Uusimmat

Fight Night Round 4 (PS3, 360)

06.08.2009 15:45 Miikka Lehtonen

Fight Night –sarjan peleissä on aina ollut tiettyä magiaa, jonka ansiosta ne ovat vedonneet paljon perinteistä nyrkkeily-yleisöä laajempaan pelaajaryhmään. Ei suotta, sillä pelit näyttävät hyvältä ja ovat äärimmäisen viihdyttäviä.

Kun Fight Night –sarja on vihdoin tekemässä oikeaa harppaustaan tämän sukupolven pelilaitteille, paineet ovat melkoiset. Edellisosa sai lähes yleismaailmallista ylistystä, mutta tästä pelästymättä kehitystiimi lähti tekemään suuria uudistuksia. Tuliko parempi, vai olisiko se pyörä sittenkin kannattanut jättää entiselleen?

Fight Night Round 4 on todellakin sarjan ensimmäinen todellinen tätä sukupolvea varten tehty peli, sillä Fight Night Round 3 oli vain kiillotettu versio Xboxilla ja PlayStation 2:lla viihdyttäneistä peleistä. Next gen –pelimoottorin parannuksia ei välttämättä huomaa kuvakaappauksia katsomalla, mutta pelin pariin päästyään jokainen pelejä aiemmin pelannut osaa arvostaa niitä välittömästi.

Purkitettujen animaatioiden sijaan kehitystiimi on siirtynyt täysin fysiikkapohjaiseen pelimoottoriin, jossa ottelijoita ei enää ympäröi näkymätön voimakenttä, vaan ottelijat voivat halutessaan seistä vaikka rinnat vastakkain.

Kun ottelijan ja tämän käsien pituus ovat täten merkittävä tekijä, pelistä tulee heti monipuolisempi kuin aiemmin. Nyt onkin täysin mahdollista tehdä nyrkkeilijä, joka elää vastustajansa iholla ja murjoo tätä lyhyillä, mutta voimakkailla iskuillaan. Yhtä mahdollista on toki tehdä myös pitkäraajainen etäisyysiskijä, jonka peli perustuu väistelyyn ja välttelyyn, sekä vastustajan rokottamiseen pitkältä matkalta.

Ei ole sattumaa, että pelin kanteen on valittu juuri näitä kahta tyylilajia edustaneet Muhammed Ali ja Mike Tyson, sillä juuri tämän unelmaottelun miettiminen sai kehitystiimin tekemään näin valtavia muutoksia. He nimittäin tajusivat, että matsi ei olisi ollut vanhalla moottorilla mahdollinen.

Ei kilpikonnille

Itse pelattavuus ei ole juuri muuttunut sitten viimenäkemän, sillä otteleminen tapahtuu edelleen erinomaisen toimivalla kahden analogitikun yhdistelmällä. Vasemmalla tikulla liikutaan, oikeaa pyörittelemällä tai tökkimällä tehdään erilaisia iskuja. Blokkaus, väistely ja tähtäys vartaloon tapahtuvat liipasinten avulla. Helppoa, mutta toimivaa ja monipuolista.

Uusi fysiikkamoottori tulee avuksi myös tässä, sillä lyönnit eivät ole enää purkitettuja osuu / ei osu –ratkaisuja. Peli sen sijaan mallintaa tarkasti, miten ja mihin lyönti osuu. Mahdollista on myös lyödä vaikka vastustajan blokkauksen läpi, kunhan hartioista löytyy tarpeeksi ruutia.

Puolustuspeli perustuu aiempaa enemmän ajoitukseen, sillä pohjassa pidettävä torjuntanappi on historiaa. Jos onnistut väistämään tai torjumaan vastustajan lyönnin prikulleen oikea-aikaisesti, tämä horjahtaa hetkeksi pois tasapainosta, jolloin voit hujauttaa takaisin tavallista tehokkaammalla iskulla.

