Uusimmat

First Strike (iOS)

22.03.2014 20:00 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Blindflug Studios
Julkaisija: FEINHEIT
Testattu: iOS (iPad Mini)
Saatavilla: Android, iOS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.firststrike.mobi
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

Eput lauloivat muinoin miten uraani halkeaa ja tuottaa lamppuun valkeaa. Joskus uraani halkeaa vähän isomminkin. Silloin sattuu. Maailmanhistoriassa on possautettu tähän mennessä kaksi ydinpommia tosimielessä, ja siihen se toivottavasti jääkin. Ydinten halkeaminen on kuitenkin niin hyytävä aihe, että siitä saa aikaan myös jäätävän hyviä ja ajatuksia herättäviä pelejä.

Jokunen vuosi sitten brittiläisen Introversionin Defcon järisytti mannerlaattoja nukejen upealla paukunnallaan. Ja vuonna 1989 New World Computingin Nuclear War riemastutti satiirisella räjäyttelyllään. Nyt peliruuduille pompsahti First Strike, joka tuo ydinsodan ilot mobiilialustoille.

First Striken perusidea on yksinkertainen. Tuhoa muut. Selviydy.

Millä maalla ja miltä mantereelta aloitat? Montako vihollista? Millaisella strategialla pelaat? Pyritkö laajentamaan valtakuntasi aluetta ja suojaat näin selviytymistäsi? Keskitytkö tekemään pienemmän mutta pippurisemman valtakunnan? Rakennatko minkä verran torjuntaohjuksia, minkä verran lyhyemmän ja pidemmän kantaman ohjuksia ja MIRV-monikärkiä?

Pelaamisessa on jonkin verran vaihtoehtoja, mutta loppujen lopuksi jokainen sota etenee samalla kaavalla. Eri valtakunnat kaappaavat hallitsemattomia territorioita ja laittavat alueita tekemään tieteellistä tutkimusta, hyökkäämään naapuriin tai rakentamaan aseita. Kun prosessi on edennyt tarpeeksi pitkälle on taivaalla planeetankattava tarkkailevien silmien verkosto ja kussakin maassa automaattinen ohjustentorjuntajärjestelmä, Siinä välissä tarkkaillaan muita valtioita ja ammuskellaan manuaalisesti täppäilemällä torjuntaohjuksia lähestyviin ohjuksiin, siinä vaiheessa kun naapurisuhteet ovat vielä suhteellisen ystävälliset, tasoa ”minä nyt vähän vain ydinpommittelen sinua, ei pahalla.”

Jossain vaiheessa kuitenkin alkaa tosi rätinä ja maailmanlopun kellot soivat, kun kantoraketteja nousee kymmenittäin eikä sen enempää automaattinen puolustus kuin pelaajankaan täppäily riitä torjuntaan. Ja sitten populaa kuolee miljoonia ja miljoonia.

First Strike on omalla tavallaan hyvinkin pasifistinen peli. Sen voi voittaa, mutta tulos on useimmiten mustanpuhuva, karstoittunut maapallo. Ennen niin kauniit, vehreät maisemat ovat mustaa ydinaavikkoa, jolta on vaikea erottaa jopa territorioiden välisiä rajoja. Tyylikäs visuaalinen ratkaisu, joka tosin vähän haittaa pelaamistakin. Vaikea komennella armeijoita valtaushommiin, kun ei enää edes erota mikä on oma, mikä vihollisen ja mikä täysin hallitsematon alue. Kommentoinkin tästä tekijöille, jotka lupasivat että ”jos peli vain myy tarpeeksi ja meillä on varaa päivittää sitä, niin korjaamme kyllä tämän.”

First Strike tyylikäs teos, joka pieksee laadullaan ja ideallaan sata-nolla latauskauppoja täyttävät roska- ja f2p-mälsäilyt, ja tarjoaa hyviä 15-30 minuutin mittaisia ydinsotakuvaelmia. Pelaaminen on kuitenkin hieman yksioikoista, etenkin kun oma valtio on levittäytynyt useamman mantereen alueelle. Tällöin aktiivikahakoiden välillä aikaa menee koko ajan enemmän ihan vain sotavermeiden rakennusmääräysten naputteluun ja siihen, kun pelaaja yrittää nähdä ruudulta territoriorajoja. Samaan aikaan muut valtiot pommittelevat toisiaan ja heittelevät pelaajankin niskaan milloin pikku pommikuuroja, milloin kunnon ryöpsytystä.

 

Ei siis ihan täydellinen peli, mutta mobiilijulkaisuksi First Strike on poikkeuksellisen aikuinen ja laadukas peli, joka erottuu massasta. Myös siksi, että pelin tuotoista lahjoitetaan osa ydinaseriisuntaa edistäville järjestöille. Ostopäätös onkin siten paitsi rahojen sijoittamista hyvään peliin, myös pieni askel maailmanrauhan puolesta.

 

Lisää aiheesta

Kaikki kuolee! 

Pohjois-Korean uusin propagandavideo kierrättää Elder Scrollsia 

Ydinsotaa taskukoossa – Defcon DS:lle 

Yhdysvallat harkitsi ydinpommin räjäyttämistä Kuussa kylmän sodan aikana 

Lue myös

Command: Modern Naval Air Operations (PC)

Donkey Kong Country: Tropical Freeze (Wii U)

Fable Anniversary (PC, Xbox 360)

Germany At War: Operation Barbarossa 1941 (PC)

Panzer Corps (iOS)