FIFA 14 (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

14.11.2013 15:39 | Kalle Laakso

Tekijä: EA
Julkaisija: EA
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 3, PlayStation 4 (29.11), Xbox 360, Xbox One (20.11)
Pelaajia: 1, 2-7 (PlayStation 3 samalla koneella), 2-4 (Xbox 360 samalla koneella) 2-22 (internetissä)
Pelin kotisivut: http://www.ea.com/fi/fifa-14
Arvostelija: Kalle Laakso

Pelisyksyn vääjäämättömiä asioita ovat vuosipäivitykset, eikä siltä välty jalkapallokaan. EA:n jokavuotinen myyntilistojen sarjajyrä FIFA potkaistaan syksystäsyksyyn näyttävässä kaaressa pelaajien palvottavaksi. Jalispelien oikeutettu yksinvaltias vuosimallia 14 on jälleen vain aloitusvihellystävaille valmis.

Ja hyvin se toimii aloituspotkusta alkaen. Lähes jalkapallofanien synonyymiksi noussut FIFA on ottanut tasaisesti juoksuaskelia eteenpäin, pitäen itsensä tuoreena ja uudenkarhean tuntuisena. FIFA on yksinkertaisesti paras omalla tontillaan –ei ristiriitoja, ei nokankoputtamista.

Ongelmaton ei asia kuitenkaan ole, sillä FIFAkin tuntuu potevan hiljalleen hiipuvan pelikonesukupolven syndroomasta. Tekijöiden katse on selkeästi pelin seuraavassa versiossa, mutta välivuodesta ei voi puhua, koska sarja debytoi jo tämän vuoden puolella uusilla konsoleilla, joiden versioihin on varmasti ladottu paukkuja.

Vaan ei sillä, FIFA pitää edelleen valtikkaansa ansaitusti, oli alusta vanha tai uusi. Keskitytään vielä kuitenkin siihen vanhaan.

Viherkenttien valtias

Tänä vuonna FIFAssa keskitytään antamaan uusiksi viilatulla pelaamisella eväitä pelinrakentamiselle ja luomaan maalipaikkoja keskikentältä. Homma toimii hyvin ja peliähallitsevaa joukkuetta palkitaan ominaisuudella suotuisasti. Vastakaikuna tempoa määräävä joukkue ei kuitenkaan hallitse peliä tänä vuonna enää niin helposti, sillä 14-versioon on pallon haltuunottoa hiottu ja erot pelaajien pallon hallinnassa ovat isommat. Supertähdet ottavat vastaan ja pitävät nahkakuulaa edelleen mestareiden elkein, kun taas nuoret nousevat tähdet saattavat menettäähallinnan hyvistäkin syötöistä. Yleensä uusi hallintaominaisuus toimii moitteitta. Joskus taas ei, varsinkaan syöttöjen vastaanotossa, mikä korostuu jostain syystävarsinkin kentän laidoilla. Sivurajaheitot tulevat turhauttavan tutuksi välillä. Kaiken kaikkiaan ominaisuuden tasapaino on kuitenkin kunnossa ja huomattavasti aiempaa parempi ja realistisempi.

Piirun verran aidompaa jalkapallokokemusta tuodaan myös parannetuilla laukomis- ja pallofysiikoilla. Pelaajien asennoilla on entistä enemmän väliä laukoessa. Maalia voi yrittää käytännössä mistä vain, mutta huonossa asennossa oleva pelaaja saa vähemmän voimaa potkuihin, huonosta osumakohdasta palloon. Jos kaikki on kohdillaan hyvään laukaukseen, lähtevät pallot jalasta aiempaa kovemmin. Hyviltä laukojilta pallo tuntuu todellakin tulevan kovaa ja tarkasti, mikäonnistuessaan luo kuvaa maailman parhailla futaajilla pelaamisesta.

Pelimuotojen pelimuotoja

Sisällöltään muutenkin esimerkillinen FIFA-sarja saa tämän vuoden painoksessa joitain uudistuksia vanhoihin pelimuotoihinsa. Uratilaan paluun tekee mahdollisuus valmentaa seura- ja maajoukkueita samaan aikaan. Pelaajien skouttaus on myös uramuodossa saanut joitain parannuksia: omat tiedustelijat eivät anna tarkkoja numeroita pelaajien taidoista, ainoastaan suuntaa antavia lukuja, joiden välissä taidot ovat. Pidempiaikainen seuraaminen luonnollisesti tarkentaa tietoja.

Näkyvin pelimuotojen uudistus on seasons-moodista tehty nettiversio co-op seasons. Kaverin kanssa yhteistyössä pelataan kaksi vastaan kaksi -otteluja muita pelaajia vastaan internetissä, joiden mittaan cooppaajat yrittävät edetä divisioonatasolta liigamestaruuteen. Pelitila miellyttää, sillä EA on miettinyt siinä niitäkin pelaajia, joilla ei ole kavereita linjoilla pelaamaan oman klubin pro clubs -pelejä.