Mitäpä sitä ottelutapahtumasta muuta sanomaan? Fight Night Round 3 oli jo erinomainen näkemys nyrkkeilystä ja Round 4 parantaa nyrkkeilyn tuntumaa entisestään ja selkeästi. Harmi vain, että pelitilat eivät ole samalla tasolla.

Paremmin, mutta monimutkaisemmin

Kun EA:n edustajat esittelivät peliä lehdistölle keväällä, suuri hehkutuksen aihe oli pelin uratila, jonka piti olla reilusti edellispeliä parempi. Syytä oli, sillä Round 3:n uratila kaipasi lisää kaikkea. Tällä kertaa sitä lisäsisältöä onkin tarjolla reippaasti, mutta vääriin osiin pultattuna. Tuloksena on pelitila, joka on kyllä entistä monipuolisempi, mutta vaatii reilusti enemmän kikkailua ja virittelyä.

Tällä kertaa ideana on luoda nyrkkeilijälleen henkinen perintö, jonka avulla hänet muistetaan vielä vuosikymmenten päästä lajin huippunimien joukossa. Teoriassa tämä tapahtuu kehittämällä nyrkkeilijänsä kykyjä taktisesti ja ottelemalla tavalla, joka viehättää yleisöä. Käytännössä pelaaja ramppaa läpi kymmenten valikkoruutujen vahvistellen, varmistellen, tarkistellen ja kikkaillen. Kehässä vietetty aika häviää selvästi valikkopläräykselle ja hauskempaakin voisi olla. Paranneltavaa jäi vielä ensi vuoteen.

Jos moinen ei satu kiinnostamaan, yksinäisille nyrkkeilijöille jää käteen tyhjä arpa, sillä paikkaavia pelitiloja ei löydy. Legacy-tilan ohella pelaaja voi hypätä kehään kaverinsa tai tekoälyn ottelijan kanssa jonkun pelin 48 valmisnyrkkeilijän tai itse luomansa ottelijan saappaissa.

Fight Night Round 4 elääkin selvästi moninpelinsä kautta. Otteleminen kaveria vastaan on toki aina hauskaa, mutta nyt mukana on myös mahdollisuus kisata online-nyrkkeilyn maailmanmestaruudesta tasaisella pelikentällä. Jokainen mestaruussarjaan haluava luo oman hahmonsa, mutta kaikkien ominaisuudet on kiskaistu samalle viivalle. Näin matsin voittaa paras nyrkkeilijä, ei eniten hahmoaan treenannut. Jujuna on, että kussakin painoluokassa on yksi mestari, joksi pääsemisestä jokainen pelaaja kisaa.

Tässä lieneekin se Fight Night Round 4:n pitkäaikainen koukku, mutta vain jos pelille löytyy tarpeeksi suuri yleisö. Testijakson aikana peliseuraa oli tarjolla vaihtelevasti, mutta ei ikinä mitenkään tungokseksi saakka.

Asiaa voi toki auttaa marssimalla kauppaan ja ostamalla pelin, mikä onkin suositeltava ratkaisu. Olit sitten nyrkkeilyn ystävä tai et, Fight Night Round 4 on hauska peli, joka mallintaa lajinsa mainiosti ja näyttää pahuksen hyvältä. Jos pelitilat olisivat kattavammat, puhuisimme todellisesta huippupelistä. Nytkin tutustumisen arvoinen.

 

Tekijä: EA Canada
Julkaisija: EA Sports
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://fightnight.easports.com/
Miikka Lehtonen

 

Toinen mielipide (Xbox 360)

Fight Night Round 4 on päällisin puolin pelinä yhtä yksinkertainen kuin kuvaamansa laji. Kaksi treenattua miespuolista henkilöä vaihtaa iskuja ja pyrkii päihittämään toisensa. On aikaraja, jonka jälkeen tuomarit valitsevat paremman. Tai vaihtoehtoisesti voittaja on pystyyn jäänyt uros. Antiikkista hölmöläisten hommaa, joka pitäisi lopettaa kokonansa?

