Uusimmat

FIFA Street (PS3, Xbox 360)

04.07.2012 15:00 Kalle Laakso

Tekijä: EA Canada
Julkaisija: Electronic Arts
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1-4 (samalla koneella), 2-8 (internetissä)
Pelin kotisivut:http://www.ea.com/fi/fifa-street
Arvostelija: Kalle Laakso

Muutaman vuoden hiljaiseloa viettänyt FIFA Street -pelisarja on tehnyt paluun. Täysin uudistettu, pelisarjan neljäs osa tuo kotisohville maailmalla hyvinkin suositun lajin, jossa keskitytään näyttäviin temppuihin ja vastustajan nöyryyttämiseen.

Viimeksi vuonna 2008 FIFA Street 3 näki päivänvalon konsoleilla. Peli oli ihan kiva ja miellyttävä, mutta vain ihan. Suurta suosiota se ei koskaan nauttinut, EA Sportsin oman jalkapallopelisarja FIFAn viedessä huomion pelaajilta lähes kokonaan. EA päätti jäädyttää FIFA Streetin hetkeksi kokonaan ja nyt peli on saanut buuttauksen. Sen myötä kaikki on pistetty uusiksi. Pelillä ei ole mitään tekemistä ylitse ampuvien sarjan aikaisempien osien kanssa, mikä on kaiken kaikkiaan vain positiivista.

Nimensä mukaisesti pelissä ei olla kuitenkaan vain kaduilla, mutta nurmikentiltä otetaan eroa täydellisesti, ja lähimmäksi jalkapalloa päästään vain futsalin muodossa. Aikasemmin FIFA-sarjaan pelimuotona kuulunut futsal kuuluu nyt siis FIFA Streetiin, vaikka se ei katujalkapalloa olekaan.

Pelin rento ja autenttinen katufutis tunnelma pääsee kuitenkin oikeuksiinsa muilla tavoin, ja naama tuskin ruttuun kenelläkään menee onnistuineiden harhautusten ja nöyryytysten onnistuessa. Ulkoasun alla sykkii FIFA 12:sta tuttu pelimoottori pienen viilauksin, ja FIFA Street esittelee uuden ominaisuuden: Street Ball Control -pallonhallinnan. SBC on helppo oppia, ja miellyttävä hallita, ja sopii peliin erittäin hyvin. Potkupallo saa uusia ulottuvuuksia hetkessä kyseisen ominaisuuden kanssa. Temppuja on tuplasti enemmän kuin FIFA 12:sta ja huomattavilla variaatioilla. Harmittavasti vain pelaajaa ei voi liikutella Street Ball Controllin kanssa, mutta monipuolinen se kaikesta huolimatta on.

Maailmanvalloitus

FIFA Streetin pääosassa on World Tour -pelimuoto. Maailmaa lähdetään valloittamaan ensin tekemällä oma pelaaja ja yksinkertaisella editorilla itselleen joukkue. Muita pelaajia joukkueeseen voi joko tehdä editorilla lisää, antaa pelin tehdä randomilla, tai parhaiten ottaa kavereita pelaamaan omalta kaverilistalta, mutta vain frendejä ketkä ovat FIFA Streettiä pelanneet ja oman hahmon luoneet. Kun omasta joukkueesta löytyy minimimäärä pelaajia, valitaan maa mistä lähdetään palloilemaan kohti maailman kärkeä. Joukkuetta saa myöhemmin vahvistaa muilla pelaajilla vastustajatiimeistä, kunhan ne ensin voitetaan haasteissa.

Katujalkapallon monet pelimuodot sisältyvät myös peliin, joskin ei kaikki. Pääosassa maailmankiertueella ovat maaleihin ratkaisevat Futsal, Paras viidestä, 5-a-side ja Last man standing, pienin variaatioin ajoittain. Futsalissa on tuomari, rikkeet, kulmapotkut, kentästä riippuen sivuraja ja rangaistus- ja vapaapotkut. Paras viidestä pelataan viiteen maaliin asti, maalissa maalivahti ja kentällä pelaajia kolme. 5-a-side on käytännössä kuin futsal, mutta ilman tuomaria ja sääntöjä. Last man standing usein kolmella pelaajalla, pienillä maaleilla ilman maalivahtia, maalin tehnyt joukkue menettää itseltään maalanneen pelaajan, ja tarkoituksena on itseltään ensimmäisenä saada kentältä pois kaikki pelaajat.