Pro clubs -muodon isoin muutos on avoimilla servereilläpelattujen drop in –matsien uusiksi pistetyt pelaajamäärät. Nyt FIFA tukee ainoastaan 5 vs. 5 -pelejä. Toisaalta asia toimii, koska edellisten vuosien 11 vs. 11 -pelit tuntemattomien pelaajien kanssa ovat olleet pahimmillaan täysin kontrolloimatonta kaaosta. Nyt neljän muun pelaajan kanssa vuotavat taktiikat ja mokat tekevät pelaamisesta edelleen hauskaa ja toimivaa oikeassa peliseurassa. Vähemmän hyvässä seurassa muoto kärsii syötönpyyntö-spammista, jota ihmispelaajat syytävät tekoälylle aina kun se saa pallon. Tämä johtaa turhan usein pelaamisen rakoiluun.

Toki 11 vs. 11 -pelit onnistuvat edelleen, mutta ainoastaan EA Sports Football Club -kerhopeleissä. Tämä on muutoin ok, mutta isommalla porukalla pelaaminen vaatii kerhoon liittymistä, mikä on tympeää. Peli yksinkertaisesti palvelisi paremmin, jos yleiset 11 vs. 11 -pelit olisivat yhä tarjolla 5 vs. 5 –matsien rinnalla. Varsinkin siksi, koska kerhopelit vaativat joko kourallisen verran FIFAn omistavia kavereita, että siitä saisi kaiken mahdollisen irti, taikka sitten pelaamista ja pelikemian löytämistä tuntemattomien ihmispelaajien kanssa. Kavereilla tai ilman, enää ei voi vain lähteä ottamaan muutamaa isomman porukan rentoa nettimatsia.

Jostain käsittämättömästä syystä tämän vuoden FIFAssa on taas mukana pelin keskeyttämisestä rankaiseva systeemi. Aiemmin on voinut keskeyttäämatsin muutaman minuutin sisään ottelun alkamisesta, jos pelaaminen ei vaikkapa ole onnistunut verkkoviiveen takia. Tämä ei enää onnistu 14-versiossa, mistäjohtuen pelit pitää pelata loppuun vaikka hammasta purren, jos ylipäätään haluaa päästä pelaamaan kerhopelejä tai saada edes peliseuraa. Ihmisiä kun ei kiinnosta pelata paljon matseja keskeyttäneiden kanssa. Lukema ei myöskään kerro koko totuutta, vaan suurempikin keskeytysprosentuaali voi joskus johtua huonon yhteyden takia itsestään katkeavasta pelistä. Se jos mikä on typerä veto ja takapakkia edellisestä FIFAsta.

Onko se sen kaiken arvoinen

Onko FIFA 14 hintansa arvoinen? Kyllä, jos hyllystä ei löydy FIFA 13:sta. Edellisvuoden pelistä on menty teknisesti vähän eteenpäin, mutta 14 kaatuu jossain asioissa omiin nauhoihinsa. Se on pelillisesti hieman edellistä versiota särmempi, mutta nettipuolella on menty vähän takapakkia. Ei ole kivaa, että pelaajilta otetaan pois juttuja ja näin nakerretaan peli-iloa. FIFAt kun ovat olleen esimerkkitapauksia monipuolisuudesta ja onnistuneista asioista, joilla tarjotaan jokaiselle jalkapallofanille jotain –unelmia, legendoja, pelimuotoja ja mukavaa jalista. Moninpelissä olisikin riittänyt hyvin se, että uudet jutut, kuten co-op season, olisi vain lisätty aiempien kaveriksi.

Vai onko tämä FIFA 14 vain karsittu versio jo nurkan takana odottavista uuden sukupolven versioista? Se jää nähtäväksi, mutta yksi on varmaa: pahin kilpailija PES jää tänäkin vuonna paitsioansaan. FIFA on yhä hyvän jalkapallopelin synonyymi, ja tänä syksynä sillä oli jopa varaa antaa PES:lle siimaa. Ensi vuonna tilanne voi kuitenkin jo kääntyä toisinpäin – olisi ainakin syytä.

Lisää aiheesta

FIFA 12 (3DS) 

FIFA 12 (PC, PS3, Xbox 360) 

Lords of Football (PC) 

Mulkaisu: FIFA 14 

Pro Evolution Soccer 2014 (PC, PS3, Xbox 360) 

Lue myös

Batman: Arkham Origins (PC, PS3, Xbox 360)

Call of Duty: Ghosts (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Rush Bros. (Mac, PC)

XCOM: Enemy Within (PC, PS3, Xbox 360)