UUSIMMAT

FIFA 08 (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

24.10.2007 18:40 | Mikko Rekola

FIFAt ovat jakaneet jalkapalloilun ystävien tunteita. Pahimmillaan pelisarja on vaeltanut vuosikausia tuonelan mailla. Uuden konsolisukupolven tullessa kehiin nähtiin ensimmäistä kertaa onnistunut simulaatio. Täksi vuodeksi peli on päässyt kovaan remonttiin, mutta mitkä ovat seuraukset? Entä onko pelattavuus viimein sarjan ansaitsemalla tasolla?

 Peli ilmestyi kauppoihin tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin. Uudesta julkaisupäivästä huolimatta sarjan tuorein painos sisältää lukuisia muutoksia. Pelaajien hallinta, laukominen, syöttöpeli ja peräti 30 ammattilaisliigaa ovat vain jäävuoren huippu. Koko muutosruletti  vaikuttaa pelin kulkuun olennaisesti. Simulaatiomaisemmaksi muodostunut kokemus painottuu automaattisesti kentän keskialueelle.

Pelattavuudessa huomio kiinnittyy pallon liikkeisiin. Kun pelaajalla on kuula haarojen välissä muuttuu liikkuminen tahmeammaksi. Pallon kanssa liikkuvan katse kiertää lähellä olevien joukkuetovereiden välillä ja vilkas syöttöpeli on ainoa ratkaisu pitää pallo omilla. Samalla pallottoman pelaajan peliä on helpotettu, sillä nyt vikkelä kärkikarvaaja antaa pallolle automaattista painetta. Näin pelaajan tehtäväksi jää ohjata paine oikeaan kohtaan.

Pallollista peliä vaikeuttaa entisestään syöttöpelin voimakas hidastuminen. Peli huomioi tarkasti syöttöjen voiman ja tarkkuuden. Ensimmäisissä otteluissa huomaa liikuttavansa palloa turhan voimattomilla kosketuksilla. Myös pallon ottaminen haltuun on vaikeutunut huomattavasti. Haastavampi syöttöpeli pakottaa pelaajan etsimään ajoissa uusia syöttösuuntia. Se kannustaa myös kaaripalloilla levittävään pelityyliin.

Total football

Kontrollit ovat pysyneet lähes muuttumattomina. Merkittävimmistä muutoksesta vastaa uusittu kikkanappi. Pelaajan vetäessä vasemman liipaisimen pohjaan muuttuu oikea analogitatti taitofutaajan työkaluksi. Erilaisilla sauvan kiepsautuksilla saadaan aikaan kentiltä tuttuja kikkoja. Pallon voi pyöräyttää kantapään avulla vastustajan ohitse. Tai halutessaan voi tehtailla Ronaldinhon koko kikkakokoelman vartaloharhautuksista aina pään yli kierähtävään kierteeseen.

Mahdollisuus luovuuteen tasapainottaa mukavasti peruspeliä suosivaa pelimekaniikkaa. Liika temppuilu johtaa armottomasti pallonriistoon. Taitopeli ei kuitenkaan syö tilaa syöttöpeliltä, sillä pallon menettää helposti. Komeat harhautukset kuitenkin maustavat sopivasti yksinkertaista lyhytsyöttöpeliä. Pelaajien henkilökohtaiset kyvyt vaikuttavat merkittävästi nahkakuulataiteen onnistumiseen, joten joukkueen roolittaminen onnistuu entistä helpommin.

Hidastuneen tempon vuoksi maalipaikkojen luominen vaatii raakaa työtä. Jo vastustajan maalialueen lähelle pääsemiseksi tarvitaan muutama oivallus. Kaukolaukauksien rooli nousee vaikeutuneen hyökkäyspelin ansiosta viimein ansaitsemalleen tasolle. Tarkasti mitoitetut kanuunat löytävät tiensä hirsien väliin. Helppoa niiden tekeminen ei kuitenkaan ole, sillä laukauksien kanssa on oltava tarkkana tukijalan ja voimanmittarin kanssa.

Ainoastaan syöttöpelin piikkiin ei voi muuttunutta pelikokemusta pistää, sillä lisää kapuloita rattaisiin tarjoilee tekoäly. Vaikeustaso on noussut jokaisella vaihtoehdolla potenssiin. Nyt nurmella kiitävät viholliset katkovat pelaajan rakentelua onnistuneesti. Haastavimmalla vaikeustasolla kokee joutuvansa pesukoneeseen, kun vastustaja ruokkii omiaan täydellisyyttä hipovilla taktisilla ratkaisuilla.

Miesvartiointi grafiikkapuolelle?

 Pelin graafinen ulosanti on parhaimmillaan upeaa ihasteltavaa. Tarkasti mallinnetut pelaajat liikkuvat nurmella pehmeästi, mutta samalla määrätietoisesti. Värimaailma pohjautuu harmaaseen, mutta ruohon pinta ja pelaajien asut tarjoavat kauniin kontrastin yksityiskohtaiseen runkoon. Valitettavasti upean ulkoasun seurauksena animaatio hidastelee ruuhkaisissa tilanteissa. Samaa pätkimistä voi havaita myös hidastuksissa ja pelaajavaihtojen aikana.

