Uusimmat

Fat Princess –ennakko (PS3)

18.06.2009 18:20 Miikka Lehtonen

Joku voisi helposti kuvitella, että klassiset verkkopelin kulmakivet, kuten deathmatch ja lipunryöstö ovat jo mennyttä historiaa. Pyh, nähty ja tehty tuhat kertaa, mitä niitä enää rassaamaan? Näinhän se toki helposti meneekin, jos kehitystiimillä ei ole mitään omaperäistä lisättävää genreen.

Sonyn tiimi kuitenkin osoittaa, että kun sotkuun lisää kaksi läskiä prinsessaa, hahmoluokat ja ämpärikaupalla verta, tuloksena voi olla eräs kesän ja koko vuoden riemukkaimmista PlayStation Network –peleistä.

Fat Princess on jo ennakkoon kerännyt reippahasti huomiota, vieläpä maksamatta penniäkään Sonylle. Ensin pelaajat riemastuivat pelin ideasta, sitten peli aiheutti toisenlaista riemastusta. Fat Princess –nimi ja pelin tapa kuvata läskit prinsessat, no… läskeinä prinsessoina, aiheutti pahennusta reilumman kokoisten amerikkalaisnaisten keskuudessa. Peli kun kuulemma loukkaa heidän ihmisoikeuksiaan.

Tällaisten taustojen jälkeen olisi jo ihan hyväksyttävää, jos itse peli ei olisi kummoinen: viihteen määrä on jo saavutettu. Onneksi itse peli nousee pahennuksensa tasolle ja on pahuksen hauska peli. Pohjimmiltaan kyse on lipunryöstöstä, jossa lipun virkaa toimittaa se titulaarinen läski prinsessa.

Prinsessa on lähtökohtaisesti sangen hoikka tyttö, mutta maastosta löytyviä kakunpaloja kitaan ahtamalla neiti muuttuu pian todelliseksi tonnikeijuksi. Jaa miksi? No tietenkin jotta vastustajan tiimin olisi vaikeampi kantaa prinsessansa kotiin…

Valitse hattusi

Ylipainoiset kuninkaalliset eivät ole suinkaan Fat Princessin ainoa erikoisuus, sillä peli on kuin yhdistelmä RTS:ää ja perinteistä tiimipohjaista mätkintäpeliä. Kummallakin tiimillä on kotilinnakkeensa, joka on täynnä erilaisia hattukoneita – niistä lisää hetken päästä. Linnojen väliin mahtuu pieni puolueeton vyöhyke, joka on täynnä louhittavia puita ja kiviä, kerättäviä kakkuja ja valloitettavia vartiotorneja.

Jokainen linnakkeen hattukoneista vastaa tiettyä tehtävää, jotka erottaa helposti toisistaan hattujen avulla. Hatun vaihto onnistuu helposti ja ideana onkin, että tiimin olisi syytä kommunioida aktiivisesti tarpeitaan muille, jotta vastustajan heikkoudet saadaan hyödynnettyä lennosta.

Kunkin hattukoneen voi päivittää maastosta kerättävillä raaka-aineilla, jolloin se tarjoaa haltijoilleen tehokkaamman version ammatista. Kakkostason jousimies vaihtaa esimerkiksi jouskarinsa muskettiin, joka tekee tavallista enemmän vahinkoa, mutta ampuu hitaammin. Pappi taas muuttuu saatanalliseksi ja parantamisen sijaan imee vastustajistaan elinvoimaa. Hatun tasoakin voi vaihtaa lennosta sen mukaan, tarvitaanko esimerkiksi parannusta vai vahinkoa.

Peli on siis hyvin strateginen ja jo previkkaversion perusteella on harvinaisen selvää, että 31 satunnaisen pelaajan kanssa Fat Princess tulee olemaan pelkkää tuskaa ja turhautumista. Voittoon vaaditaan tiukkaa tiimipeliä ja sitä, että joku nöyrtyy ottamaan päähänsä sen metsurin hatun ja louhimaan puuta ja malmia, jotta tukikohta pysyy kunnossa, hatut päivittyvät ja vihollislinnakkeen eteen kohoaa sotakoneita.

Verta ja irtopäitä

Meille toimitettu testiversio ei sisältänyt kuin pienen palan prinsessaa, sillä tarjolla on vain yksi pelin useasta lopullisesta kartasta, eikä ollenkaan tarinatilaa tai muita erikoisuuksia. Tästä huolimatta kävi selväksi, että Fat Princess on hauska peli. Perusteet ovat pirullisen simppelit, mutta syvyyttä löytyy. Samaten nopeutta, sillä kaikki juoksunopeudesta respawn-laskuriin on säädetty juuri kohdalleen. Koko ajan on tekemistä ja kaikille löytyy käyttöä riippumatta siitä, pelaako hilparilla varustetulla ritarilla, maagilla vai metsämiehellä.

Peli viimeistelee hurmoksensa yksinkertaisella, mutta iskevällä graafisella tyylillään. Kaikesta näkee heti, mitä ne ovat ja missä tilassa. Hatut kertovat lennosta, minkä hahmoluokan tyyppejä taistelukentällä pyörii, linnakkeen ovet repsottavat saranoiltaan kun ne kaipaavat huoltoa ja niin edelleen.

Yksinkertaisen celshade-grafiikan etuna on myös se, että peli pyörii täysin pehmeästi 1080p-resoluutiolla ja näyttääkin tällöin hemaisevan kauniilta. Sarjakuvamaisen tyylin ei kannata antaa hämätä, sillä peli on todella verinen. Irtopäät ja verijärvet värjäävät jo parin minuutin pelin jälkeen vihertäviä tantereita ja kertovat jälleen, mistä päin karttaa toimintaa löytyy.

Fat Princess ponnahti jo viime kesän E3-messuilla omalle odotuslistalleni puhtaan riemuarvonsa ansiosta, eikä testiversion räpeltely ainakaan laskenut odotustani. Paljon on kuitenkin näkemättä. Pelin mukana tullut kartta oli kiva, mutta entä muut? Löytyykö pelitiloista lopulta tarpeeksi vaihtelua? Löytyykö PlayStation Networkista 31 muuta mikitettyä ja tiimipeliä ymmärtävää pelaajaa? Palaamme asiaan lopullisen version myötä ja kerromme raflaavat totuudet.

 

Tekijä: Titan Studio
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Testattu: PlayStation 3
Tulossa: PlayStation 3
Julkaisu: 19.6.
Pelin kotisivu: Fat Princess
Miikka Lehtonen

 

Lue myös

Bionic Commando (PS3, 360)

East India Company -laajennettu ennakko (PC)

Ghostbusters (PS3, 360)

New Play Control! Pikmin 2 (Wii)

Rock Band 2 (PS2, PS3, Wii, 360)

UFC Undisputed (PS3, 360)