Enemmän Street Ball Controlliin tukeutuvat pelimuodot ja voittaja World Tourissa lasketaan pisteinä. Yleisimpinä muotoina variaatioineen ovat, panna ja freestyle. Pannassa jaetaan kikkailulla eri määrä pisteitä, Panna tarkoittaa futisslangilla toisen nöyryyttämistä pallolla jalkojenvälistä pitämällä pallo silti itsellään. Pannasta saa kyseissä muodossa kolme pistettä, ilmaharhautuksesta kaksi, harhautuksesta ja maalista yhden pisteen. Pisteet menevät pankkiin kummallakin joukkueella, ja ne lunastetaan tekemällä maali, joten parhaassa tapauksessa niitä voi kerralla olla jopa yli 20. Pisteet nollautuvat kummallakin joukkueella maalista, joten lopputulos voi olla hyvinkin selvä. Pannaa pelataan kolmen minuutin puoliajoilla.

Freestylessä on sama periaate kuin pannassa, paitsi pisteet jaetaan jokaisesta harhautuksista pelin omilla pistemäärillä. Yleisin pistemäärä harhautuksesta on 200, panna 300 ja väliin mahtuu monta muutakin summaa riippuen pelitilanteista. Freestylen päämäärä on kuitenkin ilman aikarajaa päästä ennen toista joukkuetta 2500 pisteeseen. Pelkkä maali ja syöttely ei pistetiliä karta, joten kikkailu ja harhauttelu ovat pääosassa.

Omaa hahmoa ja joukkuetovereita saa itse valita peleihin miten itse haluaa. Hahmonkehitystä on myös kokemuspisteillä mukana ja ilokseen saa huomata että myös pelaajat ketkä eivät kentällä näyttäydy, saavat leveleitä ajan kanssa myös. Hahmonkehitys ei tosin ole monipuolista juurikaan, ja ikäväkseen taas saa huomata että jokaisesta pelaajasta saa identtisen, kaikilla osa-alueilla täydellisen aina kikkailusta syöttelyyn. Sen myös huomaa netissä ja taitoerot jäävät vain minimaalisiksi itse ihmispelaajien, ei niinkään joukkueiden kesken, mikä on puuduttavaa pidemmän päälle.

Muutoin pelaamista voi harrastaa hit the street -pikapelimuodossa ja netissä. Netissä tosin ei ole pelimuotoja kuin kolme jostain syystä. 5-a-side, 6-a-side ja futsal. Samalla koneella kaverin kanssa pääsee kuitenkin pelaamaan myös esimerkiksi pannaa ja last man standingia.

Official license

Eihän EA:n peli olisi mitään ilman virallista lisenssiä. Virallisia joukkueita pelistä löytyy yli 100, ja pelaajia +1500 eri maista. Mukana ovat tunnetumpien maiden liigat, aina Englannin Valioliigasta Espanjan La Ligaan, yhteensä kuusi. Mukana tietysti Rooney, Christiano Ronaldo ja maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi valittu Lionel Messi. Syystä tahi toisesta kuitenkaan verkossa ei pääse pelaamaan virallisilla pelaajilla tai joukkueilla, joten sekin jää vain samalla koneella pelaavien iloksi.

Grafiikat pelissä ei mullistavia ole, tuttua laatua, mutta katujalkapallo kulttuuri huokuu kuitenkin läpi ja värejä on käytetty sen mukaan. Äänistä voisi sanoa samaa, pelin soundtrack sopii peliin ja mukana on biisejä electropopista hip-hoppiin. Areenoilla selostajat puhuvat niiden maiden kielillä missä pelataan, ja sisäpelikengän pohjat inisevät sisähalleissa.

Vaihtelua, mutta..

 Niin, onhan FIFA Street ihan kiva peli. Vaihtelua vakavempaan urheilupeligenreen, mutta jotain silti puuttuu. Alkuhuuman jälkeen peliin tuskin kauheasti koskee, ellei satu iltaa istumaan semmoista porukkaa, kenelle FIFAt ovat tuttuja ja mielellään vähintään neljän pelaajan voimin. Verkossa ei iloa kauaksi aikaa ole kun kaikilla ovat lähes identtiset superjoukkueet ja pelimuotojen vähyys ei asiaan auta. FIFA Street tuntuu väkisin väännetyltä välisarjalta FIFA 12 ja 13 väliin. Parempi olisi saada FIFA 13 mukaan vaikka muutama areena, pelimuoto ja Street Ball Control, tai enintään Arcade-julkaisuna kuin että omana pelinä tätä olisi. Tällaisena FIFA Streettiä voi suositella varauksetta vain katufutiksen vannoutuneimmille faneille, tai illanistujaisia harrastavien pelihyllyihin alelaarista.

 

Lisää aiheesta

FIFA 10 (PS3, Xbox 360)

FIFA 12 (3DS)

FIFA 12 (PC, PS3, Xbox 360)

FIFA Street 2 (GC, PS2, Xbox)

Fifa Street 3 (PS3, 360)

Lue myös

Game of Thrones (PC, PS3, Xbox 360)

Lollipop Chainsaw (PS3, Xbox 360)

McPixel (Linux, Mac, PC)

Spec Ops: The Line (PC, PS3, Xbox 360)

 

Muropaketin uusimmat