Yli 15 000 pelaajan lisenssi on toteutettu onnistuneesti. Suurimmat tähdet tunnistaa vilkaisulla, mutta jopa alempien sarjatasojen divarijyrätkin ovat tarpeeksi lähellä esikuviaan. Mukaan mahtuneet yli 20 pelipyhättöä ovat alkuperäisten tarkkoja kopioita. Erityisen upeaksi tunnelman merkittävillä nurmikentillä muodostaa tapahtumiin reagoiva yleisö. Huudot, vihellykset ja taputukset ovat äänistä päättelen aitoja nauhoituksia.

Piippuhyllyn kommenteista vastaa tuttu selostajakaksikko. Martin Tyler ja Andy Gray jatkavat edelleen seremoniamestareina. Tänä vuonna Grayn kommentit ovat asiallisempia ja kuvaavat kentän tapahtumia tarkemmin. Selostus on mielipidekysymys ja herrat hoitavat tehtävänsä tyydyttävästi. Henkilökohtaisesti olen mieltynyt enemmän kilpailevan pelisarjan selostuskaksikkoon.

Valikoissa soi pienten yhtyeiden rock ja pop. Vaikka kappaleista jää vaihtoehtomusiikin vaikutelma, on suurin osa kappaleista onnistuneita. Valikkokipaleissa on suuria eroja ja pikainen kierros paljastaa yhtyeiden kansallisuuksienkin olevan ympäri maailmaa. Vähemmän miellyttävät kappaleet voi karsia soittoluettelosta kätevästi muutamassa sekunnissa.

Pelattavaa pikkutunneille saakka

Pelimuotojen valikoima on saanut mukaansa yhden suuremman muutoksen. Be-a-pro -nimellä kulkeva uudistus istuttaa pelaajan yhden pelimiehen saappaisiin. Näin voi kokea ottelut ainoastaan oman pelaajan silmin. Uudistus on mielenkiintoinen yritys keskittää katse yhteen yksilöön. Tehtävässä on onnistuttu hyvin, mutta perinteisemmät pelimuodot tarjoavat joukkuelajista kokonaisvaltaisemman kuvan.

Mukana ovat edelleen yksittäiset ottelut, liigat, turnaukset ja viime vuonna ihastuttanut haastepelitila. Haasteiden parissa matkataan ympäri maapalloa pelin määräämien tehtävien parissa. Peli voi luoda vaikkapa aikarajat ensimmäiselle maalille tai pakottaa pelaajan syöttämään viimeinen osuma maalivahdilla. Monipuoliset haasteet jaksavat viihdyttää pitkään ja ne antavat pelaajalle tervettä kilpailuhenkeä.

Kattavien pelimuotojen lisäksi uusia haasteita voi etsiä verkkopuolelta. Xbox Livessä mittaa voi ottaa perinteisten otteluiden lisäksi vaikkapa fanien esiotteluissa. Niiden ideana on simuloida tulevia otteluita ja näin pelaaja voi harjoitella illan Valioliigan otteluita aitojen brittifanien kanssa. Pelattavuus verkossa on hyvällä mallilla, sillä verkkoviive on testien perusteella vähäistä. Vastustajia löytyi runsaasti kellonajasta riippumatta. Lisäarvoa tarjotaan kokoonpanopäivityksillä, joita testijaksolla julkaistiin kaksi kappaletta. Pelaajat löytyivät oikeista seuroistaan kaikilta mantereilta ja sarjatasoilta.

Verkot ruttuun ja vastustajaa nilkoille

FIFA 08 lunastaa Elecrtonic Artsin kovia mainospuheita. Lisenssipuoli on hoidettu fantastisesti, kun mukana nähdään vaikkapa Englannin kolmen ylintä sarjatasoa. Tosin Veikkausliigaa ei valikoissa nähdä. Kasvanut vaikeustaso ja haastavampi pelattavuus ovat muuttaneet sarjan uutukaisen kohti vakavampaa simulaatiota.

Viimeistelty kokonaisuus jatkuvasti päivittyvien pelaajakokoonpanojen avustuksella tarjoaa kovan vastuksen Konamin Pro Evolution Soccer 2008:lle. Pelituntuma ja selostuskaksikko jakavat edelleen mielipiteitä, mutta toistaiseksi kyseessä on uuden konsolisukupolven kovin futispeli.

 

Tekijä: Electronic Arts
Julkaisija: EA Canada
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: DS, PC, PS2, PS3, PSP, Wii, PC, Xbox 360
Pelaajia: 1-4, verkossa 2-10
Pelin kotisivu: http://www.fifa08.ea.com/

 

Lue lisää eDomesta

FIFA 08 -ennakko (PS3, 360)

EA JA FIFA polkaisevat pystyyn uuden verkkofutaamiskauden

EA-pelijulkaisut loppuvuodelle

Electronic Arts haluaa perheiden pelaavan yhdessä

FIFA 2005 (GC, pc, PS2, Xbox)

FIFA World Cup 2006 (GC, pc, PS2, Xbox, 360)

Jalkapalloaiheista kotelomodifiointia

Jalkapallopelejä joka lähtöön

Pro Evolution Soccer 2008 ensitestissä

Pro Evolution Soccer 5 (pc, PS2, Xbox)

Pro Evolution Soccer 6 (PC, PS2, Xbox 360)

Pro Evolution Soccer 6 –haastattelu: Shingo ’ Seabass’ Takatsuka

Pro Evolution Soccer kotisohvalta kolikkopelihalleihin

 

Muropaketin uusimmat