä lailla tylsäähän se apumiestenkin puurtamisen seuraaminen on, mutta samalla voi tehdä sitten muutakin. Itse luin kirjaa ja surffasin toisella koneella internetissä sillä välin, kun rengit rehkivät nälkäpalkalla. Hidastempoinen simulaattori ei oikein yksinään riitä ruokkimaan pikaruoka-ajan ihmisen audiovisuaalista virikekiintiötä, joten peli lipsahtaakin helposti taustatoiminnoksi.

Tylsä, mutta oudon kiehtova

Farming Simulator onkin nimenomaan simulaattori tai opetusohjelma, ei niinkään peli. Varsinaisia tavoitteita ei ole, mitä nyt rahaa kerätään ja ostellaan isompia koneita. Tekeminen on kovin hidasta eikä edes kauhean haastavaa. Itse haukottelin ja kyllästyin, mutta yllättäen testiryhmän nuorempiin jäseniin peli upposi kuin kyntökone viljapeltoon.

Maanviljelystä ja isoista koneista kiinnostuneelle nuorisolle ja ehkä vähän vanhemmillekin Farming Simulator 2011 tarjoaa zenmäistä, meditatiivista viihdettä. Eihän se edes näytä kovin hyvältä, vaikka työkoneet onkin mallinnettu oivasti, mutta monelle riittää, että siinä on traktori, lehmiä ja se paljon puhuttu leikkuupuimuri.

Pelifilosofisesti nyt kynnetään syvää vakoa. Vaikka maanviljely Farming Simulatorissa onkin varsin nykyaikaista, osuu peli kuitenkin omalla tavallaan ihmisen perustavanlaatuiseen kaipuuseen kohti yksinkertaisempia ja rauhallisempia asioita. Digitaalisen ilotulituksen kyllästyttämä mieli nauttii välillä saadessaan vain levähtää.

Korkealentoisuus sikseen, Farming Simulatorilla on oma aktiivinen fanikuntansa. Tämä näkyy myös kukoistavana modikulttuurina. Peliin on ladattavissa jo nyt lukuisia uusia työkoneita ja ajoneuvoja, karttoja ja muuta mukavaa. Jos maajussin elämä maistuu, tekeminen ei siis lopu kesken. Ja vaikka itse en maanviljelylle lämmennytkään, myös meidän perheessämme Farming Simulator 2011 on tällä hetkellä yksi ahkerimmin pelatuista peleistä.

 

 

Lue myös

3-D Hunting 2010 (PC)

Bloody Good Time (PC, Xbox 360)

PAC-MAN Championship Edition DX (PS3, Xbox 360)

Recettear: An Item Shop’s Tale (PC)

Train Model Simulator EEP 5.0 (PC)

Wings of Prey (PC)

WRC FIA World Rally Championship (PC, PS3, Xbox 360)