Uusimmat

Final Fantasy IV Advance (GBA)

02.08.2006 09:00 Tero Lehtiniemi

FF4-nostoVuonna 1991 SNESille ilmestynyt Final Fantasy IV oli kahdella tapaa merkittävä roolipeli. Se oli sekä tarinansa että muiden ominaisuuksiensa osalta täysin eri tasolla tuolloisiin kilpailijoihinsa nähden, ja samalla se oli peli, joka lunasti Final Fantasy -sarjalle sen tätä nykyä nauttiman maineen.

Viisitoista vuotta ja lähes kymmenen Final Fantasya myöhemmin sarjan neljäs osa on edelleen sen kärkipäätä. Klassisempia ja vaikeammin saatavia Final Fantasyja on julkaistu uudemmille laitteille jo aikaisemminkin, ja nyt Square-Enix on tehnyt todellisen kulttuuriteon: julkaissut sarjan neljännen osan GBA-käsikonsoleille, uusilla luolastoilla ja muilla ominaisuuksilla höystettynä.

Peli kertoo tarinan Cecilistä, Baronin kuningaskunnan palveluksessa olevasta pimeyden ritarista. Parin tehtävän jälkeen Cecil kuitenkin huomaa, ettei Baronin kunkulla ole ihan puhtaita jauhoja pussissaan. Hän tempautuu mukaan peliin, jossa panoksena on koko maailman kohtalo.

Final Fantasy IV-4

Uutta ja vanhaa

Nykystandardien mukaan Final Fantasy IV:n tarina ei ehkä ole ihan yhtä mullistava kuin viisitoista vuotta sitten, sillä peli mullisti aikoinaan koko japanilaisten roolipelien tarinankerronnan. Se on silti edelleen lajityyppinsä kärkikastia. Tarina vilisee yllättäviä käänteitä ja mieleenpainuvia henkilöhahmoja, jotka eivät ole vanhentuneet päivääkään.

Pääosin GBA:n Final Fantasy on alkuperäisen SNES-version uskollinen uudelleenversiointi. Dialogi on kuitenkin astetta viimeistellympää, ja hahmoilta löytyy esimerkiksi muutamia SNES-versiosta puuttuneita ominaisuuksia. Ehkä merkittävimpiä pelillisiä uudistuksia ovat kuitenkin kaksi uutta luolastoa, joista toiseen pääsee käsiksi vasta päätarinan läpäisyn jälkeen.

SNES-tasoinen grafiikka on GBA:n ruudulla vanhentunut arvokkaasti, eikä suurempia eroja esimerkiksi puhtaisiin GBA-peleihin huomaa. Hyvänä ominaisuutena pelin voi nyt myös tallentaa koska vain, mikä helpottaa esimerkiksi bussimatkoilla pelaamista huomattavasti.

Final Fantasy IV-3

Final Fantasy IV on edelleen legendaarisen roolipelisarjan parhaimpia osia, ja GBA-versio tekee uusien ominaisuuksiensa vuoksi sille vielä aikaisemmin julkaistua PlayStation-versiotakin enemmän kunniaa. Uusien luolastojen ja taitojen vuoksi Final Fantasy IV Advance on varsin pakollinen laajennus jokaisen GBA:n omistavan roolipeliystävän pelikokoelmaan. Tämä koskee myös peliä aikaisemmin pelanneita.

 

Tekijä: Square

Julkaisija: Square Enix

Testattu: Game Boy Advance

Saatavilla: Game Boy Advance, SNES, PlayStation

Pelin kotisivu: http://ffiv.nintendo.com/final/