Niinhän urheilulajeja panetellaan. Vähätellään, että jääkiekossa aikuiset miehet luistelevat mustan kiekon perässä. Jalkapallossa juostaan nahkakuulan kanssa kilpaa. Naurakaa vain, mutta kaikkien lajien takana on oikeasti monimutkaiset taktiikat ja strategiat. Kaikki ei ole vain lihaksia ja hikeä, vaikka niitäkin tarvitaan.

Fight Night Round 4 on nyrkkeilyä ilman fyysistä suoritusta. Todennäköisesti lähemmäs tätä ei päästä ilman liiketunnistimia. Toisaalta fyysisen suorituksen riisuminen paljastaa, kuinka taktinen laji kyseessä onkaan. Nyrkkeilyssä nuijimista on vain pieni osa, loput on monimutkaista vuorovaikutusta partnerin kanssa. Lähin vertailukohta lienee tanssi.

Ja miksei. Nyrkkeilyssä vaaditaan rytmitajua, refleksejä ja vastustajan tarkkaa arviointia. Kun kumppani lyö raskaasti ja iskun torjuu onnistuneesti, jää avoimeksi lyhyt hetki, jolloin vastustaja ei ehdi reagoida. Tätä tilannetta ennen on jo päätettävä taktiikka: miten ja mistä lyödään. Ja samalla on mietittävä jo seuraavaa liikettä, sillä vastustajalla raksuttavat samat ajatukset.

Fight Night Round 4 vangitsee täydellisesti tämän leikin. Nyrkkeily ei ole yhtä kuin nyrkkitappelu, eikä pelkällä älyttömällä tikkaamisella saavuta muuta kuin väsähtäneen ottelijan, ja sitä seuraavan häviön tyrmäyksen kautta. Fight Night Round 4:ssä pelaaja lukee vastustajaa, harkitsee ja laskee liikkeensä. Jokaisella teolla on vaikutuksensa. Lyö tai liiku turhaan ja nyrkkeilijän voimat ehtyvät, suojaa liikaa ja vastustaja pääsee määräämään tahdin.

On siis selvää, että pelin pääasiallisena tarkoituksena on pelkän nyrkkeilyn kuvaaminen, mahdollisimman viihdyttävästi, mutta silti realistisesti. Tässä se onnistuu myös visuaalisesti, mutta vain nyrkkeilijöiden osalta. Kaikki muu grafiikka on tylsää, myös nyrkkeilykehät aina harjoittelusaleista isoihin areenoihin. Nyrkkeilijät tihkuvat miehisyyttä aitoine, hikisine lihaksineen. Hahmojen epärealistisuu paljastuu vasta, kun valitsee oikeita kehäraakkeja pelattavaksi.

Fight Night Round 4 on nyrkkeilyn ystävän valinta. Se ei anna maistaa staran, tai siksi pyrkivän lupauksen elämää syvemmin, kuten Don King Presents Prizefighter, mutta se on nokkapokan suhteen dynamiittia. Kun vielä pelintekijät ovat mukavalla tavalla omistautuneet tukemaan tuotostaan sen julkaisun jälkeenkin uusilla ostettavilla lisillä, on peliä helppo suositella.

Antti Mutta

 

Lisää aiheesta

Fight Night Round 2 (GC, PS2, Xbox)

Fight Night Round 3 (PS2, Xbox, 360)

Fight Night Round 3 (360)

Lue myös

Blood Bowl (PC)

Don King Presents Prizefighter (360)

Punch-Out!! (Wii)

Sims 3 (Mac, PC)

Star Ocean 4: The Last Hope (360)

Tiger Woods PGA Tour 10 (PS3, Wii, 360)

UFC Undisputed (PS3, 360)

 

Muropaketin uusimmat