Uusimmat

Fire Emblem Fates – rakastettu strategiajuna saapui juuri 3DS-asemalle (3DS)

15.10.2016 14:00 Mikael Miilumäki

Fire EmblemTekijä: Intelligent Systems
Julkaisija: Nintendo
Testattu: New 3DS XL
Saatavilla: 3DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: Fire Emblem 
Arvostelija: Mikael Miilumäki

fireemblem_fates_arv_04

 

Fire Emblem on tarjoillut jo pitkään laadukasta strategiaa Nintendon konsoleilla. Suuren yleisön suosiossa sarja ei kuitenkaan ole paistatellut, sillä vasta 3DS:llä debytoinut Fire Emblem: Awakening toi kaltaiseni nöösipojat strategiajunan kyytiin. Hyvä näin, sillä Fire Emblemin parissa on hauskaa, mutta myös varsin jännittävää.

Fatesista löytyy kaupan hyllyltä kaksi eri versiota, Birthright ja Conquest. Tarina on aluksi sama, kunnes otetaan isompaa vaihdetta silmään. Pelaaja ohjastaa Nohrin kuningashuoneen adoptoimaa prinssiä tai prinsessaa. Diplomaattisen vierailun aikana rajan toiselle puolelle selviää, että oikea kotiväki löytyy naapurivaltion puolelta. Kuinka ollakaan, naapurikansat eivät ole tulleet toimeen keskenään pitkään aikaan. Se mitä sitten tapahtuu, riippuu pelaajan ostamasta versiosta.

Fire Emblem Fates

Saippuaoopperaa

Birthrightissa pelaaja palaa oikeaan kotiinsa tarkoituksenaan kukistaa suuruudenhullu ottoperhe, kun taas Conquestissa hajotetaan ja hallitaan sisältä käsin. Birthright on kaltaisilleni noviiseille suositeltu versio, sillä se on piirun verran helpompi. Conquest puolestaan nostaa kylmän hien myös veteraanien otsalle. Tarinaa voi myös täydentää Revelations-lisäsisältöpaketilla, joten jos haluaa nähdä kaikki tarinan versiot ja koukerot, ei pelattava lopu ihan äkkiä kesken.

Tarinaa siis riittää, mutta toteutukseen on lipsahtanut pari kuprua. Aina välillä saa ihastella komeita animaatioita, jotka on revitty suoraan ison rahan animeleffoista. Sitten naamalle lyödään loputtomasti tekstiseiniä. Hahmoilla on paikoin hirveä määrä kerrottavaa, eikä turinoinnista meinaa tulla loppua kirveelläkään. Paikoin animehörhöily meinasi ylittää sietokynnyksen, mutta onneksi paketti pysyy pääosion hyvin kasassa.

Fire Emblem Fates

Ruotuväki

Pelaaminen on klassista vuoropohjaista strategiaa.  Sotatantereelle voi marssittaa jos jonkinlaisia yksiköitä. Valikoimassa on ratsumiehiä, jousimiehiä ja esimerkiksi vikkeliä ninjoja. Jokainen on omanlaisensa persoona ja sekaan on saatu varsin koomisia ilmestyksiä. Valikoimaa on niin paljon, että jokainen löytää varmasti mieluisensa taistelutoverit. Huomasin että miekkamiehet ja ninjat tekivät mukavasti tuhoa, samalla kun jousimiehet ja velhot tukivat menoa taustalta.

Taisteluiden välillä vaihdellaan hahmojen varusteita, turistaan kahvikupposen äärellä komentajan teltassa ja rakennetaan omaa tukikohtaa. Tekemistä on melkoisesti ja puuhastelu tuo taisteluiden väliin mukavaa vaihtelua. Hahmojen väliset suhteet ovat tärkeässä osassa, sillä mitä parempia kavereita hahmot ovat, niin sitä tehokkaampia he ovat taistelukentällä.

Fire Emblem Fates

Kevyet mullat

Herttinen, jalo miekkamies kaatui taistelukentällä! Noh, mitäs näistä, ensi kerralla paremmin. Eip, kuolleet jätetään kylmästi kentälle maatumaan. Sarjan perinteitä kunnioittaen kuolema on pysyvä olotila, ellei pitkin hampain lataa tallennusta ja yritä alusta uudelleen. Armottoman vaikeusasteen takia viikatemies vierailee heti, jos pelaaja ei ole tarkkana. Meno ei kuitenkaan tunnu missään kohtaa epäreilulta, vaan vika löytyy lähes aina pelaajan hätiköinnistä.

