Uusimmat

Farming Simulator 2013 (PC)

15.01.2013 15:00 Juho Anttila

Tekijä: Giants Software
Julkaisija: Focus Interactive
Testattu: PC Windows 7, Phenom 9850+, 4 Gt muistia, NVidia GTX 670
Saatavilla: PC
Tulossa: PlayStation 3, Xbox 360
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, Mac OS X 10.6.1 tai uudempi. Nvidia Geforce 7600, Ati Radeon X1600 tai parempi näytönohjain, 1 Gt muistia, 2 Gt kiintolevytilaa
Pelaajia: 1, 2-10 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.farming-simulator.com
Arvostelija: Juho Anttila

Maanviljelyä käsittelevät Farming Simulator -pelit ovat outo ilmiö. Yksinkertaiset ja teknisesti vanhanaikaiset pelit nauttivat kulttisuosiosta ja myyvät tolkuttomasti. Uusia versioitakin pusketaan markkinoille vuosittain kuin EA:n urheilupelejä konsanaan.

Pelisarjan toissavuotinen 2011-versio ihastutti leppoisalla tunnelmallaan, tosin näin jälkikäteen on vaikea muistaa ihan tarkkaan miksi. Kokeilimme, tuoko jo viime vuonna julkaistu vuoden 2013 maajussisimulaatio pelloille tarpeeksi uutta tehtävää.

Farming Simulator kuuluu siihen samaan eurosimulaattorien sarjaan, jonka puitteissa on ajettu muun muassa trukilla, roska-autolla ja lakaisukoneella. Yhteistä kaikille näille simulaattoreille on teknisen toteutuksen vanhanaikaisuus ja pelillisten elementtien vähäisyys. Simulaationkin kohdalla on vähän niin ja näin, sillä vaikka itse laitteet toimisivatkin realistisen oloisesti, ei kovin staattinen maailma useinkaan pysty luomaan minkäänlaista illuusiota siellä olemisesta.

Talous kuntoon

Pelimalli on tuttu edellisistä osista. Alussa käteen annetaan vaikeustasosta riippuvainen kokoelma maatalouskoneita ja rahaa sekä pelto viljeltäväksi. Avoin pelimaailma sisältää toki riittämiin neitseellistä peltoalaa, jota voi ostaa käyttöönsä, kunhan toiminnan saa ensin polkaistua kunnolla käyntiin.

Kilpailua ei ole, vaan koko alue on pelaajan itsensä käytettävissä. Kiire ei siis ole minnekään, vaan maata voi viljellä rauhassa omaan tahtiin kiireettömästä maalaisromantiikasta nauttien. Kello viideltä heräävät oikeat maanviljelijät älähtänevät tässä vaiheessa pelin harjoittavan lievää ammatin romantisoimista.

Jonkinlaista suorituspainetta syntyy juoksevista kuluista ja aikatauluista. Työkonearmadan ylläpito syö rahaa ja jos viljaa ei muista kerätä talteen ajoissa, saattaa se mädäntyä pelloille. Tosiasiassa toiminnan ajaminen vararikkoon vaatii jo aktiivista yrittämistä ja pankistakin saa aina lisää lainaa, jos pelimerkit loppuvat.

Pelaaminen on tutun yksinkertaista. Ensin vakoa kynnetään Reetun lailla, sitten kylvetään siemenet. Onneksi vähemmän realistisen odotusajan jälkeen satoa pääsee korjaamaan. Lannoittamalla tulokset paranevat ja samalla karjan tuottamalle jätteelle löytyy käyttöä. Tuotokset vaihdetaan rahaksi jollain neljästä keräysasemasta. Pientä finanssileikin makua syntyy siitä, että maksettu hinta vaihtelee keräyspaikkojen välillä markkinatilanteen mukaan.

Maanviljely on muutakin kuin pellon kyntämistä. Maajussi voi hankkia myös lehmiä, lampaita ja kanoja. Tästä syntyy uudenlaisia tuotantoketjuja, kun jostain on taiottava elukoille rehua ja jätteetkin on hyvä toimittaa jonnekin.

Hardware jyllää

Traktorit, leikkuupuimurit ja muu maatalouslaitteisto on Farming Simulatorin suola. Työkoneita löytyy yli sata erilaista, kaikki oikeiden vekotinten mukaan mallinnettuna. Koneet näyttävät ihan hyvältä, niitä ajavat kuskit sen sijaan eivät. Tönkkösuolattujen pökkelöiden elävöittäminen ja animoiminen toisi graafisen ulkoasun lähemmäs tätä vuosikymmentä.

Ajokkeja voi ohjata näppäimistön lisäksi padilla tai ratilla. Oli ohjain mikä tahansa, täyttää se tehtävänsä. Yleisesti ottaen ohjattavat työkoneet ovat sen verran kankeita ja hitaita, ettei niiden ajamiseen kummoista tarkkuutta tarvita.

Hitaus muuten pelillisestä näkökulmasta Farming Simulatorin suurimpia ongelmia. Pienenkin peltopläntin kyntäminen vie aikaa vaikka millä mitalla. Pidemmän päälle homma on aivan yhtä tylsää kuin kuvittelisin sen tosielämässäkin olevan. Zen ja maatilanhoito sanoisi joku, minä sanon, että homma muistuttaa liian usein ruohon kasvamisen seuraamista. Joskus jopa konkreettisesti.

Onneksi työmiehiä voi yhä värvätä tekemään tylsät työt pikkurahalla. Tekoäly osaa kyntää ja kylvää, kunhan ohjattavaksi annetaan oikea kone ja traktorin keula laitetaan osoittamaan haluttuun suuntaan. Paras kuitenkin katsoa, ettei tiellä ole esteitä, sillä tekoäly ei osaa kiertää ongelmakohtia eikä myöskään varoittaa pelaajaa pulmasta.

Kokenut Farming Simulator -pelaaja vaihteleekin lennosta lukemattomien työkoneiden välillä, värvää apumiehiä, valvoo tapahtumia ja käyttää oman aikansa vaativampiin tehtäviin, kuten vaikkapa oikeaan paikkaan ajamiseen. Kun traktoriarmadansa saa kunnolla liikkeelle, tekemistä riittää eikä tylsistyminenkään iske aivan yhtä nopeasti. Tämän tilanteen saavuttamiseksi vain joutuu kuluttamaan aika monta hidasta pelituntia.

Tehtävä: mahdoton

Jo edellisestä Farming Simulatorista tutut tehtävät ovat yhä tallella. Puhelin pirisee tasaisin väliajoin: milloin pitäisi ruoho leikata golfkentältä, milloin leirintäalueelta. Aikaa viisi minuuttia, kun ajettavalla ruohonleikkurilla paikan päälle köröttelyyn menee kymmenen. Nokkela ostaa sijoitusmielessä kalustoa odottamaan valmiiksi sinne, missä tietää tehtäviä löytyvän. Temppu kannattaa, sillä yhdestä ruohonleikkuusta maksetaan helposti enemmän kuin ruohonleikkurista.

Pelaaminen onnistuu myös verkossa parhaimmillaan kymmenen maanviljelijän voimin. Yhteistyössä homma on hauskempaa, tai ainakin vähemmän tylsää. Vieraiden kanssa pelatessa joutuu tosin välillä varomaan kiusantekijöitä. Ei naurata tämänkään pelin kohdalla, jos leikkiin liittynyt humoristi myy kaikki kalliit koneet pois puoleen hintaan.

Kuten aiemmatkin Farming Simulatorit, myös uusin versio tukee modeja. Tällä hetkellä valikoima on vielä varsin suppea eikä uusia karttoja ole saatavilla, mutta jos vanhat merkit pitävät paikkansa, tilanne tulee korjaantumaan. Farming Simulator 2013 on nimittäin myynyt suorastaan hämmentävän hyvin.

Alussa esitetyn kysymyksen vastaukseksi paljastuu sama, mitä usein esitetään EA:n urheilupelien kohdalla: ei niitä uudistuksia nyt oikeasti ole niin kovin paljoa. Okei, enemmän koneita, hieman paremmat grafiikat ja pientä viilausta sieltä täältä, mutta peruspeli on yhä sama verkkainen itsensä kuin kaksi vuotta sitten.

Jos kaipaa rauhallista tekemistä ja tykkää traktoreista, Farming Simulator 2013 on ihan hyvä ostos. Peliä siitäkään ei vain meinaa löytää, eikä kokemus taloussimulaattorinakaan ole kovin kummoinen. Toki kyseessä on yksi parhaista eurosimulaattoreista, jolle löytyy haastajia omalla tontillaan oikeastaan vain rekkasimulaattoreiden joukosta.

Onko kyseessä sitten lintu vai kala? Minä totean, että todennäköisin vastaus on kilpikonna. Eurosimulaattoreiden ystäville Farming Simulator tarjoaa lisää sitä, mitä odotettiinkin. Muille Farming Simulator 2013 näyttäytyy todennäköisesti tylsän hitaana puurtamisena.

 

Lisää aiheesta

Farming Simulator 2011 (PC)

Garbage Truck Simulator 2011 (PC)

Ski Region Simulator 2012 (PC) 

Train Simulator 2012 (PC)

Lue myös

Commander the Great War (PC)

DmC: Devil May Cry -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Elder Scrolls V: Skyrim Dragonborn DLC (PC, Xbox 360)

Forza Horizon Rally Expansion Pack DLC (Xbox 360)

Port Royale 3: Pirates and Merchants (PC, PS3, Xbox 360)