Uusimmat

Fat Princess: Fistful of Cake (PSP)

02.05.2010 16:00 Miikka Lehtonen

Fat Princess on veikeä peli. Tiukkaa moninpelitoimintaa, riemastuttavaa grafiikkaa ja hauska aihepiiri. Kun pelin kehittäjä on vielä jaksanut tukea peliään aktiivisesti, voiko moninpelillä enää paremmin mennäkään? Näin siis PlayStation 3:lla.

Hieman yllättäen Fat Princess julkaistaan vajaata vuotta myöhemmin myös PSP:llä. Lähtökohdat ovat kunnossa, mutta mahtuuko näin tuhti paketti PSP:lle?

Vaikka PSP onkin profiloitunut PlayStation-pelien uudelleenkierrätysalustana, en olisi ihan ykkösellä arvannut, että puhdas PlayStation 3:n nettimoninpeli tulisi olemaan se seuraava uudelleenlämmittelyn kohde.

Pelin kehittänyt Titan Studios ei ole kuitenkaan lähtenyt soitellen sotaan, vaan PSP-versio on mietitty tarkalleen ja toteutettu hyvin pikkukonsolin ehdoilla. Näin tuloksena onkin mukava, joskaan ei täysin ongelmaton moninpeli.

Kakkua kitaan

Fat Princess on riemukas yhdistelmä isometristä mätkintää ja Team Fortress 2 –henkistä, kepeää nettimoninpelailua. Ideana on, että kaksi erilaisista rooleista koostuvaa joukkuetta kisaa mitä ihmeellisemmissä pelitiloissa, joista monet pyörivät pelin nimessäkin esiintyvien tuhtien prinsessojen ympärillä.

Oletusarvoisesti peli on lipunryöstöä, jossa lippuna toimii prinsessa, jota voi lihottaa syöttämällä tälle kentältä löytyviä kakunpaloja. Näin neidistä tulee vaikeampi kuljettaa. Samaan syssyyn pitäisi keräillä kentältä raaka-aineita tukikohdan paranteluun ja sotakoneiden rakenteluun.

Muitakin vaihtoehtoja löytyy, sillä PSP-versiossa on pelitiloja joka lähtöön, jopa PlayStation 3 -originaalia enemmän. Perustason team deathmatchin ohella voi vaikka pelailla futista tai omaa suosikkiani, jossa yksi pelaaja on Kuolema. Muut yrittävät pysäyttää hänet kalloveikon suhatessa pitkin kenttää keräillen taistelussa kaatuneiden sieluja. Yksinkertaista ja hauskaa, kuten Fat Princess parhaimmillaan.

PSP-versiosta löytyvät myös kaikki isoveljensä hahmoluokat sekä pelimekaniikat, joten hattukoneita parannellaan edelleen ja pelin pääpaino on vahvassa tiimityössä. Yksin ei pärjää kukaan. Tässä on myös yksinpelin ongelma, sillä Fat Princessin tekoäly on edelleen juuri yhtä tyhmä kuin ennenkin. PlayStation 3 –versiota arvostellessani jätin pelin pyörimään tekoälyn pelaajien välillä ja kävin syömässä. Vajaata puolta tuntia myöhemmin taistelu junnasi yhä keskialueen lukossa. Tämä on yhä se tyypillinen yksinpelikokemus.

Vähemmän pelaajia, vähemmän hauskaa?

Yksin ei tietenkään tarvitse pelata, mutta PSP-versiossa moninpeli ei ole aivan yhtä riemukasta kuin PlayStation 3:lla. Äänikommunikaatiolle ei löydy tukea, mikä vesittää auttamatta vahvan tiimipohjaista peliä. Lisäharmia tulee siitä, että PSP-versio tukee vain kahdeksaa ihmispelajaa.

Matsin loput slotit täytetään moninpelissäkin tekoälyn aivottomilla kuhnureilla, joskin ihmispelaajat pystyvät yhdessä suurempiin ihmeisiin kuin yksinäinen tekoälyä vastaan taisteleva soturi. Nämä moninpelin rajoitukset ovat harmillisia, sillä muuten PSP-versio toimii oikein hyvin.

Grafiikka on toki vaatimattomampaa, mutta silti yhtä yksinkertaisen ja iloisen viehättävää kuin PlayStation 3:lla. Kontrollitkin toimivat: vihollisiin lukittaudutaan olkapäänapilla, sitten pyöritään vinhasti ympäri ja pistetään haisemaan.

Olisi toki epärealistista odottaa PSP:n Fat Princessiltä yhtä sujuvaa pelikokemusta kuin PlayStation 3 –originaalilta, mutta loppuvaikutelma on silti pettymys. Vähäisemmästä pelaajamäärästä ja hiljaisesta pelailusta johtuen moninpeli ei ole niin hauskaa kuin se voisi olla, eikä yksinpelistäkään juuri irtoa kuin turhautumista.

A Fistful of Cake ei silti ole fiasko, vaan ihan toimiva moninpelilohkaisu. Pienillä viilauksilla se olisi vain voinut olla paljon parempikin. Kannattaa silti tutustua, jos haluaa kokeilla PSP:llään hieman erilaista moninpelaamista. Itse pitäydyn silti PlayStation 3 –versiossa.

 

Tekijä: Titan Studios
Julkaisija: Sony Computer Entertainment Europe
Testattu: PSP
Saatavilla: PSP
Pelaajia:  1-8 (lähiverkko, Internet)
Pelin kotisivu: http://uk.playstation.com/psn/games/detail/item156539/
Miikka Lehtonen

 

Lue myös

Tales of Symphonia: Dawn of the New World (Wii)

Final Fantasy Crystal Chronicles: The Crystal Bearers (Wii)

Wiikon wanha: Spy vs. Spy