Mukana on jälleen mahdollisuus pelata ilman kuolemanpelkoa, mutta suosittelen perinteistä mallia, sillä se tuo kampanjaan reilusti lisää jännitystä. Noviisien ei kuitenkaan kannata sukeltaa taisteluun rajummilla vaikeusasteilla. Kun yhden taistelun aikana kentälle jää puolet sotajoukkiosta, niin ei ihan hirveästi naurata. Yritä siinä sitten pelastaa maailma kattiloilla varustettujen maajussien kanssa, kun ritarit puskevat horsmaa edellisillä taistelukentillä.

Fatesin parissa viihtyvät varmasti sarjan veteraanit, mutta myös noviisien kannattaa viimeistään nyt hypätä Fire Emblemin kelkkaan mukaan. Peukkua on pakko nostaa todella tasokkaiden musiikkien takia, mutta ulkoasu tuskin tekee keneenkään vaikutusta. Pelaaminen on kuitenkin niin rautaisen jännittävää, että Fire Emblem Fatesia voi suositella täysin varauksetta vuoropohjaisen strategian ystäville.

 

Fire Emblem Fates 

 

Mattimyöhäisen tunnustus

Fire Emblem ei ole uusi ilmestys, sillä sarjan pelejä on tunnetusti ilmestynyt jo vuosia Nintendon eri laitteille. En jostain syystä ole koskaan päässyt mukaan kelkkaan, vaikka kehittäjät ovat tehneet tasaisen laadukasta työtä osa toisensa jälkeen. Mitään erityistä syytä en saa päähäni, sarja on vain lentänyt tutkan alla.

Muutaman vuoden takainen Awakening oli kuitenkin toista maata. Nintendo päätti mainostaa uusinta osaa ihan länkkäreillekin ja kun laatu oli kohdallaan, niin jo ennen julkaisua hypeä kertyi mukavasti. Kas kummaa, Awakening ei ollut pelkästään arvostelijoiden mieleen, vaan mokoma kelpasi jopa kuluttajille.

Kehittäjät tekivät Awakeningin suhteen monta fiksua vetoa. Sarjan fanit saivat murskaavan haastavan pelin, mutta noviiseille tarjottiin helpotuksia. Mikä tärkeintä, pelattavuus oli niin rautaista, että 3DS melkein liimautui kiinni käsiin.

 

Fire Emblem Fates

 

Fire Emblemien historiaa

Japanilaista Intelligent Systems -pelitaloa ei voi syyttää ainakaan kaavoihin kangistumisesta. 1986 perustetun yrityksen ensimmäinen peli oli NESin Tennis, uusin Wii U:n Paper Mario: Color Splash. Siihen väliin on mahtunut hurjan monta julkaisua ja aivan uudenlaisia ideoita, kuten aina Metroideista Paper Marioon ja WarioWareen. Fire Emblemiä unohtamatta.

Ensimmäinen Fire Emblem saapui NESille 1990 ja se oli ensimmäinen niin sanottu taktinen roolipeli. Eli jrpg, joka sekoitti roolipelaamista, taktisia taisteluja ja hahmonkehitystä aivan tietyllä tapaa. Taistelujen painopiste ei ollut niinkään roolipelien perinteisellä fantasiakahinalla kuin taitavalla taktikoinnilla sekä hahmojen ja sankarien erityisominaisuuksien hyödyntämisellä.

Resepti oli niin oivallinen, että Fire Emblem nousi hetkessä hitiksi ja sai monia jatko-osia. Se innoitti myös sotamaisemman Advance Wars -pelisarjan, ja ehättipä Square teettää myös oman Dragon Quest Wars -spinoffinsa.

Pelkästään Fire Emblemeitä on tehty jo 12 kappaletta, mihin päälle vielä kasa spinoffeja, eikä loppua näy.

 

Lisää aiheesta

Fire Emblem Awakening (3DS)

Fire Emblem: Shadow Dragon (DS)

Fire Emblem: Radiant Dawn (Wii)

Fire Emblem: Sacred Stones (GBA)

Fire Emblem (GBA)

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat